4/5/13

ΈΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Η ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ ΓΑΒΡΙΕΛΑ ΧΑΜΟΓΕΩΡΓΑΚΗ

Έφυγε από τη ζωή τα χαράματα πλήρης ημερών η Γαβριέλα Χαμογεωργάκη, μια ιστορική προσωπικότητα της πόλης μας. Μια ακαταπόνητη αγωνίστρια, παρούσα πάνω από επτά δεκαετίες στα κοινά της Ηλιούπολης, με ενεργό ρόλο στην κοινωνική και πολιτική ζωή, προσφέροντας γενναιόδωρα όλες της τις δυνάμεις, όπου την καλούσε το κοινωνικό καθήκον και η συνείδησή της.

Η Γαβριέλα Χαμογεωργάκη ήταν από τους πρώτους κατοίκους της Ηλιούπολης όταν κατέφθασε μικρό κορίτσι, και εγκαταστάθηκε στην πόλη μας με την οικογένειά της το 1923, ως πρόσφυγας. Ήρθε εδώ, όταν η Ηλιούπολη ήταν ακόμη βράχια και άγονη γη, και αγάπησε αυτόν τον τόπο, με την αγάπη του ξεριζωμένου, που βρίσκει νέα πατρίδα. Αυτή την αγάπη την έδειξε έμπρακτα σε όλη της τη ζωή, μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Ισχυρή προσωπικότητα, γεμάτη πάθος για τη ζωή, ήταν από τις πρώτες γυναίκες που απέκτησε πανεπιστημιακό πτυχίο από τη Νομική Σχολή της Αθήνας, υπήρξε μαχητικό μέλος της Εθνικής Αντίστασης και η πρώτη γυναίκα Δημοτική Σύμβουλος στο πλευρό του αείμνηστου Δημ. Κιντή. Σε όλη της τη ζωή δεν κουράστηκε να αγωνίζεται για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Ειρήνης της Ηλιούπολης, ενώ δραστηριοποιήθηκε και στο πλαίσιο της ΟΓΕ και του Ομίλου Λογοτεχνών Ηλιούπολης, μαχόμενη για τα δικαιώματα των γυναικών, και συμβάλλοντας στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας. Ανεκτίμητη ήταν η ανιδιοτελής προσφορά της, ως μέλους της επιτροπής που συστάθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό, στην εκκαθάριση του αρχείου του Δήμου Ηλιούπολης, καθώς και η συμβολή της στη διάσωση πολύτιμων ιστορικών στοιχείων για την Ηλιούπολη, μέσα από την συγγραφή μιας βιωματικής ιστορίας της πόλης μας, με πλήθος προσωπικών αναμνήσεων, φωτογραφιών και άλλων ντοκουμέντων.

Μα πάνω απ’ όλα η Γαβριέλα Χαμογεωργάκη θα μείνει στη μνήμη όλων μας, σαν υπόδειγμα εξαίρετου ήθους και ανιδιοτελούς προσφοράς. Ήταν μια ανεκτίμητη προσωπικότητα, που έλαμπε στη ζωή της πόλης μας με τη νηφαλιότητα της σκέψης και τη μαχητικότητα της δράσης, σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε. Θα τη θυμόμαστε όλοι με πραγματική συγκίνηση και αγάπη.

Ο Δήμαρχος της πόλης και σύσσωμη η Δημοτική Αρχή εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια της αποβιώσασας και συμμετέχουν στη θλίψη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου