9/4/13

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Με απόλυτη επιτυχία και την ικανοποίηση όλων των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε, στις 4 και 5 Απριλίου, το εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Αναζήτηση εξαφανισμένων παιδιών...Μια διεπιστημονική προσέγγιση» που διοργάνωσε το «Εθνικό Κέντρο για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά» του οποίου τον συντονισμό έχει «Tο Χαμόγελο του Παιδιού». Κεντρικός εισηγητής ήταν ο επικεφαλής του τμήματος Εξαφανισθέντων Ατόμων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου κ. Alain Remue.

Το παρόν στο σεμινάριο έδωσαν: ο πρόξενος του Βελγίου κ.Theo Dirix, καθώς και εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής και της RSF Hellas.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αστυνομικός υποδιευθυντής κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, μετέφερε μήνυμα εκ μέρους του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, λέγοντας: ««Το Χαμόγελο του Παιδιού» έθεσε τις βάσεις για τη συνεργασία όλων των κρατικών φορέων, των οργανώσεων και των πολιτών προκειμένου να υπάρχει μια συντονισμένη και οργανωμένη επιχείρηση, κάθε φορά που κινδυνεύει η ζωή ενός παιδιού».

Την πρώτη μέρα του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, ο κ. Alain Remue, ανέπτυξε τη φιλοσοφία και τους βασικούς κανόνες διαχείρισης και διεξαγωγής της έρευνας ενός περιστατικού εξαφάνισης παιδιού. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν διαφορές στην αντιμετώπιση ενός περιστατικού, είτε αυτό συμβεί στο Βέλγιο είτε στην Ελλάδα, γιατί ο στόχος είναι ένας και μοναδικός: να βρεθεί ζωντανό το εξαφανισμένο παιδί! Εξήγησε ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, οι πρώτες 24 ώρες είναι οι κρισιμότερες και ότι όλα είναι πιθανά σε μια περίπτωση εξαφάνισης. Με περιγραφικότητα και απλότητα μοιράστηκε τις εμπειρίες του από τα περιστατικά που έχει συναντήσει στην 20ετή καριέρα του.

Ο κ. Remue έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην σπουδαιότητα της επικοινωνίας, της συνεργασίας και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός.

Στο τέλος της ημέρας, ο κ. Alain Remue απάντησε στις ερωτήσεις και τις απορίες των συμμετεχόντων και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε άσκηση διαχείρισης περιστατικού εξαφάνισης ενός 6χρονου αγοριού, σε ημιαστικό περιβάλλον. Ο κ. Alain Remue εξήγησε πόσο σημαντικός είναι ο συνδυασμός της θεωρίας με την πράξη. Εκεί φάνηκε επίσης πόσο σημαντική είναι η συνεργασία όλων των κρατικών φορέων και εθελοντικών οργανώσεων, προκειμένου να βρεθεί το παιδί που αναζητείται.

Στο τέλος του διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες λέγοντας: «Αποτελεί μεγάλη επιτυχία το ότι καταφέραμε και βρεθήκαμε όλοι μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και την καλή μας διάθεση, για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας. Εκτός από την εκπαίδευση και την άσκηση που πραγματοποιήθηκε, καταλάβαμε πόσο σημαντική είναι η ομαδική δουλειά. Αναγνωρίζουμε και δεν κρύβουμε τις ελλείψεις μας και όλα αυτά τα κάνουμε για έναν και μοναδικό στόχο: τα παιδιά». Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Alain Remue για τη φιλία του και την πολύτιμη βοήθειά του στις περιπτώσεις αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών, καθώς και για την διεθνούς επιπέδου τεχνογνωσία που μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο.

Με τη σειρά του ο κ. Alain Remue ευχαρίστησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τις υπηρεσίες που προσφέρει μέσα από το «Εθνικό Κέντρο για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά» κι έκανε εκτενή αναφορά στο πόσο σημαντική είναι η βοήθεια που παρέχει στις αστυνομικές αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς σχετικά με τη διερεύνηση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών.

Τέλος, αρωγοί στη διοργάνωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ήταν:

● Το Astir Palace Resort το οποίο φιλοξένησε το διήμερο σεμινάριο,

● η Διεθνής Ένωση Διερμηνέων Συνεδρίων-Τμήμα Ελλάδας και Κύπρου,

● η εταιρία Morning Star και η Mercedes Benz Hellas S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου