20/4/11

ΚΤΕΟ- ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή κυκλοφορία ενός οχήματος είναι η καλύτερη δυνατή κατάσταση που πρέπει να βρίσκεται.. Αρμόδιοι φορείς για την πιστοποίηση της καλής λειτουργίας του  είναι τα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, μέσω των καθιερωμένων πλέον  ελέγχων.


Διαβάστηκε από 1623 αναγνώστες

Α
παραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή κυκλοφορία ενός οχήματος είναι η καλύτερη δυνατή κατάσταση που πρέπει να βρίσκεται.. Αρμόδιοι φορείς για την πιστοποίηση της καλής λειτουργίας του είναι τα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, μέσω των καθιερωμένων πλέον ελέγχων. 

Η κατάσταση του στόλου των οχημάτων που υπάρχουν σε μια χώρα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη Οδική Ασφάλεια, αλλά και με την Προστασία του Περιβάλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, κινούνται και τα τελευταία επιτεύγματα της τεχνολογίας στα αυτοκίνητα που περιλαμβάνουν συνεχή εξέλιξη των συστημάτων παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας, που έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα τροχαία ατυχήματα, καθώς επίσης και οι συνεχείς έρευνες, που έχουν ως στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Στο κάθε όχημα προκαλούνται ποικίλες φθορές, οι οποίες επιδιορθώνονται με την περιοδική συντήρηση, που πολλές φορές δε γίνεται όπως ενδείκνυται από μεγάλη μερίδα των ιδιοκτητών. Τα κενά που δημιουργούνται από την έλλειψη συντήρησης έρχονται να καλύψουν και να επισημάνουν τα ΚΤΕΟ.
Από το 1985 ο έλεγχος των οχημάτων από τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) έχει θεσμοθετηθεί ώστε να πιστοποιείται η εύρυθμη λειτουργία ενός αυτοκινήτου, που εγγυάται κατά κάποιον τρόπο και τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας.
Από το Νοέμβριο του 2001 με το νόμο 2963 εισήλθαν στη ζωή μας τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Πλέον, ο κάθε κάτοχος οχήματος, έχει να επιλέξει μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, ώστε να πάρει την απαραίτητη έγκριση για την κυκλοφορία του αυτοκινήτου του.
Ο κάθε ιδιοκτήτης οφείλει, από το 1985, να περνά το όχημα περιοδικό τεχνικό έλεγχο στα τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας του αυτοκινήτου του, ενώ μετά το συγκεκριμένο διάστημα μειώνεται στα δύο χρόνια.



ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή κυκλοφορία ενός οχήματος είναι η καλύτερη δυνατή κατάσταση που πρέπει να βρίσκεται.. Αρμόδιοι φορείς για την πιστοποίηση της καλής λειτουργίας του  είναι τα δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, μέσω των καθιερωμένων πλέον  ελέγχων.
Σχετικά απλά είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
Για τα ΙΧ αυτοκίνητα, πρέπει οι ιδιοκτήτες να διαθέτουν τα ακόλουθα:
· Άδεια κυκλοφορίας ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο
· Ταυτότητα, διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης αυτού που φέρει το όχημα
· Κάρτα ελέγχου καυσαερίων, εφόσον είναι σε ισχύ
· Δελτίο τεχνικού ελέγχου (στην περίπτωση που το όχημα έχει ξαναπεράσει από έλεγχο σε οποιοδήποτε ΚΤΕΟ)
· Σε περίπτωση που στο όχημα έχουν τοποθετηθεί αντηλιακές μεμβράνες, θα πρέπει να προσκομίζεται πιστοποιητικό του εγκαταστάτη
· Σε περίπτωση που έχουν αφαιρεθεί από την Τροχαία οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας, πρέπει να προσκομιστεί φωτοτυπία επικυρωμένη της αδείας κυκλοφορίας, καθώς επίσης και η κλήση που επιδόθηκε στο όχημα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου