11/5/10

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ

Άγιος Δημήτριος                                                          
Το Πρόγραμμα "Καλλικράτης" το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αποτελεί μια από  τις σημαντικότερες τομές για  τη διοικητική μεταρρύθμιση, τον εκσυγχρονισμό  του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας. Η αναγκαιότητα αυτή για σημαντικές αλλαγές, απορρέει από δυσκαμψίες, αδιέξοδα και αναποτελεσματικότητα της παρούσας κατάστασης ολόκληρου του Δημόσιου Τομέα.

Σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, στοχεύει στη δημιουργία μεγάλων και ισχυρών Δήμων, και με την αρχή αυτή συμφωνούμε απόλυτα. Προβλέπει επίσης τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους και την αναβάθμιση των θεσμικών και διοικητικών οργάνων, τα οποία θεωρούμε ότι είναι ζητήματα αιχμής, γιατί συνδέονται με την αποτελεσματική διοίκηση, τη διαφάνεια στη λειτουργία και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη. Ασφαλώς, τα κρισιμότερα ζητήματα για την επιτυχή εφαρμογή του Προγράμματος "Καλλικράτης" είναι η στήριξη της προτεινόμενης μεταρρύθμισης με τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, τα τεχνικά μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό. Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο του διαλόγου και της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει, θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ώστε το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους του».
Μετά το πρώτο  κύκλο ζωής των ΤΟ.ΣΥ.Ν., φέρεται να έχουν συνειδητοποιήσει το ρόλο τους απέναντι στους νέους πολίτες και να ενεργό δράση στη κοινωνία. Έτσι οφείλουμε να τα στηρίξουμε και να τα ενισχύσουμε προχωρώντας σε προτάσεις οι οποίες θα διατηρήσουν τα συμβούλια στο προσκήνιο. 
1. Τα ΤΟ.ΣΥ.Ν  πρέπει να συμπεριληφθούν στο σχέδιο Καλλικράτης. Όντας κομμάτι των Δήμων μας δεν μπορούν να μείνουν πίσω αλλά αντίθετα, να ακολουθήσουν τη νέα διοικητική δομή ώστε να παραμείνουν ισχυρά στο σκοπό τους και όχι ένας ανούσιος ξεχασμένος  θεσμός. 
2. Αναφερόμενοι στη δυνατή εκπροσώπηση των νέων στις δομές της κοινωνίας, οφείλουμε να αναπτύξουμε τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. Νέα δευτεροβάθμια επίπεδα οργάνωσης ανά Νομαρχία και τριτοβάθμια Πανελληνίου συμβουλίου, θα ωθήσουν μεμονωμένες κινήσεις σε συλλογικές δράσεις.
3. Επιθυμούμε  ανάλογες πάγιες χρηματοδοτήσεις ώστε να παράγεται έργο και να μην αναλωνόμαστε σε "κυνήγι" χορηγών. 
4. Στόχος. Να  αγκαλιάσουμε όλη τη νεολαία  στα συμβούλια νέων, διευρύνοντας  τους κόλπους μας, με τη κατάργηση  των μητρώων νέων. Να έχουν  όλοι οι νέοι της πόλης το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα που τηρείτε σε οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου