7/5/14

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

samaras-venizelos-thema
Σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών έφεραν οι δηλώσεις Βενιζέλου για τα προσδοκώμενα από τον ίδιο ποσοστά της Ελιάς. 

Οι παρεμβάσεις του αντιπροέδρου προκάλεσαν ταραχή στο Μαξίμου, την ίδια στιγμή που η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους μετατέθηκε από τον επικεφαλής του Eurogroup για μετά το καλοκαίρι.
Σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών έφεραν οι δηλώσεις Βενιζέλου για τα προσδοκώμενα από τον ίδιο ποσοστά της Ελιάς. Οι παρεμβάσεις του αντιπροέδρου προκάλεσαν ταραχή στο Μαξίμου, την ίδια στιγμή που η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους μετατέθηκε από τον επικεφαλής του Eurogroup για μετά το καλοκαίρι
Του Μπάμπη Αγρολάμπου
Οσο πάει γίνεται μεγαλύτερο το πρόβλημα της κυβέρνησης μπροστά στις κάλπες. Η συζήτηση για μία υπόσχεση σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους μετατέθηκε από τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ μετά το καλοκαίρι και την επόμενη επιθεώρηση της τρόικας (βλ. ρεπ. σελ. 54- 55). Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικοί εταίροι επιδίδονται σε μάχη χαρακωμάτων για να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους.
Η αναφορά του Ευάγγ. Βενιζέλου στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης εάν η Ελιά δεν καρποφορήσει στις ευρωεκλογές, άνοιξε αιφνιδίως το σενάριο των εθνικών εκλογών, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.
Βαραίνει το κλίμα
Οι τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν ταραχή στο μέγαρο Μαξίμου, καθώς το πολιτικό κλίμα, στην τελική ευθεία για τις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, βαραίνει επικίνδυνα για την κυβέρνηση και η αφήγηση της εξόδου από την κρίση τείνει να περάσει σε δεύτερο πλάνο. Ο προεκλογικός σχεδιασμός του κ. Σαμαρά έχει διαμορφωθεί στη γραμμή αυτή, της σταδιακής εξόδου με «σταθερά βήματα μπροστά», όπως λέει ένα από τα κεντρικά προεκλογικά μηνύματα της Ν.Δ. Μόνο που αυτά τα βήματα, με τα διλήμματα που έβαλε ο κ. Βενιζέλος, δείχνουν ασταθή και η επόμενη ημέρα της κυβέρνησης αβέβαιη.
Κυβερνητικά στελέχη απέφυγαν κάθε αναφορά στις δηλώσεις του αντιπροέδρου και των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το ποιο θα είναι τελικά το διακύβευμα των εκλογών του Μαΐου. Στον απόηχο αυτής της δήλωσης οι δύο εταίροι συναντώνται σήμερα το μεσημέρι, επισήμως για την οικονομία και τα αποτελέσματα του Eurogroup, αλλά η ατζέντα, όπως λένε συνεργάτες και των δύο, είναι ανοιχτή.
Σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική γραμμή, στις τοπικές εκλογές θα επιλεγούν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ενώ για τις ευρωεκλογές το επιτελείο του κ. Σαμαρά θεωρούσε ότι η κυβέρνηση θα πετύχει ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός σχεδίαζε να κινηθεί στη συνέχεια με βάση τη διαχείριση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών του 2009 από τον Κ. Καραμανλή. Η Ν.Δ. ήταν δεύτερο κόμμα και, παρά τη μεγάλη πίεση του ΠΑΣΟΚ, πήγε στις εκλογές τον Οκτώβριο. Στη γραμμή αυτή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι «επειδή είμαστε Ελληνες στις ευρωεκλογές μάς αρέσει να γκρινιάζουμε και λίγο».
Στον σχεδιασμό του μεγάρου Μαξίμου κομβική θέση έχει το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους που θα κινηθεί, όπως δείχνουν οι Βρυξέλλες, εκ παραλλήλου με τη διαδικασία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ προκάλεσαν δεύτερη ψυχρολουσία στην κυβέρνηση, με την παραπομπή της εκκρεμότητας το καλοκαίρι, έπειτα από τη νέα επιθεώρηση της τρόικας. Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με δηλώσεις του στην «Gurdian» επέμενε στο πλάνο για μια δέσμευση μετακύλισης των χρεολυσίων και μείωσης των τόκων.
Η τρίτη ψυχρολουσία ήλθε από τη Βουλή, όπου το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη να γίνει σήμερα και μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν η επίμαχη διάταξη θα μείνει ως έχει ή θα αποσυρθεί.
Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να περάσει στην επίθεση με δημόσιες παρεμβάσεις. Για σήμερα έχει προγραμματίσει συνέντευξη στον ΑΝΤ1, αύριο θα μιλήσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος με την επίσημη παρουσίαση των προτάσεων της Ν.Δ. στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής.
Την Πέμπτη συγκαλεί την Κ.Ο. της Ν.Δ., προκειμένου να δώσει το σύνθημα για την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας και να κλείσει κάθε ενδεχόμενο διαφοροποίησης στην ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο. Την Παρασκευή θα παραστεί στο μνημόσυνο για τον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή για να κλείσει και η εσωκομματική γκρίνια ως προς τη στροφή του κόμματος.
Η αγωνία του ΠΑΣΟΚ
Η σημειολογική επιλογή αυτών των παρεμβάσεων, με στόχο την αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της Ν.Δ., δεν μπορεί να διασκεδάσει την αγωνία που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. στην προεκλογική της στρατηγική ήθελε να μεταφέρει την αντιπαράθεση σε επίπεδο κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ετσι όμως όπως εξελίσσονται τα πράγματα όλοι είναι αντίπαλοι με όλους.
Εάν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει στην επιθετική τακτική προκειμένου να διασωθεί, τότε και η Ν.Δ. δεν θα έχει άλλη επιλογή από την περιχαράκωση. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τα σχέδια που εξετάζονται στη Συγγρού, η πίεση της Ν.Δ. δεν θα στραφεί αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα διαχυθεί σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια προσέλκυσης των ψηφοφόρων που αμφιταλαντεύονται.
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου