24/9/10

ΧΩΡΙΣ Δ.Ν.Τ ΚΑΙ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ...ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

Στο Διάστημα έμοιαζε με γριά. Ενιωθε σαν να είχε γεράσει πρόωρα. Οταν επέστρεψε όμως στη γη, τα συμπτώματα της γήρανσης υποχώρησαν. Η αστροναύτης Τσιάκι Μουκάι όμως, γιατί αυτή είναι η «πρωταγωνίστρια» της ιστορίας μας, το έβαλε πείσμα να ξαναπάει...επάνω και να μελετήσει γιατί συνέβη αυτό.

Οι μισές γλώσσες θα χαθούν ως το τέλος του αιώνα

Περισσότερα άρθρα...Νέα ευρήματα στην αρχαία ΦοινίκηΗ ενεργειακή τσάντα ανοίγει τον δρόμο για «έξυπνες εφαρμογές»Βρήκαν 37 τάφους με αρχαίους θησαυρούςΛανθασμένοι οι δείκτες της δημογραφικής γήρανσηςΕπιστήμονες ζητούν την απαγόρευση του Voltaren«Ναι, ήταν ο Φίλιππος»Καθρέφτης μας το Facebook!Οικισμός στην όαση Κάργκα «ξαναγράφει» την ιστορία της ΑιγύπτουΗ ευτυχία έχει το... κασέ της!Η παιδική κούνια... άλλαξε τον άνθρωποΑνακαλύφθηκε δεινόσαυρος με καμπούραΑστεροειδείς θα περάσουν δίπλα από τη ΓηΑρχαίο ναυάγιο γεμάτο αμφορείςΒρήκαν ίχνη από προϊστορικό συμπόσιοΗ «μητρότητα» είναι γένους... αρσενικούΦως στη γυναικεία γονιμότηταΤο Σύμπαν δεν χρειάστηκε τον Θεό...Χρυσά ευρήματα στη Μαντίνεια«Ξεφλούδισαν» το DNA του μήλου«Το χαμόγελο δεν σημαίνει πάντα χαρά στα μωρά»Συρρίκνωση-ρεκόρ της θερμόσφαιρας το 2008Τηλεϊατρική εδάφους - αέρος θα σώζει ζωέςΧαρτογράφησαν το DNA του σιταριού«Είδε» νέους εξωπλανήτεςΠρόγραμμα - «ασπίδα» στη λαφυραγωγία«Βρήκαμε το παλάτι του Οδυσσέα»Στο φως το ανάκτορο του Οδυσσέα;Βρήκαν... τοιχογραφίες 2.000 ετών ελληνιστικού ύφους σε σπηλιάΤο μυστικό εφέ πίσω από το χαμόγελοΤο Σύμπαν θα διαστέλλεται για πάνταΣυρρικνώθηκε η περιφέρεια της ΣελήνηςΣτο «φως» μεσαιωνικό στέμμα και αρχαία νομίσματα...Απολιθώματα σφουγγαριών, ηλικίας 650 εκ. ετών!Το 2050 θα τρώμε τεχνητό κρέας2 Ελληνες ωκεανογράφοι στη μάχη για την απορρύπανσηΕξωγήινο το μέλλον του ανθρώπουΕνα εκατ. χρόνια νωρίτερα η Λίθινη ΕποχήΕρχεται η «βροχή» των ΠερσείδωνΡομπότ-ντετέκτιβ στη Μεγάλη ΠυραμίδαΡομπότ, προσωπικός διατροφολόγος...«Φως» στον πυρήνα της ΓηςΗλιακό... τσουνάμι θα χτυπήσει τη Γη

Τις συγκλονιστικές τους εμπειρίες από τη ζωή τους στο Διάστημα μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη οι αστροναύτες Τσιάκι Μουκάι και Φρανκ ντε Βιν. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1994, θα συνόδευε τον 77χρονο Τζον Κλεν, στο δεύτερο ταξίδι του στο Διάστημα -με το οποίο έγινε ο γηραιότερος αστροναύτης- και θα έπαιρνε μέρος σε μια σειρά πειράματα για τα συμπτώματα της γήρανσης που εμφανίζονται.

Η Τσιάκι Μουκάι και κάτω ο Φρανκ ντε Βιν κατά τη διάρκεια διαστημικής τους αποστολής«Το μυστικό ήταν η έλλειψη βαρύτητας και τώρα πλέον ξέρουμε πως αν μπορούσαμε να έχουμε έστω μια μικρή ποσότητα βαρύτητας μαζί μας μέσα στα διαστημόπλοια, όλα θα ήταν πιο εύκολα» λέει στο «Εθνος», από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για τις εργασίες του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Αεροδιαστημικής Ιατρικής, το οποίο ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Μαζί της είναι και ο Βέλγος αστροναύτης (πολιτικός μηχανικός και ειδικός στις τηλεπικοινωνίες) Φρανκ Ντε Βιν, ο οποίος έμεινε για 6 μήνες το 2009 στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και επέστρεψε τον Δεκέμβριο. Δουλειά του ήταν να χειρίζεται τον ρομποτικό βραχίονα του Σταθμού, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τον ελλιμενισμό του πρώτου ιαπωνικού οχήματος μεταφοράς εμπορευμάτων.

«Το να μένεις 6 μήνες σε έναν περιορισμένο χώρο με άλλα 5 άτομα, είναι από μόνο του μια συγκλονιστική εμπειρία. Συμπλήρωσα πάνω από 4.000 ώρες στο διάστημα και για να το πετύχω αυτό χρειάστηκε να ταξιδεύω για τέσσερα χρόνια σε πολλές χώρες και βάσεις σε όλο τον κόσμο, από τον Καναδά, μέχρι τη Ρωσία», λέει ο Βέλγος αστροναύτης.

Η Τσιάκι έκανε δύο ταξίδια στο Διάστημα, ως επικεφαλής του Ερευνητικού Γραφείου Βιοϊατρικής Διαστήματος του Ιαπωνικού Οργανισμού Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA). Είναι καρδιοχειρουργός και φυσιολόγος και πριν αναχωρήσει για το μακρύ ταξίδι, έψαξε πολύ να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί γερνάμε στο διάστημα;».

Η απάντηση

Σήμερα έχει βρει την απάντηση: «Το ανθρώπινο σώμα, που χάνει το βάρος του λόγω της έλλειψης βαρύτητας, γερνάει. Αλλά έχει τη μοναδική ικανότητα να επανέρχεται στα φυσιολογικά του επίπεδα όταν μπει σε τροχιά γύρω από τη γη». Παράλληλα, έκανε μια σειρά από πειράματα για το κυκλοφορικό, για τα οστά, τους μυς, την ισορροπία.

«Στο πρώτο μου ταξίδι, είπα ότι το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα. Την πρώτη φορά που είδα τη γη από ψηλά, άλλαξε η αντίληψή μου για τον κόσμο. Είπα ότι από δω και πέρα θα κοιτάζω μόνο το μέλλον και θα αγωνίζομαι να κάνω το καλύτερο», μας λέει.

Φρανκ Ντε Βιν

Εξι μήνες ταξίδι γύρω από τη Γη

Ο Φρανκ Ντε Βιν βρίσκεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και του αρέσει η πόλη. Σκέφτεται πως πριν από έναν χρόνο τέτοιες μέρες έβλεπε τον κόσμο από το διάστημα, ίσως να είχε κάποια στιγμή παρατηρήσει τη Μεσόγειο. «Γύρισα και είμαι υγιής», ήταν η πρώτη σκέψη που έκανε την 1η Δεκεμβρίου του 2009, όταν μετά από 6 μήνες παραμονής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προσεδαφίστηκε στη γη.

Η αποστολή, που έφερε τον τίτλο «Οδύσσεια», ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ο ίδιος είχε δουλέψει πολύ σκληρά γι’ αυτό και είχε αποχωριστεί για καιρό τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά. «Το μήνυμα που έφερα μαζί μου ήταν πως χρειάζεται διεθνής συνεργασία γιατί οι αποστολές αυτές είναι δαπανηρές, δύσκολες και χρονοβόρες. Κανείς δεν τα ξέρει όλα μόνος του.

Οι χώρες το έχουν καταλάβει αυτό και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο 49χρονος Βέλγος αστροναύτης, μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και πρέσβης Καλής Θελήσεως της χώρας του στη UNISEF.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ethmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου