23/6/11

ΔΙΑΚΑΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ- ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 12 Δ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ


Οι περισσότεροι θυμούνται τον ξυλοδαρμό των αντιδημάρχων του Ελληνικού από ζευγάρι επιχειρηματιών της παραλίας στις 24 Απρίλη του 2007.



Με μαυρισμένο μάτι και πόνους σε όλο το σώμα ο τότε αντιδήμαρχος Ελληνικού, και σήμερα δημοτικός σύμβουλος, Νίκος Ντάλλας

Δύο μέρες μετά τα επεισόδια κατά των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου που συνήλθε για να καταδικάσει την επίθεση κατά των αντιδημάρχων, εμφανίστηκε ο μέχρι τότε αναζητούμενος – λόγω αυτοφόρου – επιχειρηματίας με τη συνοδεία του.

Το Δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αποβολή του από την αίθουσα.
Την Παρασκευή 24/6/2011 ο Δήμαρχος και 12 Δημοτικοί Σύμβουλοι δικάζονται, κατηγορούμενοι για την αποβολή του επιχειρηματία από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Νίκος Σούγελας μεταξύ των 12 κατηγορουμένων δημοτικών συμβούλων

TO XΡONIKO ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 25/4/2007


ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Μπράβοι κατά αντιδημάρχων για την πίστα καρτ

Και αυθαιρεσίες και άγριο ξύλο

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ξυλοκοπημένοι αντιδήμαρχοι, Αστυνομία, μπράβοι, απειλές, μαυρισμένα μάτια, συλλήψεις και κρατήσεις. Ολα τα είχε η χθεσινή μέρα στον Δήμο Ελληνικού. Αφορμή, οι εκ νέου «νόμιμες» παρεμβάσεις στην ήδη επιβαρημένη παραλιακή ζώνη.


«Αφήστε την παραλία να αναπνεύσει. Τα συγκεκριμένα έργα είναι παράνομα και χωρίς άδεια», λένε οι αντιδήμαρχοι Ελληνικού
Μεσημέρι στον χώρο ανάμεσα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά και την πίστα καρτ. «Καγκελόφρακτη» έκταση για την οποία η «Ε» είχε αφιερώσει εκτενές δημοσίευμα το περασμένο Σάββατο. Εκεί αιρετοί αντιπρόσωποι και εργαζόμενοι στον Δήμο Ελληνικού πήγαν να σφραγίσουν την παράνομη πίστα και στη συνέχεια να υποδείξουν στην Πολεοδομία Αργυρούπολης τις «εκ νέου», όπως είπαν, αυθαιρεσίες της ΛΕΦΚΑ (Λέσχη Φίλων Καρτ Αλίμου).

Και ενώ το σφράγισμα της πίστας καρτ πραγματοποιήθηκε χωρίς εντάσεις, τα αίματα άναψαν όταν οι αντιπρόσωποι του δήμου συναντήθηκαν με την Πολεοδομία, εκπροσώπους της ΛΕΦΚΑ και πάντα παρουσία αστυνομικών οργάνων. «Προσέξτε τι λέτε, αυθαίρετο δεν είναι. Η άδεια βρίσκεται στο διοικητικό εφετείο», είπε η Νατάσα Ιωαννίδου από τη ΛΕΦΚΑ όταν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Ντάλλας και Νίκος Σούγελας έκαναν λόγο για τις δίχως άδεια παράνομες επεκτάσεις.

Ακολούθησαν διάλογοι όπως «είναι πλατφόρμα», «όχι δεν είναι», «ναι είναι», μετά «είναι πισίνα», «όχι δεν είναι, είναι συντριβάνι», «για τα παρτέρια δεν χρειάζεται άδεια», «σύμφωνοι αλλά αυτά δεν είναι παρτέρια», κ.λπ. κ.λπ. Ο Π. Κουμουνδούρος, υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, διερωτάτο «γιατί δεν υπάρχει πουθενά αναρτημένη η άδεια των εργασιών». Λίγο αργότερα, πάντως, η Πολεοδομία διέταξε διακοπή όλων των οικοδομικών εργασιών μέχρις ότου βρεθεί η άδεια.


Με μαυρισμένο μάτι και πόνους σε όλο το σώμα ο αντιδήμαρχος Ελληνικού, Νίκος Ντάλλας

«Εμείς όμως δεν θα πάμε πουθενά. Το κόλπο είναι γνωστό και παλιό. Θα περιμένουν να φύγουν όλοι και μετά θα ξεκινήσουν πάλι τα έργα. Εμείς θα έχουμε καθημερινή και 24ωρη επιτήρηση ούτως ώστε να καλέσουμε την Αστυνομία μόλις πάνε να ξαναξεκινήσουν», είπε ο Ν. Σούγελας και μαζί με τον Ν. Ντάλλα και τον δημοτικό σύμβουλο Μάνθο Ευφραιμίδη ξεκίνησαν «σκοπιές» πρώτο νούμερο. Λίγες ώρες αργότερα, και ενώ είχαν μείνει οι τρεις τους μέσα σε αυτοκίνητο, περίπου 15 άτομα, «μπράβοι» όπως είπαν, εμφανίστηκαν από το πουθενά και άρχισαν οι φασαρίες. «Αρχικά έβγαλαν τον Ν. Ντάλλα από το αυτοκίνητο, τον κράταγαν 5-6 και τον χτύπαγαν. Του τράβαγαν τα μαλλιά, ενώ μόλις πήγα να βγω για να τον βοηθήσω μου έκλεισαν την πόρτα και με χτύπαγαν μέσα στο αμάξι. Μετά το συμβάν φύγαμε και πήγαμε στην Αστυνομία», είπε ο αντιδήμαρχος Νίκος Σούγελας. Η Νατάσα Ιωαννίδου συνελήφθη λίγο αργότερα.

Ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης είπε ότι είναι «απαράδεκτη αυτή η στάση. Παρανομούν, αυθαιρετούν και στη συνέχεια ξυλοκοπούν και δύο συναδέλφους που μάλιστα βρίσκονταν έξω από τον χώρο τους. Εάν νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μας φοβίσουν, κάνουνε πολύ μεγάλο λάθος και αυτή τους η ενέργεια δεν θα περάσει αναπάντητη».

Σημειωτέον ότι έως αργά το βράδυ κρατούνταν στο αστυνομικό τμήμα και οι δύο αντιδήμαρχοι λόγω μήνυσης που είχε υποβάλει η Ν. Ιωαννίδου. Σε ένδειξη συμπαράστασης είχαν συγκεντρωθεί απέξω αρκετοί δημότες.
(Πηγή Ελευθεροτυπία 25/4/2007



ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ
Τέσσερα χρόνια πέρασαν από τότε και γυρνώντας πίσω το χρόνο θυμόμαστε όσα είχαν συμβεί τότε:
Τα γεγονότα ξεκίνησαν στις 24 Απριλίου 2007, όταν δύο αντιδήμαρχοι του Δήμου Ελληνικού (Ν. Σούγελας – Ν. Ντάλλας) πήγαν στην περιοχή προκειμένου να εποπτεύσουν τη διαδικασία σφράγισης των παράνομων εγκαταστάσεων στην παραλία του Ελληνικού (Galazio). Το αποτέλεσμα ήταν να δεχτούν επίθεση και να καταλήξουν στο τμήμα κρατούμενοι έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η επιχείρηση.
Δύο μέρες αργότερα, συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Ελληνικού, στο οποίο ζήτησε να λάβει το λόγο και να τοποθετηθεί η πλευρά του κ. Νικολούζου. Όμως, ο Χρ. Κορτζίδης πρότεινε να μην τους δοθεί ο λόγος και να κηρυχθούν ουσιαστικώς πρόσωπα ανεπιθύμητα μετά τα όσα είχαν συμβεί. Την πρόταση εκείνη ψήφισαν δώδεκα σύμβουλοι της παράταξης Κορτζίδη, ενώ άλλη πρόταση για καταδίκη της επίθεσης, ψηφίστηκε ομόφωνα.
Λίγες μέρες μετά από εκείνο το δημοτικό συμβούλιο εκδηλώθηκε η μαζική επιχείρηση απομάκρυνσης των κιγκλιδωμάτων από την παραλία που οδήγησε στο άνοιγμα και της πλαζ του Αγίου Κοσμά. Με αφορμή τα όσα ακολούθησαν, έχουν υποβληθεί δεκάδες μηνύσεις κατά του δημάρχου, δημοτικών συμβούλων και υπαλλήλων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΝΕΑ το Μάιο του 2007 (αρ. φύλλου 185) είχαν παρουσιάσει εκτενές ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου. Αναδημοσιεύσουμε το ρεπορτάζ καθώς και ηχητικό απόσπασμα από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση:
Σε φορτισμένο κλίμα διεξήχθη στο Ελληνικό στις 26 Απριλίου, έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή τα συμβάντα στην παραλία του Ελληνικού και το ξυλοδαρμό των αντιδημάρχων του Δήμου, Ν. Ντάλλα και Ν. Σούγελα.
«Στόχος είναι να συζητήσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στην παραλία και να καταδικάσουμε την απαράδεκτη επίθεση που δέχθηκαν οι δύο αντιδήμαρχοι», τόνισε ο Δήμαρχος, Χρήστος Κορτζίδης στον πρόλογό του και συνέχισε: «Δεν πρέπει να σταθούμε μόνο στην καταδίκη των γεγονότων, αλλά και να επιβεβαιώσουμε τη γραμμή που θα ακολουθήσουμε, ώστε να πετύχουμε αυτά για τα οποία παλεύουμε».
Στόχος της διοίκησης είναι η ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών στην παραλία και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται. Μάλιστα, θα επιδιωχθεί να ανοίξει, ελεύθερα για όλους τους πολίτες, η πλαζ του Αγίου Κοσμά το καλοκαίρι!
Στα άμεσα σχέδια του Δημάρχου είναι και η συνάντηση με τον υφυπουργό αθλητισμού κ. Ορφανό για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, αλλά και τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη ή κάποιων υφυπουργών του για το σύνολο της παραλίας.
Ο Δήμαρχος διάβασε το σχέδιο απόφασης που ετοιμάστηκε, ώστε στο τέλος της διαδικασίας να τεθεί σε ψηφοφορία.
Το σχέδιο απόφασης:
- Καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την απρόκλητη επίθεση και ξυλοδαρμό σε βάρος των αντιδημάρχων Νίκου Ντάλλα και Νίκου Σούγελα, από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης που εκμεταλλεύονται την πίστα κάρτιγκ και το Galazio. Η επίθεση σε βάρος των αντιδημάρχων, αλλά και οι νέες αυθαίρετες κατασκευές στην παραλία, δείχνουν ότι οι επιχειρηματίες αποθρασύνονται όταν τους αφήνονται τα περιθώρια, με διάφορους τρόπους, να επιβάλλουν τη θέληση και τα συμφέροντά τους.
- Θεωρεί ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το σύνολο σχεδόν της ακτής είναι κατειλημμένο από χρήσεις ασύμβατες με το χαρακτήρα που πρέπει να έχει ως δημόσια περιουσία και κοινωνικό αγαθό. Δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις που λειτουργούν σε καθεστώς αυθαιρεσίας και πλήρους ασυδοσίας, αλλά και το γεγονός ότι η μισή παραλία που καταλαμβάνει το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας (ΟΚΙ), οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση. Όπως επίσης και το γεγονός ότι το ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά από κέντρο με αποστολή την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού έχει μετατραπεί σε εκμισθωτή της παραλίας και της θάλασσας και έχει σε μεγάλο βαθμό κλείσει τις πόρτες του στο λαό και τη νεολαία. Ευθύνη για αυτή την κατάσταση έχουν κυρίως η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και οι εκάστοτε διοικήσεις του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά.
- Καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της. Να παρέμβει άμεσα, ώστε να λυθούν οι συμβάσεις με τους επιχειρηματίες και οι χώροι που αυτοί κατέχουν να αποδοθούν στο Δήμο, με σκοπό να λειτουργήσουν ως ελεύθερη ακτή κολύμβησης και αναψυχής. Η μαρίνα να παραμείνει ναυταθλητική, χωρίς καμία νέα δόμηση και το υπόλοιπο τμήμα του ΟΚΙ να αποδοθεί στο Δήμο και να ενοποιηθεί με την υπόλοιπη παραλία.
- Απαιτεί από κάθε υπεύθυνο την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και διοικητικών πράξεων που ακυρώνουν παράνομες δραστηριότητες και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του θα εξετάσει άμεσα κάθε πλευρά που αφορά στη λειτουργία και παραμονή των επιχειρήσεων στο χώρο της παραλίας του δήμου Ελληνικού. Ο Δήμος ήδη σφράγισε την πίστα κάρτιγκ και το Δ.Σ. έχει αρνηθεί τη χορήγηση άδειας μουσικής και επέκτασης της λειτουργίας του Galazio σε υπαίθριο χώρο.
- Θα κλιμακώσει τις ενέργειες και τις αντιδράσεις του, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο, ώστε να αλλάξει η σημερινή κατάσταση στην παραλία και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του Δήμου, των φορέων και των κατοίκων.
- Καλεί όλα τα κόμματα να αναδείξουν το πρόβλημα μέσα και έξω από τη βουλή, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, καθώς και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, να εκφράσουν τη θέση τους και τη συμπαράστασή τους στον αγώνα για ελεύθερες παραλίες για το λαό.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι πήραν το λόγο από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για να ανοίξει η συζήτηση. Η κ. Αδαμίδου τόνισε μεταξύ άλλων: «Η παραλία είναι χώρος για όλους, με χρήση δωρεάν. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για μια παραλία ελεύθερη. Η συσπείρωση φορέων και κατοίκων θα είναι το κλειδί της επιτυχημένης προσπάθειάς μας».
Ο δικηγόρος και η σύζυγος του επιχειρηματία
Ακολούθησε η δυναμική εισβολή, της κ. Ιωαννίδου (σύζυγος επιχειρηματία Galazio) με το δικηγόρο της, οι οποίοι προσπάθησαν να εκφράσουν την άποψή τους για τα τεκταινόμενα.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου, κ. Μπούκας, απέρριψε αρχικά το αίτημά τους: «Δεν γίνεται εκδίκαση της υπόθεσης. Ο τρόπος που έγιναν τα γεγονότα ήταν ανεπίτρεπτος». Ο λόγος δόθηκε στο Δήμαρχο: «Προτείνω στο δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσουμε ότι τους κρίνουμε ανεπιθύμητους (τους επιχειρηματίες της συγκεκριμένης επιχείρησης). Αυτούς που τραμπουκίζουν, βρίζουν και χτυπάνε δημοτικούς συμβούλους, τους θεωρούμε ανεπιθύμητους στο δημοτικό μας συμβούλιο. Να μην τους δώσουμε το λόγο και να αποχωρήσουν από την αίθουσα».
Ο κόσμος που είχε κατακλύσει την αίθουσα ξέσπασε σε επευφημίες, επικροτώντας την εισήγηση του Δημάρχου.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ιορδάνης Εφραιμίδης τόνισε: «Δεν θα συμφωνήσω με την πρόταση της διοίκησης, όχι ως το προς να δοθεί ο λόγος, αλλά ως προς το να φύγουν από την αίθουσα. Εμείς, ως ένα δημοκρατικό συμβούλιο, δεχόμαστε οποιονδήποτε να είναι μέσα: μπορεί να μην πάρουν το λόγο, αλλά δεν είναι ανεπιθύμητοι».
Ο Χρήστος Κορτζίδης έδωσε εξηγήσεις: «Στις 14 Μαρτίου είχαμε δημοτικό συμβούλιο, όπου και συζητήσαμε το θέμα που αφορούσε την επιχείρηση. Ήταν «παρών» εκπρόσωποί της και δικηγόροι της, τους δόθηκε όλος ο χρόνος να μιλήσουν. Μετά απ’ αυτό που συνέβη -την επίθεση στους δύο αντιδημάρχους- νομίζουμε ότι ξεπερνά τα όρια, γι΄ αυτό δεν τους δίνουμε το λόγο και τους θεωρούμε ανεπιθύμητους».
Από την πλευρά του, ο κ. Πετράς συμφώνησε με την άποψη του κ. Εφραιμίδη και ζήτησε μεν να μην πάρουν το λόγο, αλλά να παραμείνουν στην αίθουσα.
Οι δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία, με αυτή της διοίκησης να περνά κατά πλειοψηφία και η επιχειρηματίας με το δικηγόρο της αποχώρησαν από την αίθουσα.
Όσον αφορά στο ψήφισμα καταδίκης, τόσο η παράταξη του κ. Εφραιμίδη όσο και του κ. Πετρά σε γενικές γραμμές συμφώνησαν, με τον κ. Εφραιμίδη να ζητά και να προτείνει κάποιες μικροαλλαγές.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με απόψεις των δημοτικών συμβούλων, αλλά και των δημοτών που όλοι ανεξαιρέτως καταδίκασαν το περιστατικό του ξυλοδαρμού.
epikoinonia-arg.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου