16/6/11

ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ Η ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ


Έντονο πρόβλημα νιτρικών και μικροβίων παρουσιάζεται στο νερό της λίμνης Βουλιαγμένης όπως προέκυψε από δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της παράταξης Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη – Πόλεις για να Ζεις, μετά από αίτημα του επικεφαλής της, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Το πόρισμα του πιστοποιημένου εργαστηρίου, «Οικοσύστημα Ελλάς» καταλήγει ότι το νερό της λίμνης είναι ακατάλληλο για κολύμβηση.

Η δειγματοληψία που έκανε ο κ. Κωνσταντέλλος έγινε μετά την άρνηση του Δημάρχου, Γρηγόρη Κασιδόκωστα, να λάβει μέτρα όταν του έγινε σχετική καταγγελία στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 6 Ιουνίου η οποία είχε βασιστεί σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε) στις 3/6/2011 το οποίο είχε διενεργήσει ανάλυση δείγματος νερού της Λίμνης λίγες μέρες νωρίτερα και χαρακτήριζε το νερό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Ο Δήμαρχος, ενώ όφειλε να προστατέψει τη δημόσια υγεία, δήλωσε ότι δεν προτίθεται να κάνει τίποτα αν δεν του έρθει σχετική εντολή από το αρμόδιο Υπουργείο, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των εκατοντάδων πολιτών που κολυμπούν καθημερινά στη Λίμνη.

Ο κ. Κωνσταντέλλος, σε αντίθεση με την εγκληματική αδράνεια που επέδειξε ο Δήμαρχος, παρήγγειλε άμεσα ανεξάρτητη έρευνα-ανάλυση από τα αποτελέσματα της οποίας προέκυψε εκ νέου ότι «το νερό της Λίμνης κρίνεται ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για κολύμβηση». Ενημέρωσε τα αρμόδια όργανα, καθώς και τα ΜΜΕ με στόχο την ενημέρωση και προστασία των πολιτών.

Σας επισυνάπτουμε την έρευνα του εργαστηρίου «Οικοσύστημα Ελλάς» που έγινε στις 8/6/2011 για λογαριασμό της Δημοτικής Παράταξης, την έρευνα και το από 3/6/2011 δελτίου τύπου του ΠΑΚΟΕ, καθώς και την αλληλογραφία που αποστείλαμε με αποδέκτες το Δήμο Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης, την Περιφέρεια Αττικής , το ΥΠΕΚΑ και το Υπουργείο Υγείας.


Από το Γραφείο Τύπου

6948985337
6977283156
....................................................................................................................................................................

Προς:    Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης υπ’ όψιν κ. Δημάρχου
Περιφέρεια Αττικής,  Διεύθυνση Υδάτων
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Γραφείο κ. Υπουργού
                                                                                Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης                                                                                                                Γραφείο κ. Υπουργού

Κοιν:      κ. Εισαγγελέα Περιβάλλοντος
                Γραφείο κ. Πρωθυπουργού
                Ημερήσια & Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Αγαπητοί κύριοι,
Ενημερωθήκαμε στις 3/6/2011, μέσω δελτίου τύπου του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) ενημερωθήκαμε για το γεγονός ότι το νερό της Λίμνης Βουλιαγμένης κρίνεται ακατάλληλο για κολύμβηση μετά από μικροβιολογική και φυσικοχημική ανάλυση που διενέργησε το Κέντρο. Στις 6/6/2011, σε Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, ζητήσαμε από το Δήμαρχο, Γρηγόρη Κασιδόκωστα, να απαγορεύει την κολύμβηση στη λίμνη και να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς να ελέγξουν την ποιότητα του νερού, καθώς και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της λίμνης.
Μετά την άρνηση του Δημάρχου να προβεί σε  οποιαδήποτε ενέργεια, και επειδή θεωρούμε ότι το θέμα είναι μείζον και αφορά την υγεία εκατοντάδων αμέριμνων κολυμβητών που επισκέπτονται καθημερινά  τη Λίμνη, παραγγείλαμε από ανεξάρτητο, πιστοποιημένο εργαστήριο αντίστοιχο έλεγχο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε δειγματοληψίες της 8/6/2011.
Τα αποτελέσματα και της δεύτερης ανάλυσης είναι ότι  το νερό της Λίμνης κρίνεται ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για κολύμβηση.
Με δεδομένα και τα νεώτερα ευρήματα μας, ζητούμε να απαγορευτεί ΑΜΕΣΑ η κολύμβηση στη Λίμνη, και να πραγματοποιηθεί νέα μέτρηση, προκειμένου να διαπιστωθεί και από επίσημο, κρατικό φορέα η επικινδυνότητα ή μη των υδάτων της Λίμνης Βουλιαγμένης.
Επειδή το θέμα άπτεται της Δημόσιας υγείας παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά δυσάρεστα γεγονότα.
Με Τιμή
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου