14/4/10

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (Δ.Π.Σ)

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Η ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΣΕ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης αλλά και της ευθύνης που έχει για το μέλλον της πόλης μας, η Δημοκρατική, Προοδευτική, Συνεργασία Αργυρούπολης, μετά το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ θέτει σε δημόσιο διάλογο, το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως αυτό εκφράζεται από το σχέδιο «Καλλικράτης».



Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά και από τις πρόσφατες προεκλογικές τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες, αποφάσισε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, αλλά και των τοπικών κοινωνιών που απαιτούσαν νέα δεδομένα στην αυτοδιοικητική δομή της χώρας. Κάπως έτσι, το ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για λιγότερο Κράτος, μια μοντέρνα αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική, αιρετές από τους πολίτες περιφέρειες και ισχυρότερους Δήμους, επέλεξε το δρόμο της συνέπειας λόγων και πράξεων. Της υπευθυνότητας και της ρήξης κι όχι της τήρησης ισορροπιών, όπως κατά κόρον έκανε η απελθούσα κυβέρνηση Καραμανλή, με τις γνωστές σε όλους συνέπειες για την πατρίδα μας.


Οι κεντρικοί άξονες του σχεδίου Καλλικράτης, όπως παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών & Δημόσιας Διοίκησης κ. Γιάννη Ραγκούση είναι οι εξής:
Μεταρρύθμιση όλων των υφιστάμενων δομών του σημερινού διοικητικού συστήματος με μείωση των βαθμών διοίκησης από 5 σε 3.
• Δημιουργούνται 13 περιφέρειες με αιρετό περιφερειάρχη από τις 54 νομαρχίες, τις 3 διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τα 19 επαρχεία.
• Στην θέση των 1034 Δήμων θα δημιουργηθούν Δήμοι που δεν θα υπερβαίνουν τους 370.
• Περιορίζονται τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα από 6000 σε λιγότερο από 2000.
• Στους νέους Δήμους εκτός από τον Δήμαρχο θα υπάρχουν θεματικοί καθώς και τοπικοί Αντιδήμαρχοι, νέο όργανο θα είναι η εκτελεστική επιτροπή, αναβαθμίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο, δημιουργούνται επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου με αποφασιστικές αρμοδιότητες, η Δημαρχιακή Επιτροπή, καθιερώνεται το Συμβούλιο Διαβούλευσης και θεσμοθετείται ο Συνήγορος του Δημότη και ο Συνήγορος της Επιχείρησης.

Η Δ.Π.Σ. από τη μεριά της θέλει να τονίσει πως χρέος της είναι να πρωτοστατήσει σε αυτόν τον διάλογο και την προσπάθεια που συντελείται μέσα από την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών και θέσεων. Για το λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί ειδικό συνέδριο στις 28/2/2010 και ώρα 11:00 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» με εισηγητές τον Δήμαρχο Αργυρούπολης και πρόεδρο της Δ.Π.Σ. Δημήτρη Ευσταθιάδη, για τους νέους Δήμους και τον Αντινομάρχη Αθήνας Χάρη Πασβαντίδη, για την Β’ βάθμια Αυτοδιοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάγια θέση μας είναι πως ο Δήμος της Αργυρούπολης, έχοντας να επιδείξει καινοτομίες και πολυκύμαντο έργο σε όλους τους τομείς, έχει τα θεμέλια ακόμα και να προχωρήσει αυτοτελώς. Όμως μέσα σε μια κοσμογονία αυτοδιοικητικών εξελίξεων δεν θα πρέπει να αξιολογήσουμε τις εξελίξεις υπό το πρίσμα των τοπικών μόνο συμφερόντων και αναγκών. Κι αυτό διότι σε μια περίοδο έντονων οικονομικών μεταβολών κι αναταράξεων, με ρεαλισμό διαβλέπουμε την παράλληλη ανάγκη συνένωσης δυνάμεων και τις ωφέλειες που θα προκύψουν σε επίπεδο διεκδικήσεων και μείωσης διοικητικών και λειτουργικών δαπανών. Όλα τα παραπάνω φυσικά μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία και πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών.

Για τα παραπάνω, ξεκαθαρίζουμε πως οι εκπρόσωποί μας στην ΚΕΔΚΕ κατέθεσαν τους προβληματισμούς, τις απόψεις ακόμα και τις ενστάσεις τους για τον τρόπο που ο Καλλικράτης θα καταστεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός. Παράλληλα δεν ξεχνούμε στιγμή πως η Αργυρούπολη όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί μια πόλη – πρότυπο, με πρωτότυπες δομές σε καίριους τομείς όπως η κοινωνική αλληλεγγύη, οι υποδομές, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η πρόνοια και η μέριμνα προς τον πολίτη.

Αν και η συζήτηση για το χωροταξικό θα ξεκινήσει αργότερα, επιλέγουμε ως παράταξη να μην κρυφτούμε . Έχουμε καθήκον απέναντι σε όσους επί χρόνια μας στηρίζουν να υπογραμμίσουμε ότι οι γεωοικονομικές, κοινωνικές, συγκοινωνιακές, ιστορικές, αναπτυξιακές και πολιτιστικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μέσα από κοινούς αγώνες, με τους Δήμους γύρω από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, δείχνουν το δρόμο για την όποια συνένωση επιχειρηθεί. Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση με οποιαδήποτε σκέψη συνένωσης με την Ηλιούπολη. Ανάλογα με το μέγεθος των πληθυσμιακών κριτηρίων που θα καθοριστούν με το νομοσχέδιο Καλλικράτης, πιστεύουμε ότι η κοινή πορεία με το Ελληνικό και τον Άλιμο, θα ανταποκρινόταν με επιτυχία στις νέες συνθήκες, υπηρετώντας τον πολίτη και τα συμφέροντά του.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου