1/5/10

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

Εκλογικά κυρίαρχος ο Νίκος Χαρδαλιάς - Μπροστά σε εκλογικό Βατερλώ ο Παναγιώτης Κόνσουλας - Χωρίς αλλαγές το δημοτικό σκηνικό το 2010

Επανεκλέγεται με διψήφιο ποσοστό διαφοράς


Η μεγάλη κουβέντα που έχει αρχίσει για τις επόμενες Δημοτικές εκλογές του 2010 στην πόλη μας δεν θα μπορούσε να βρει απούσα από τις ευρύτερες δημοτικές εξελίξεις την εφημερίδα μας. Η παραγγελία στην έγκριτη GPO και τον έμπειρο Τάκη Θεοδωρικάκο της πλέον διευρυμένης σε αριθμό συμμετεχόντων δημοσκόπησης που έχει δημοσιευθεί ποτέ, είναι μόνο η αρχή στην προσπάθεια της συντακτικής μας ομάδας και του εκδότη για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας. Η έρευνα μας παραγγέλθηκε σε μια δύσκολη περίοδο δημοσκοπικά, λίγες ημέρες μετά τη συντριπτική νίκη του ΠΑΣΟΚ και την ψυχολογία των οπαδών και ψηφοφόρων στα ύψη και στο επίκεντρο μιας σειράς ολομέτωπων επιθέσεων από τον επικεφαλής της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης Παναγιώτη Κόνσουλα στο πρόσωπο και την πολιτική του Δημάρχου Βύρωνα, τόσο για το θέμα του ήδη κατηργημένου δυνητικού τέλους, όσο και για διάφορα άλλα ζητήματα της πόλης. Τα αποτελέσματα που αναλυτικά σας παρουσιάζουμε μάλλον μιλούν μόνα τους και έρχονται να επιβεβαιώσουν τη γενικότερη πεποίθηση ότι στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, ο Νίκος Χαρδαλιάς, μάλλον πιο εύκολα από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι αντίπαλοί του, θα κληθεί από τους Βυρωνιώτες για να υπηρετήσει την τρίτη (και τελευταία κατά δημόσια δήλωσή του) θητεία του στο αξίωμα του Δημάρχου της πόλης του Βύρωνα. Ταυτότητα δημοσκόπησης

1η ερώτηση 

Πιστεύετε ότι ο Βύρωνας τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει προς το καλύτερο;

Σχόλιο: Το 65,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Βύρωνας έχει αλλάξει σίγουρα (34,2%) ή μάλλον (31,6%) προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια, ενώ το 33,3 των ερωτηθέντων διατυπώνει αντίθετη άποψη, με το 9,9% και το 23,4% να θεωρεί ότι η πόλη μάλλον ή σίγουρα δεν έχει αλλάξει προς το καλύτερο αντίστοιχα.

Άξιο προσοχής: 

το ποσοστό θετικής άποψης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ με ποσοστά 58,6% και 65,4% αντίστοιχα, αλλά και το ποσοστό αρνητικής άποψης των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και της ΝΔ με ποσοστά 50,2% και 7,2%!



2η ερώτηση 

Ανεξάρτητα τι ψηφίζετε, πως κρίνετε συνολικά το έργο του σημερινού Δημάρχου; 

Σχόλιο: Το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το έργο του σημερινού Δημάρχου είναι σίγουρα (37,5%) ή μάλλον (32,5%) θετικό, με το 28,1% να έχει τελείως διαφορετική άποψη (14,6% θεωρεί μάλλον αρνητικό το έργο του και το 13,5% το θεωρεί σίγουρα αρνητικό) και το 1,9% να μη γνωρίζει ή να επιλέγει να μην απαντήσει.

Άξιο προσοχής:

η διαστρωμάτωση των θετικών απόψεων για το έργο του Νίκου Χαρδαλιά στους ψηφοφόρους όλων των πολιτικών χώρων (93,4% της ΝΔ, 66,1% του ΠΑΣΟΚ, 63,9% του ΣΥΝ και 44,6% του ΚΚΕ).




3η ερώτηση

Απ` όσο γνωρίζετε ή έχετε ακούσει ποιά η γνώμη σας για κάθε ένα από τα δημόσια πρόσωπα που θα σας διαβάσω με αλφαβητική σειρά. Εάν δεν ξέρετε κάποιο όνομα ή δεν έχετε άποψη, παρακαλώ πείτε το;

Σχόλιο: Η εικόνα του νυν Δημάρχου δείχνει να αντέχει στον χρόνο! Βρίσκεται σε απόλυτη θέση ισχύος σε σχέση με τους σημερινούς του αντιπάλους απολαμβάνοντας και εξαιρετικά ποσοστά αναγνωρισιμότητας (98%), αλλά και σταθερούς δείκτες διαφοράς θετικών και αρνητικών πρόσημων (+38%). Στον αντίποδα ο επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ Κώστας Σταθόπουλος που δείχνει να αποτελεί σημείο προβληματισμού για τον πολιτικό φορέα που τον στηρίζει (ΣΥΝ) με μηδενικούς σχεδόν δείκτες διαφοράς (+3%) στο σύνολο των ερωτηθέντων και με περισσότερες μάλλον θετικές απόψεις (20,1%) από τις σίγουρα θετικές (16,3%) στο σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΝ!

Άξιο προσοχής:

α) για τον Νίκο Χαρδαλιά: το 56% και 46,5% θετικών απόψεων για το πρόσωπό του, στους ψηφοφόρους του ΣΥΝ και ΚΚΕ αντίστοιχα και πάντα συγκριτικά με τα ανάλογα ποσοστά του αντιπάλου του Παναγιώτη Κόνσουλα, που κυμαίνονται στο 29,4% στους ψηφοφόρους του ΣΥΝ και 29,6% στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ. β) για τον Παναγιώτη Κόνσουλα: το 68% θετικών απόψεων στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπό του, συγκριτικά με το 62,1% θετικών απόψεων που απολαμβάνει στους ίδιους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, ο βασικός του αντίπαλος Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και το ποσοστό 28,1% των ίδιων ψηφοφόρων που δηλώνει είτε ότι δεν ξέρει είτε ότι δεν θέλει να απαντήσει. γ) για τον Παναγιώτη Πάλμο: το 8,1% και 20,5% θετικών απόψεων για το πρόσωπό του στους ψηφοφόρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα αλλά και το 11,4% αρνητικών γνωμών στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ δ) για τον Κώστα Σταθόπουλο: το 15,5% αρνητικών απόψεων για το πρόσωπό του στους ψηφοφόρους του ΣΥΝ και σε συνδυασμό με το επιπλέον 48,1% ψηφοφόρων του ΣΥΝ που αρνείται ή δεν θέλει να απαντήσει ε) για τον Σταύρο Τζιορτζιώτη: το 74,5% των ερωτηθέντων δεν είχαν άποψη είτε γιατί δεν ήξεραν είτε γιατί δεν ήθελαν να απαντήσουν, ήτοι 3 στους 4 ψηφοφόρους, ενώ το 9%, το 13,7%, το 20,7% και το 29,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ αντίστοιχα έχουν θετική άποψη για το πρόσωπό του.


4η ερώτηση 

Αν την επόμενη Κυριακή είχαμε δημοτικές εκλογές και είχατε να επιλέξετε ανάμεσα στους παρακάτω υποψηφίους (με αλφαβητική σειρά), στον Α` γύρο, ποιον θα ψηφίζατε για δήμαρχο; 

Σχόλιο: Σαφέστατο προβάδισμα (+15,2%) του Νίκου Χαρδαλιά με ποσοστό 42% έναντι 26,8% του Παναγιώτη Κόνσουλα, ποσοστό που όταν γίνει η αναγωγή στο σύνολο των εγκύρων και χωρίς το 6,8% των ερωτηθέντων, που δηλώνουν είτε ότι θα απέχουν, είτε ότι θα ρίξουν λευκό ή άκυρο, διαμορφώνεται σε 45,06% και 28,75% αντίστοιχα με τη διαφορά να φθάνει τις 16,31 μονάδες και το 8% των ερωτηθέντων να παραμένουν αναποφάσιστοι. Ο Παναγιώτης Πάλμος καταφέρνει να συσπειρώσει τον κύριο όγκο των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το ποσοστό του δεν απέχει πολύ από τα πρόσφατα ποσοστά του κόμματος στην περιοχή. Την ίδια στιγμή το ποσοστό του Κώστα Σταθόπουλου δείχνει να δέχεται πιέσεις και ιδιαίτερα από τους ψηφοφόρους του ΣΥΝ που μάλλον προβληματίζονται από την υποψηφιότητά του. Χαρακτηριστικά το 12,2% δηλώνει ότι θα απέχει ή θα ρίξει λευκό ή άκυρο, 11,6% δηλώνει αναποφάσιστο και το 20,7% επιλέγει να ψηφίσει τον Νίκο Χαρδαλιά, το 18,8% τον Σταύρο Τζιορτζιώτη, το 9,9% τον Παναγιώτη Κόνσουλα και το 5% τον Παναγιώτη Πάλμο, ενώ μόλις το 21,8% δηλώνει ότι θα τον ψηφίσει. Τέλος ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα Σταύρος Τζιορτζιώτης, παρά τη χαμηλή αναγνωρισιμότητά του, διατηρεί σταθερό το δημοσκοπικό του ποσοστό με κύριο όγκο των ψηφοφόρων του τους ανένταχτους ψηφοφόρους της Αριστεράς, και όχι μόνο (το 3,6 % των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 2,4 % του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι θα τον ψηφίσουν).

Άξιο προσοχής: 

. Το 27,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ λίγες μόλις ημέρες μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός τους στις βουλευτικές εκλογές και με την ψυχολογία στα ύψη, δηλώνει χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό ότι θα ψηφίσει τον Νίκο Χαρδαλιά και το 4,5% τον Παναγιώτη Πάλμο, ενώ το 4,1% και το 7,6% δηλώνει ότι θα απέχει ή θα ψηφίσει άκυρο και ότι είναι αναποφάσιστο αντίστοιχα.
. Το 20,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ και το 14,5% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ επιλέγει να ψηφίσει τον νυν Δήμαρχο από τον α` γύρο.
. Το 5,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ ,επιλέγει να ψηφίσει τον Παναγιώτη Κόνσουλα από τον α` γύρο, ενώ το 5,5% και το 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει ή θα ψηφίσει λευκό και ότι είναι αναποφάσιστο αντίστοιχα.
. Μόλις το 0,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 1,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ επιλέγει να ψηφίσει τον Κώστα Σταθόπουλο, ενώ μόλις το 0.9% των ψηφοφόρων της ΝΔ επιλέγει να ψηφίσει τον Σταύρο Τζιορτζιώτη.



5η ερώτηση

Σε περίπτωση που θα υπάρξει β` γύρος αν είχατε να επιλέξετε ανάμεσα σε δυο πιθανούς υποψηφίους, ποιόν θα ψηφίζατε για Δήμαρχο;

Σχόλιο: Σταθερή επικράτηση και με άνετο προβάδισμα (+13,1%) και στον β` γύρο του Νίκου Χαρδαλιά με ποσοστό 50,7% έναντι 37,6% του Παναγιώτη Κόνσουλα, και με το 7,3% να δηλώνει αποχή ή άκυρο και το 4,4% να δηλώνει αναποφάσιστο. Ποσοστό που και πάλι η αναγωγή του στο σύνολο των εγκύρων, και χωρίς το 7,3% των ερωτηθέντων, που δηλώνουν είτε ότι θα απέχουν, είτε ότι θα ρίξουν λευκό ή άκυρο, διαμορφώνεται σε 54,69% και 40,56% αντίστοιχα με την διαφορά να φθάνει τις 14,31 μονάδες. Ο νυν Δήμαρχος διατηρεί τα ποσοστά του στην αναλογία του με τον Παναγιώτη Κόνσουλα στον β` γύρο, τόσο στους ψηφοφόρους της αριστεράς, όπου και διατηρεί τα ποσοστά του σε διψήφια διαφορά από τον αντίπαλό του, όσο και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που επέλεξαν στον α` γύρο να μην ψηφίσουν τον Παναγιώτη Κόνσουλα ή τον ίδιο. Χαρακτηριστικά, το 27,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν Χαρδαλιά στον α` γύρο γίνεται 36,5% στον β` γύρο, ενώ το 54,7% που ψήφισαν Κόνσουλα στον α` γύρο γίνεται 59,5% στον β` γύρο!

Άξιο προσοχής: 

. Το 10% των ψηφοφόρων της ΝΔ επιλέγει να ψηφίσει Παναγιώτη Κόνσουλα στον β` γύρο, σε αντίθεση με το 36,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που επιλέγει να ψηφίσει Νίκο Χαρδαλιά.
. Το 1,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 34,6% του ΚΚΕ και το 19% του ΣΥΝ επιλέγει στον β` γύρο, είτε να απέχει, είτε να ψηφίσει λευκό ή άκυρο.
. Το 10,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ, το 4,3% του ΚΚΕ, το 3,9% του ΠΑΣΟΚ και μόλις το 0,7% της ΝΔ δηλώνουν αναποφάσιστοι για το τι θα ψηφίσουν στον β` γύρο.
. Το 40,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΝ και το 33,1% του ΚΚΕ επιλέγουν να ψηφίσουν τον Νίκο Χαρδαλιά στον β` γύρο, συγκριτικά με το 29,6% και το 28% αντίστοιχα που επιλέγουν την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Κόνσουλα.


6η ερώτηση

Αν την επόμενη Κυριακή είχαμε δημοτικές εκλογές, ανεξάρτητα με τι θα ψηφίσετε ποιος πιστεύετε ότι θα έβγαινε Δήμαρχος; 

Σχόλιο: Ξεκάθαρη η ψυχολογία του εκλογικού σώματος παρά τα πρόσφατα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και παρά το γεγονός ότι οι εκλογές λογικά θα γίνουν σε έντεκα περίπου μήνες. Με 22,8 μονάδες προηγείται ο Νίκος Χαρδαλιάς στην παράσταση νίκης έναντι του Παναγιώτη Κόνσουλα, γεγονός που αξίζει να αναλυθεί λαμβάνοντας υπόψη και το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον που στη συνέχεια δεν θα είναι και τόσο ευδόκιμο για τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με τον πολιτικό του φορέα, το ΠΑΣΟΚ, να καλείται να πάρει αποφάσεις για δύσκολα οικονομικά και όχι μόνο μέτρα, και που αναμένεται να αντιστρέψουν τον ενθουσιασμό που επικρατούσε στις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε έγινε και η έρευνα, στις τάξεις των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Άξιο προσοχής:

. Το 77,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 42,9% του ΠΑΣΟΚ, το 44,4% του ΚΚΕ και το 56,4% του ΣΥΝ, πιστεύει ότι αν γίνονταν εκλογές την Κυριακή, ο νικητής θα ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς.
. Το 13,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 44,8% του ΠΑΣΟΚ, το 38,6% του ΚΚΕ και το 25% του ΣΥΝ, πιστεύει ότι αν γίνονταν εκλογές την Κυριακή, ο νικητής θα ήταν ο Παναγιώτης Κόνσουλας.
. Ενώ το 54,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιλέγει για να ψηφίσει τον Παναγιώτη Κόνσουλα στον α` γύρο, μόλις το 44,8% των ίδιων ψηφοφόρων πιστεύει ότι η επιλογή τους θα νικήσει. Ένα περίπου 10% δηλαδή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν Κόνσουλα παρόλο που πιστεύουν ότι θα χάσει.



7η ερώτηση 

Ανεξάρτητα τι ψηφίζετε, ανάμεσα στον κ. Κόνσουλα και τον κ. Χαρδαλιά, ποιος είναι πιο έμπειρος για την τοπική αυτοδιοίκηση;

Σχόλιο: Οι παραπάνω πίνακες που σχετίζονται με την σύγκριση των χαρακτηριστικών των δύο βασικών υποψηφίων κ.κ. Νίκου Χαρδαλιά και Παναγιώτη Κόνσουλα, δεν επιδέχονται ιδιαίτερου σχολιασμού μια και μιλούν τα νούμερα από μόνα τους. Η διαφορά μεταξύ των δύο αντιπάλων στα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά είναι συντριπτική υπέρ του νυν Δημάρχου, και αποτελούν την εξήγηση για την εν γένει συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Πόσο μάλλον, όταν ζητήματα, όπως η εμπειρία, οι γνώσεις και η αποτελεσματικότητα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα και στη βαρύτητα των χαρακτηριστικών που θέλουν οι πολίτες να έχει ένας ιδανικός Δήμαρχος.

Άξιο προσοχής:

. Το 59,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 84% της ΝΔ, το 69,1% του ΚΚΕ και το 68,5% του ΣΥΝ θεωρεί πιο έμπειρο τον Νίκο Χαρδαλιά έναντι του 13,4%, του 5,8%, του 6,2% και του 8,2% αντίστοιχα που θεωρεί τον Παναγιώτη Κόνσουλα.
. Το 36,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 68,6% της ΝΔ, το 55,6% του ΚΚΕ και το 50,7% του ΣΥΝ θεωρεί ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει περισσότερες γνώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έναντι του 23,3%, του 7,1%, του 7,4% και του 6,8% αντίστοιχα που θεωρεί ότι έχει ο Παναγιώτης Κόνσουλας.
. Το 20,7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει καλύτερο επιτελείο από τον Παναγιώτη Κόνσουλα, ενώ το 47,4% επιλέγει να μην απαντήσει τη συγκεκριμένη ερώτηση. Επίσης το 39,9% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 35,7% του ΣΥΝ πιστεύουν ότι ο νυν Δήμαρχος έχει καλύτερο επιτελείο, έναντι ποσοστού 11,1% και 15,1% που πιστεύουν το αντίθετο.
. Το 30% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και το 26,8% του ΣΥΝ θεωρούν πιο έντιμο τον Νίκο Χαρδαλιά, έναντι ποσοστού 16% και 8,2% αντίστοιχα που θεωρούν τον Παναγιώτη Κόνσουλα, και 14,8% και 13,7% που θεωρούν ότι κανένας από τους δύο δεν είναι έντιμος.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
 
- ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Σε μια δύσκολη -δημοσκοπικά- περίοδο για τον ίδιο, ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς φαίνεται ότι παραμένει κυρίαρχος στα δημοτικά πράγματα και όλα δείχνουν ότι θα εξασφαλίσει άνετα την επανεκλογή του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Ο βαθμός διεισδυτικότητας του σε όλους τους πολιτικούς χώρους είναι εντυπωσιακός, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ψυχολογία των ψηφοφόρων του πολιτικού φορέα του αντιπάλου του (ΠΑΣΟΚ) είναι στα ύψη λόγω των αποτελεσμάτων των προσφάτων βουλευτικών εκλογών και η ψυχολογία των ψηφοφόρων του πολιτικού φορέα από τον οποίο προέρχεται ιδεολογικά (ΝΔ) βρίσκεται στο ναδίρ. Απολαμβάνει εξαιρετικής αποδοχής και θετικής προσέγγισης από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς αλλά και συντριπτική αποδοχή από τους πολιτικά απαθείς και κομματικά ανένταχτους. Επίσης σημαντικά και αξιοπρόσεκτα είναι τα ποσοστά του στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι ήδη Δήμαρχος εδώ και 7 χρόνια. Η συνολική του εικόνα παραμένει ισχυρή και αναλλοίωτη και καταφέρνει να απολαμβάνει ποσοστά καθολικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου