14/4/10

«Ινστιτούτο Ιστορικών και Αρχαιολογικών μελετών στον Άλιμο–Ερευνούμε το παρελθόν, χαράζουμε το μέλλον του τόπου μας»,

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου (Ιωνίας 96 Άνω Καλαμάκι), την Τρίτη 16 Μαρτίου σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Όμιλος Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας (Ο.ΔΗ.Π.), υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου.
Έχουν προσκληθεί ως κεντρικοί εισηγητές:
• Ο κ. Κ. Μπουραζέλης, πρόεδρος του Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Ο κ. Χ. Μπαμπούνης, αναπλ. καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος ΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
• Η κ. Κων. Καζά Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΚΣΤ΄ εφορίας προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων.
• Ο κ. Β. Ξένος, Δ/ντής Ε.Ο.Ε.Σ. Αμφικτιονία, πρώην Δήμαρχος Αλίμου.
Η ίδρυση του ερευνητικού ινστιτούτου είναι μια παλιά ιδέα για τον Άλιμο και έχει ως αφετηρία:
Το πολύ σημαντικό ιστορικό παρελθόν, τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα καθώς και το λαμπρό όνομα του Θουκυδίδη που είχε ως πατρίδα τον Άλιμο. Τούτα δίνουν ένα πολύ ευρύ πεδίο για έρευνα και μελέτη και άρα λόγο ύπαρξης ενός τέτοιου κέντρου.
Την ανάγκη που έχει η ευρύτερη περιοχή να βρει την ιστορική και πολιτισμική της ταυτότητα και να αποκτήσει κοινωνική συνοχή, δεδομένου ότι ο Άλιμος κατοικείται κατά 70% από νέους κατοίκους.
Αρχική σκέψη είναι ο φορέας να έχει τη μορφή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (Ε.Π.Ι.) σύμφωνα με το Νόμο 3685/08. Να ενταχθεί, δηλαδή, στον στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου Αθηνών (κατά προτεραιότητα). Το Ινστιτούτο υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει διεθνές σημείο αναφοράς για τα θέματα των αντικειμένων του.
Τα οφέλη είναι προφανή και έχουν να κάνουν με την επιστήμη, την εθνική και τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό, με την κοινωνική τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου