29/6/13

ΚΛΗΔΟΝΑΣ 2013 ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: ΟΤΑΝ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΚΑΘΕ ΕΜΠΟΔΙΟ... ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!


«Ανοίγουμε τον κλήδονα με τ' Αγιαννιού την χάρη και όποια έχει καλό ριζικό σήμερα να το πάρει»…
 με αυτό το παραδοσιακό δίστιχο άνοιξε για άλλη μια χρονιά η εκδήλωση του παραδοσιακού Μικρασιάτικου Κλήδονα που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανής και ο Μικρασιατικός Σύλλογος της πόλης.
Από νωρίς εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης μας το βραδάκι της Τετάρτης 26/6 προσέρχονταν στο χώρο μπροστά από το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Σκοπευτήριο που τα τελευταία χρόνια αναβιώνει το έθιμο.
Ανάμεσά τους ο Δήμαρχος Α. Καμπάκας, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κ. Μπλάνας, οι Αντιδήμαρχοι Δ. Βούρλος, Κ. Κωνσταντινίδης, Σ. Λαψάτης, οι Δημ Σύμβουλοι Α. Λυκούδης, Δ. Παρασκευά, Κ. Παπαλάκης, Σ. Τζόκας (πρώην Δήμαρχος), Ν. Κατσαρέλης, Μ. Χειμώνα, Δ. Παπαδέλής, Γ, Φιλίππου, Η. Σταμέλος, Γ. Κατημερτζής (πρώην Δήμαρχος), Ν. Ζαρκαδούλας, Χ. Βοσκόπουλος.
Πανέτοιμες οι υπηρεσίες του Δήμου, η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας, οι πρόσκοποι της πόλης μας, οι εθελοντές του Κέντρου και του Συλλόγου υποδέχθηκαν τους συμπολίτες μας που έφερναν τα μαγιάτικα στεφάνια τους για τη φωτιά και αγωνιούσαν να ξεκινήσει ο Κλήδονας.
Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς του Προέδρου του Δ.Σ. ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Κώστα Αναγνωστάκη και της Προέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Στέλλας Σαρρηπαναγιώτου – Λήλου που ευχαρίστησαν από καρδιάς όλους τους εθελοντές που δίνουν κυριολεκτικά την ψυχή τους για τη διατήρηση της μικρασιατικής μας παράδοσης, ο γνωστός Καισαριανιώτης μουσικοσυνθέτης Βαγγελης Ατραίδης μας μετέφερε στις γειτονιές της παλιάς Καισαριανής και στο έθιμο μέσα από τους στίχους του.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος της πόλης μας που έδωσε και τις πρώτες σπίθες της φωτιάς του Κλήδονα. Υπό τους ήχους των τυμπάνων μικροί και μεγάλοι ξεκίνησαν να πηδούν τη φωτιά, ενώ η εξαιρετική χορωδία του Συλλόγου, υπό τη διεύθυνση του Αντ/δρου του Δ.Σ. του Συλλόγου και Δημ. Συμβούλου Ανδρέα Καρατζά γέμιζε το χώρο με νοσταλγικές νότες από μικρασιάτικα παραδοσιακά τραγούδια.
Η θεατρική ομάδα του Μικρ. Συλλόγου, σε κείμενα που επιμελήθηκε η. Σούλα Αλάτση (μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ), μετέφερε με ένα πρωτότυπο δρώμενο το διάλογο δυο γυναικών της Καισαριανής από τη Μικρά Ασία που αναφερόταν στο έθιμο μεταδίδοντας σε όλους τον τρόπο με τον οποίο οι προγονοί μας μετέφεραν από τη Μικρά Ασία τον Κλήδονα.


Η εκδήλωση έκλεισε με χορό από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου μας που συνόδευσε η Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών.
www.epikoinonia-arg.gr
Δελιτε περισσότερο ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου