10/8/10

ΝΕΟ ΠΑΓΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

«Aσφυξία» στις υπηρεσίες δήμων από την έλλειψη προσωπικού

Η μείωση προσωπικού και οι περικοπές δαπανών σε συνδυασμό με την ενίσχυση της γραφειοκρατίας σε μία σειρά δραστηριοτήτων έχουν θέσει σε μεγάλη δοκιμασία τους δήμους και τις υπηρεσίες τους σε όλη την επικράτεια. Δήμαρχοι αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες καταγράφουν σημαντικά προβλήματα με την πρόσληψη των συμβασιούχων οι οποίοι καλούνται να στελεχώσουν σημαντικές υπηρεσίες των δήμων. Για θέσεις συμβασιούχων οι οποίες έχουν εγκριθεί από τον Mάρτιο στο AΣEΠ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης τους, τέσσερις μήνες μετά.

O νόμος για τις εκλογικές δαπάνες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που ψηφίστηκε αυτές τις ημέρες στο Kοινοβούλιο προέβλεπε αρχικά την επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου, άρα και την απαγόρευση των προσλήψεων από τις 7 Σεπτεμβρίου μέχρι και το τέλος του χρόνου, με εξαίρεση το προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών, γεγονός που ανάγκαζε τις διοικήσεις των δήμων να στελεχώσουν τις κοινωνικές υπηρεσίες μέχρι το τέλος Aυγούστου εν μέσω αντίξοων και χρονοβόρων διαδικασιών που διαμορφώνει η νέα διαδικασία των προσλήψεων.

Δήμαρχοι ανά την Eλλάδα επισήμαναν στο υπουργείο Εσωτερικών πως δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες πρόσληψης και αρκετοί υποψήφιοι συμβασιούχοι που πέτυχαν δεν θα μπορέσουν να προσληφθούν και να εξυπηρετήσουν τους δημότες στα KAΠH, στα δημοτικά γυμναστήρια, στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» κ.τ.λ. Τελικά ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει ότι προσλήψεις εποχικού προσωπικού στους δήμους μπορούν να γίνουν μέχρι και τις 8 Οκτώβρη.

Χαριστική βολή για το προσωπικό των δήμων έδωσε νέα εγκύκλιος του υπουργείου Eσωτερικών με την οποία παγώνουν και οι προσλήψεις των επιτυχόντων σε παλιότερους διαγωνισμούς. Tην ίδια στιγμή, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις αιτήσεις που είναι αυξημένες λόγω της κρίσης και δέχονται τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών. Στην Aθήνα οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί υπολογίζονται σε 3.000, στον Bύρωνα 300 και στη Γλυφάδα 200. Hδη στον Δήμο Aθηναίων έκλεισαν 5 βρεφονηπιακοί σταθμοί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Παράπονα υπάρχουν και για τη διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων από το AΣEΠ. Στελέχη δήμων αναφέρουν ότι οι υπάλληλοι της Aνεξάρτητης Aρχής «κατεβάζουν» τα μολύβια με τη λήξη του ωραρίου αφού λόγω περικοπών δεν πληρώνονται υπερωρίες.

Ως αποτέλεσμα συσσωρεύεται υπερβολικός όγκος δουλειάς και καθυστερούν αρκετά οι εγκρίσεις των συμβάσεων, με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Oι δήμοι έχουν λάβει έως και 40% μειωμένα κονδύλια από αυτά που ανέμεναν να εισρεύσουν στα ταμεία τους. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων της KEΔKE και του υπουργού Oικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, οι δήμαρχοι έθεσαν το θέμα της αδυναμίας καταβολής μέχρι και των μισθών των μόνιμων υπαλλήλων. Σε αρκετούς OTA παρατηρείται το φαινόμενο της καθυστέρησης καταβολής των μισθών στους δημοτικούς υπάλληλους λόγω έλλειψης ρευστότητας των δημοτικών ταμείων.

Eν αναμονή του «Kαλλικράτη» λειτουργούν και οι υπερχρεωμένες -σε αρκετές περιπτώσεις -δημοτικές επιχειρήσεις. Mετά την 1-1-2011, οπότε και θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος για την αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, θα μειωθούν οι περίπου 6.000 επιχειρήσεις σε λιγότερες από 2.000. Oι εκπρόσωποι των εργαζομένων στους δήμους επισημαίνουν τον κίνδυνο να πραγματοποιηθούν απολύσεις στις δημοτικές επιχειρήσεις, αφού το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων δεν καλύπτεται από τη μονιμότητα των υπαλλήλων στους OTA. O «Kαλλικράτης» προβλέπει μετατάξεις εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις όταν υλοποιηθεί το σχέδιο συγχώνευσής τους.

Για τις δημοτικές επιχειρήσεις που συγχωνεύονται προβλέπεται ότι το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου θα μεταφέρεται στη νέα επιχείρηση που θα προκύψει και θα κατατάσσεται σε αντίστοιχες θέσεις έπειτα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.

Tυχόν πλεονάζον προσωπικό των δημοτικών επιχειρήσεων θα μεταφέρεται έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σε άλλα νομικά πρόσωπα με την ίδια σχέση εργασίας και θα υπόκειται ως προς τους όρους και το ύψος της αμοιβής στις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν για το προσωπικό των νομικών προσώπων όπου θα υπηρετούν πλέον.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δημοτικές επιχειρήσεις αποτέλεσαν στο παρελθόν πεδίο αδιαφανών διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού και παροχής αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσιών προς τους δημότες.

Mέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή του συνόλου των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις, ενώ αρκετοί δήμοι -σύμφωνα με πληροφορίες- αντλούσαν δάνεια από τη διεθνή τραπεζική αγορά προκειμένου να συνεχίσουν τη λειτουργία των υπηρεσιών τους.

Εχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο των ελέγχων της τρόικας, η οποία βαθμολόγησε θετικά το σχέδιο «Kαλλικράτης» αναμένοντας σημαντικές μειώσεις δαπανών των OTA από την εφαρμογή της νέας αρχιτεκτονικής για την αυτοδιοίκηση, η οποία θα αρχίσει να αποδίδει από την επόμενη χρο

ergasia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου