18/10/11

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ- ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ!


Πεζοπορώντας θα φθάσουμε από το σταθμό του Μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ, μέσω της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου στην Αρχαία Αγορά. Στην υποδειγματικά πεζοδρομημένη αυτή διαδρομή περίπου μισής ώρας θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την φιλοσοφική, κοινωνική, αισθητική και οικονομική διάσταση της έμπνευσης του Καλλικράτη και του Ικτίνου οι οποίοι με την επίβλεψη του Φειδία και την πολιτική βούληση του Περιικλή, χωροθέτησαν στην περιοχή της Ακρόπολης μνημεία σύμβολα όπως η Αγορά, η καρδιά της πόλης της Αθήνας, η Εκκλησία του Δήμου και ο Παρθενώνας.

Στη συνέχεια θα γίνει ξενάγηση στην Αρχαία Αγορά, όπυ θα γνωρίσουμε μοναδικά μνημεία, όπως η Στοά του Αττάλου, μουσείο σήμερα της Αγοράς, το Βουλευτήριο, ο Ναός του Ηφαίστου, ηΠοικίλη Στοά, ο Θόλος, το νομισματοκοπείο, η περίφημη οδός Παναθηναίων κ.ά.

Η ξενάγηση θα είναι δωρεάν.

Μετά από την ξενάγηση θα καθίσουμε παρέα (όσοι βέβαια θέλουν) σε ένα από τα πανέμορφα τσιπουράδικα του Θησείου για μια ουζοκατάνυξη με κουβεντούλα, όπως έκαναν οι ‘αρχαίοι ημών πρόγονοι’. 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Το ραντεβού μας είναι στις 10 το πρωϊ ατο σταθμό Μετρό Ακρόπολη
Αρχηγός Μαρία Συριόδη Ξεναγός Μάκης Σταύρου

....................................................................................................................................................................
                         ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  21 OKΤΩΒΡΙΟΥ
    
                        ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

                    Αναχώρηση 9 το βράδυ από την αφετηρία του τραμ στη Βούλα.

Η Πλατεία της Καισαριανής θα ο επόμενος ποδηλατικός προορισμός των ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΕΝ. ΔΡΑΣΗ για την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Η ποδηλασία θα ξεκινήσει, όπως κάθε φορά στις 9 το βράδυ, από τη Βούλα (Αφετηρία Τραμ ) και θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή ΠαραλιακήΛεωφόρος- Πρίγκηπος Πέτρου-Βουλιαγμένης- Φιλολάου-Πλατεία Καισαριανής.

Εδώ θα έχουμε τη συνηθισμένη στάση μας και κατόπιν θα επιστρέψουμε στην αφετηρία του Τραμ Βούλας από την ίδια διαδρομή. Το σύνολο της ποδηλασίας υπολογίζεται σε 3 ώρες χωρίς τη στάση

Σας περιμένουμε λοιπόν μόνους ή με την παρέα σας την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ στην αφετηρία του Τραμ στη Βούλα ( Πάρκινκ Α Πλαζ στο Ασκληπιείο ) για τη νυχτερινή μας ποδηλασία.

Παρακαλούνται οι ποδηλάτες να έχουν μαζί τους μια ανταλλακτική σαμπρέλα, ένα μπουκάλι νερό και οπωσδήποτε φώτα εμπρός και πίσω στ ποδήλατο

Πληροφορίες

Τάσος Σταματιάδης 6980231455

Αρης Μαλανδράκης 2109659729

...................................................................................................................................
                                     27-30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
                   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΣΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΥΣΗ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΣΜΟ
        ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ  ΤΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΙΤΣΑΣ


                                            ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



Πέμπτη 27 Οκτωβρίου

7πμ. Αναχώρηση από Αθήνα για Ζιτσα.

3μμ Άφιξη στη Ζίτσα

6μ.μ. Αναχώρηση για Καλπάκι προκειμένου να παρακολυθήσουμε την αναπαράσταση των μαχών του 1940, με διοργανωτές το Δήμο Πωγωνίου και την 8η Μεραρχία Πεζικού του Στρατού. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο Καλπάκι.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου

08.00`π.μ.- 11.00`π.μ.

Πεζοπορία από Παρακάλαμο μέχρι τη Λίμνη της Ζαραβίνας, στο Ντερβένι, τον ιστορικό δρόμο της προβιομηχανικής εποχής

Το τμήμα αυτό του Ντερβενιού, που θα περπατήσουμε, αποτελεί μέρος του πανάρχαιου δρόμου, που οδηγούσε από τη νότια Ελλάδα στην πρωτεύουσα της Μολοσσίας Πασσαρώνα, στο Αργυρόκαστρο, στο Τεπελένι, στο Βεράτι (Βυζαντινά Βελέγραδα) και κατέληγε στο Δυρράχιο. Εκεί συνδέονταν με την αρχαία Εγνατία οδό.

11.00π.μ.-1.00μ.μ.

Επισκέψεις σε πολυβολεία της εποχής του `40, αλλά και στην ιστορική Μονή Σωσίνου, που δεσπόζει στην περιοχή και η θέα από εκεί ψηλά προσφέρεται για την πραγματοποίηση εκτενούς ενημέρωσης για τις ιστορικές μάχες του `40 .

Μεσημέρι 1.30-3μμ φαγητό στο Μαζαράκι

3μμ Μετά το φαγητό, πεζοπορία από το Μαζαράκι μέχρι τον φυσικό καταρράκτη, τη χαράδρα του Καλαμά και το χωριό Καταρράκτης Η πεζοπορία είναι εύκολη (Α) και πολύ ευχάριστη, διαρκεί 2 ώρες και γίνεται σε εντυπωσιακό τοπίο με πλούσια βλάστηση και νερά δίπλα στο ποτάμι. Αφού περάσουμε από τον καταρράκτη θα συνεχίσουμε την πεζοπορία στην καταπράσινη χαράδρα του Καλαμά και θα φθάσουμε στο χωριό Καταρράκτης. Καφές και τσίπουρο με τοπικούς μεζέδες στο καφενεδάκι του χωριού.

Όσοι δεν πεζοπορήσουν μπορούν να πάνε στο χωριό με το πούλμαν

Σάββατο 29 Οκτωβρίου

08.00`πμ-13.00μμ

-Η ορειβατική ομάδα θα πραγματοποιήσει ανάβαση με αφετηρία το χωριό Παρακάλαμος και μέσω του χωριού Μαυρονόρος, στην κορυφή του Κασιδιάρη ((1314μ) και τελικό προορισμό την Στρατίνιστα Πωγωνίου πίσω από τον ΚασιδιάρηΗ πεζοπορία είναι .μέτριας δυσκολίας (Α προς Β) και διαρκεί 5 ώρες

-Όσοι δεν ακολουθήσουν την ορειβατική διαδρομή, με το λεωφορείο θα ξεναγηθούν στα γραφικά χωριά του Πωγωνίου με επιλεκτικές στάσεις σε ενδιαφέροντα σημεία.

Παραλαβή των ορειβατών από την Στρατίνιστα με το λεωφορείο και φαγητό όλοι μαζί το μεσημέρι.

Μεσημέρι 13.30μμ

Εκδήλωση με παραδοσιακό φαγητό πανηγυριού(καζάνι) στην παλιά Πογδόριανη (Άνω Παρακάλαμος.)

Στην εκδήλωση θα ακουσθούν Πωγωνήσια και Ηπειρώτικα τραγούδια με τοπικά μουσικά όργανα.

Απόγευμα 16.00`μ.μ.

Καζάνεμα (απόσταξη τσίπουρου στο Μαζαράκι

Βράδυ 19.30`μ.μ.

Στον Παρακάλαμο: εκδήλωση με προβολή για τον Καλαμά από τον Μιχάλη Πασιάκο, επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τον Καλαμά και τους αγώννες για την προστασία του.. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει φωτογραφική έκθεση του Μιχάλη Πασιάκου.

Κυριακή 30 Οκτωβρίου

Πρωϊ 07.30-10.30 .

H ορειβατική ομάδα θα πραγματοποιήσει ανάβαση με αφετηρία το χωριό Βροντισμένη στο βουνό ``Τσούκα`` και στο σημείο ``Καστρί``. Στην πλαγιά της Τσούκας είναι διασκορπισμένα πληθώρα αμυντικών οχυρώσεων του `40, πολυβολεία, χαρακώματα κ.λ.π. Θα υπάρχει οδηγός, που θα οδηγήσει την ομάδα.

Όσοι δεν πάρουν μέρος στην πεζοπορία θα περιηγηθούν το παραδοσιακό και γραφικό χωριό Ζίτσα και θα ξεναγηθούν στην ιστορική Μονή Πρ.Ηλία-Ζίτσας (1598μΧ) με θαυμάσιες τοιχογραφίες. Και στη συνέχεια θα απολαύσουν καφέ σε μια εξαίρετη τοποθεσία με πολλά νερά και πλατάνια.

11πμ (Όλοι μαζί)Επίσκεψη σε οινοποιείο στη Ζίτσα. Ως γνωστόν η Ζίτσα παράγει περίφημα κρασιά.

Κατόπιν με λεωφορείο θα επισκεφθούμε την ιστορική Μονή Πατέρων και στη συνέχεια το μοναδικής αισθητικής Θεογέφυρο, φυσικό πέτρινο γεφύρι στον Καλαμά

Μεσημέρι 1-3μμ

Φαγητό στο Μύλο του Αχιλλέα (παραδοσιακός μύλος πάνω στον Καλαμά όπου λειτουργεί και ταβέρνα

3μμ Αναχώρηση για Αθήνα.

Στους συμμετέχοντες θα μοιρασθούν ενημερωτικά φυλλάδια, για όλες τις περιοχές που θα επισκεφθούμε.

Το πρόγαμμα οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ματίνας Χελιδώνη. ιδρυτικού μέλους της ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ που κατάγεται από το χωριό Μαζαράκι-Πωγωνίου και σχεδιάσθηκε με τη συνεργασία και τη στήριξη του Δήμου Πωγωνίου και του φίλου Τάσου Καστάνη


Αρχηγοί Ματίνα Χελιδώνη

Τάσος Καστάνης

Πληροφορίες

Ματίνα Χελιδώνη 6937617117

Δηλώσεις συμμετοχής

Χρύσα Αφεντάκη 2109359264 6932795747

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου