4/4/13

ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ;




Η αγάπη, όπως συμβαίνει με όλα τα συναισθήματα, αλλάζει με τον καιρό και εξελίσσεται. Όπως και το σεξουαλικό πάθος.Ένα ζευγάρι όταν «πέφτει στον έρωτα», νιώθει πλήρη ευφορία. Η αμοιβαία γοητεία μετασχηματίζει τις πιο τετριμμένες δραστηριότητές του στις πιο σημαντικές στιγμές.
Μετά από ένα ή δύο χρόνια, όταν αρχίζει να ελαττώνεται σταδιακά η αρχική ευφορία, άνδρας και γυναίκα συνδέονται με μια πιο οικεία σχέση που συνήθως γίνεται βαθύτερη.
Μερικές φορές, εντούτοις, όταν οι ανθρώποι έχουν τη αίσθηση της χαλαρότητας, φοβούνται ότι ο
σύντροφός τους δεν τους αγαπά πλέον, ή μπορούν να θεωρήσουν ότι επειδή έχει ελαττωθεί η επιθυμία του έχει ερωτευτεί κάποιον άλλο.
Εάν οι δύο δεν μπορούν να εξοικειωθούν με την κανονική πορεία της αγάπης, μπορούν να βρεθούν σε δύσκολη θέση. Αν όμως αναγνωρίσουν ότι η χαλαρότητα του σεξουαλικού πάθους είναι λογική και συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, μπορούν να αποτρέψουν το επόμενο στάδιο που είναι η απόρριψη, ο θυμός και η δυσαρέσκεια.
Δυστυχώς όμως, πολλές σχέσεις αγάπης τελειώνουν όταν μπαίνει σε εφαρμογή το δυσλειτουργικό σχέδιο της απόρριψης, του θυμού και της δυσαρέσκειας.
Καθώς η μαγεία παρέρχεται, ο ένας σύντροφος συνήθως (αλλά όχι πάντα) ο άντρας, αισθάνεται απορριφθείς, θυμωμένος και σεξουαλικά ματαιωμένος.
Ο άλλος σύντροφος νιώθει επίσης θυμωμένος επειδή δεν ικανοποιούνται οι σταθερές του απαιτήσεις, ενώ αισθάνεται ανεπαρκής.
Η ασφαλέστερη πορεία μπορεί να είναι η αμοιβαία υποχώρηση. Και οι δύο μπορούν να αποσυρθούν κάπως στον δικό τους χωριστό συναισθηματικό ή σωματικό κόσμο. Η υποχώρηση μπορεί όμως να πάρει την ακραία μορφή της με τη δημιουργία, πιθανώς ενός εκ των δύο, μιας δεύτερης παράλληλης σχέσης, με μοναδική σκέψη να αποφύγει τα προβλήματα στο σπίτι.

Δημοφιλές θέμα

Το πάθος είναι το πιο δημοφιλές θέμα. Διαβάζουμε γι' αυτό, ακούμε γι' αυτό. Είναι ένα από τα
αγαπημένα εργαλεία του Hollywood.
Μέχρι πρόσφατα δε λίγα ήταν γνωστά για τις πραγματικές αιτίες που γεννούν τα ''τρελά'', έντονα συναισθήματα.
Η ευφορία του έρωτα μπορεί να προέρχεται από την προσωρινή αλληλεπίδραση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Το Phenylethylalamine (PEA), ένας
amphetamin-like νευροδιαβιβαστής, συνδυάζεται με άλλες βιοχημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, και δημιουργεί την "άγρια" έλξη μεταξύ των ανθρώπων που ερωτεύονται("falling in love").
Αργότερα, όταν σταματά η δραστηριότητα "PEA", το φίλτρο του έρωτα (Cupid's potion) στεγνώνει. Πολλά ζευγάρια αισθάνονται χαμένα χωρίς αυτό. Εκτός από μια χημική αλλαγή στη δραστηριότητα εγκεφάλου, η επιστήμη εξηγεί επίσης το βιολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Για τη λίμπιντο ή τη «σεξουαλική καθοδήγηση» (sex-drive), και τα δύο φύλα, άντρες και γυναίκες. στηρίζονται στην αρσενική ορμόνη, την τεστοστερόνη. Οι γυναίκες έχουν ένα 10 φορές χαμηλότερο το επίπεδο της ορμόνης, που τις καθιστά πιο ευαίσθητες στις διακυμάνσεις της. Όταν το επίπεδο "PEA" πέσει, πολλές γυναίκες βιώνουν μια οξυμένη μείωση στη σεξουαλική επιθυμία από τους άντρες συντρόφους τους.
Αυτή η "απόκλιση" σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει πηγή εμπαιγμού, ντροπής ή θυμού. Το να γνωρίζει το ζευγάρι τι πραγματικά συμβαίνει στον εγκέφαλο είναι καλό, με την έννοια πως έτσι θα μπορέσει να αντιληφθεί πως για όλα υπάρχουν εξηγήσεις και αιτίες.
Όταν βιώνεις τον έρωτα η χαλάρωση μέσα σε αυτόν είναι διαφορετική από την απώλεια επιθυμίας για άλλους λόγους. Έτσι λειτουργεί η βιοχημία στον ανθρώπινο οργανισμό.

Απώλεια της επιθυμίας


Η απώλεια της επιθυμίας μπορεί να προέλθει από φυσιολογικούς ή ψυχολογικούς παράγοντες όπως:
σωματική κούραση,
κατάθλιψη,
γήρανση,
πιέση,
άγχος,
ασθένεια επίδραση φαρμάκων
ντροπή,
σεξουαλική εκμετάλλευση,
εγκατάλειψη,
συζυγικές συγκρούσεις,
βιασμός μετά από ραντεβού (date rape),
πικρές μνήμες από μια αγάπη του παρελθόντοςΗ βοήθεια ενός ψυχολόγου

Στη διάρκεια της αρχικής φάσης του έρωτα, η ευφορία καλύπτει τις βαθύτερες ανησυχίες του εσωτερικού κόσμου κάποιου, όπως η μοναξιά, το κενό, η έλλειψη έγνοιας για τη ζωή. Όταν ένα
ζευγάρι είναι ερωτευμένο κάθε στιγμή που είναι μαζί είναι χαρά και ευτυχία. Όταν όμως «θολώσουν τα νερά» γίνεται κάτι σαν έκρηξη! Τα εσωτερικά ζητήματα εξωτερικεύονται με επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη και τη σεξουαλική επιθυμία.
Η αγάπη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους γεννιέται από τον εσωτερικό και εξωτερικό τους κόσμο και η εξερεύνηση μόνο του ενός και όχι του άλλου δεν λειτουργεί. Συχνά ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει ένα ζευγάρι να εξετάσει και να διασυνδέσει τα δύο επίπεδα ζωής τους.
Γενικά, μιλάμε εύκολα για όσα γεγονότα μας απασχολούν (δουλειά, επίκαιρα γεγονότα, καθημερινή ρουτίνα). Όχι όμως και για τον εσωτερικός μας κόσμο που είναι απέραντος, σκοτεινός και συζητιέται δύσκολα.
Μετά από την πρώτη φάση της αγάπης επανέρχονται παλιά συναισθήματα, που όμως είμαστε ανίκανοι να συζητήσουμε από φόβο, ντροπή ή ευαισθησία. Δεν μπορούμε καν να καταλάβουμε την εσωτερική ταραχή μας, πόσο μάλλον να τολμήσουμε να μιλήσουμε ανοιχτά γι' αυτήν.

Επικοινωνία για σεξουαλικά συναισθήματα

Η επικοινωνία για τα σεξουαλικά συναισθήματα είναι δυσκολότερη. Αν και το φύλο είναι πανταχού παρόν, οι συζητήσεις γύρω από την οικειότητα και τη σεξουαλικότητα είναι δύσκολες, ακριβώς επειδή είναι επιφανειακές. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες αλλά και στη γλώσσα ή το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε. Οι ισχυρότερες προσβολές στη γλώσσα μας υποδηλώνουν μια στρεβλή σεξουαλικότητα. Εάν θέλουμε να αναφέρουμε ένα πρόβλημα με την οικειότητα που του αρμόζει ή να μοιραστούμε μια χαρούμενη στιγμή, το λεξικό μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αφού είναι φορτωμένο με μια αγένεια που υποβιβάζει το συναίσθημα.

Στον ψυχοθεραπευτή

Ένα ζευγάρι που δηλώνει συνέχεια το πόσο έλκει ο ένας τον άλλο, είναι σχεδόν αδύνατον να μεταφέρει τα μεταβαλλόμενα συναισθήματα και τις αμφιβολίες του.
Στην ψυχοθεραπεία οι άνθρωποι βρίσκουν τις λέξεις που πρέπει να επικοινωνήσουν με τρόπο δημιουργικό και έτσι αισθάνονται ασφαλείς ότι τους ακούν και τους καταλαβαίνουν. Μαθαίνουν ότι η εμπειρία τους δεν είναι η μοναδική ούτε επαίσχυντη και ότι δεν είναι ανεπαρκείς.
Και οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να αισθανθούν ότι τους ακούν, ότι τους σέβονται, τους εκτιμούν και αυτός είναι ένας στόχος της ψυχοθεραπείας.
Μόλις εκτιμήσουν τις φυσιολογικές τους διαφορές και τις ομοιότητές τους, θα είναι πιθανώς σε θέση να διαχειριστούν τη σχέση τους ευκολότερα. Μαθαίνουν ο καθένας για τον άλλον τι είναι σημαντικό και φθάνουν να εκτιμούν τις διαφορές τους.
Αποδεχόμενοι ο ένας τον άλλο μπορούν να βρούν μια διαρκή μορφή αγάπης στην οποία θα έχουν θέση η επιθυμία, η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός. Μια μορφή που θα είναι κάτι περισσότερο από την απλή αντιστάθμιση της απώλεια της πρώτης φλογερής γεμάτης πάθος σχέσης τους.
http://www.medisense.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου