31/8/10

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ

Κλίμα απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας κατέγραψε το πρώτο φθινοπωρινό γκάλοπ, καθώς οι πολίτες χτύπησαν καμπανάκι προς τα δύο μεγάλα κόμματα εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. Σύμφωνα με τη μέτρηση της GPO για λογαριασμό του Mega, οκτώ στους δέκα πολίτες εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα, ενώ μόλις το 20,1% δηλώνει την αισιοδοξία του.

Καλεί σε συμπόρευση με το ΚΚΕ κατά του μνημονίουΨάχνουν τώρα λύση εντός των τειχών για την ΑττικήΠροσωρινά ελεύθερος ο Τ. Μαντέλης«Ασανσέρ» η εγγύηση


Οχι αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ - ΔΕΚΟ«Πλάτες» στα Σκόπια από τις ΗΠΑ

Παραίτηση με αιχμές για τον κώδικα Παραίτηση για λόγους ευθιξίαςΕτοιμες οι υποψηφιότητεςΕκεχειρία με την ΠαπαδημητρίουΣύσκεψη στο ΛΑΟΣ για τις υποψηφιότητες«Κλειδώνουν» οι αλλαγές

Σε συμπόρευση καλεί το ΚΚΕΞέσπασε «πόλεμος» ΝΔ - ΛΑΟΣΕισήγηση για μείωση της εγγυοδοσίας για τον ΑγγέλουΤριμέτωπος από το ΚΚΕΑναζητεί «πολυτασικό» υποψήφιο για την Κρήτη

Νέο παιχνίδι από Νταβούτογλου«Μαραθώνιος» 3 χρόνων για δοκιμαστική βολή των S-300Κυβέρνηση με συντονιστήΦαβορί και αουτσάιντερ για τους κορυφαίους ρόλουςΟι 5 «σοφοί» που υπέγραψαν τις αλλαγές στην κυβέρνηση

Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στους ψηφοφόρους είναι και τα ευρήματα σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, καθώς δημοσκοπικά ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία για πρώτη φορά συγκεντρώνουν τόσο χαμηλά ποσοστά. Πάντως απ' ό,τι φαίνεται τα άλλα κόμματα δεν κερδίζουν εκλογικά ποσοστά, καθώς αυτό που υπερισχύει σε ποσοστό 27% είναι "το λευκό και το άκυρο", αλλά και η αδιευκρίνιστη ψήφος. Πιο συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει το 28,6%, τη ΝΔ το 21,1%, το ΚΚΕ το 9%, τον ΛΑΟΣ το 6,8%, τον ΣΥΡΙΖΑ το 2,8%, τους Οικολόγους Πράσινους το 2,8% (εμφανίζουν άνοδο) και τη Δημοκρατική Αριστερά το 1,7%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της τηλεφωνικής δημοσκόπησης για το πόσο αισιόδοξοι είναι οι πολίτες για την πορεία της χώρας. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 65,7% εκφράζει την απαισιοδοξία του και το 34,3% δηλώνει αισιόδοξο, ενώ συντριπτικά είναι τα ποσοστά στους ψηφοφόρους της ΝΔ, καθώς το 92,7% εκφράζει την απαισιοδοξία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινή γνώμη δεν έχει πεισθεί πως δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα, αν και εδώ οι γνώμες είναι μοιρασμένες.

Σημειώνεται ότι το 44,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πεισθεί από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, καθώς και το 55% των πολιτών που ψηφίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο ερώτημα "με την πολιτική τίνος κόμματος συμφωνείτε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης" υπερισχύει η απάντηση με "κανένα κόμμα" (ποσοστό 39,5%), ενώ με το ΠΑΣΟΚ τάσσεται το 31% και με την οικονομική πρόταση της ΝΔ το 13,4%.

Σημειώνεται ότι απαισιοδοξία καταγράφεται και ως προς το εάν η χώρα θα ξαναβρεί τον δρόμο της μετά την τριετία ή θα κινδυνεύσει σε πτώχευση. Το 54,9% λέει ότι θα βρει η χώρα τον δρόμο της, ενώ το όχι αμελητέο ποσοστό 42,8% πιστεύει το αντίθετο. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ σχεδόν 3 στους 10 ψηφοφόρους εκφράζουν την απαισιοδοξία τους. Σε ό,τι αφορά τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα, ενώ την ίδια θέση εκφράζουν και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (ποσοστό 63,2%). Μάλιστα, στο σύνολο των ψηφοφόρων το 58,6% θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει συντονιστής του κυβερνητικού έργου, ενώ σε ό,τι αφορά τους πολίτες που ψηφίζουν το κυβερνών κόμμα το ποσοστό αγγίζει το 69%.

Παναγιώτης Τσούτσιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου