16/12/10
ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΡΑΧΩΝΕΣ [ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ] ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ
Με αφορμή τον εορτασμό του βυζαντινού ναϊσκου στο εσωτερικό του κτήματος (αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου) το “ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι” εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Το κτήμα Τράχωνες, έκτασης 105 στρ, κινδυνεύει. Οι διαδικασίες ένταξής του όπως και του περιβάλλοντα το αρχαίο θέατρο, χώρου (έκτασης περίπου 13 στρ.), στο σχέδιο πόλης, μέσω της αναθεώρησης-τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Αλίμου, είναι σε εξέλιξη.
Τι είναι , όμως, το κτήμα Τράχωνες;
Στο κτήμα, λοιπόν, έχει εντοπιστεί νεκροταφείο με 30 πρωτογεωμετρικούς τάφους (11ος αι. π.Χ.), υπάρχουν ίχνη τειχών του 7ου-8ου αι. π.Χ. Πιθανότατα πρόκειται για την Ακρόπολη των Ευωνυμέων. Έχουν εντοπιστεί και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα (αγγεία, επιτύμβια κ.λ.π.). Το διασχίζει ρέμα με εγκιβωτισμένες όχθες, έργο των κλασικών χρόνων.
Στο λόφο έχει ανασκαφεί παλαιοχριστιανική βασιλική και βρίσκεται η Εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου (από την εποχή της τουρκοκρατίας), διατηρητέο μνημείο. Εδώ πρέπει να σταθούμε λίγο, και να τονίσουμε ότι το ιστορικό αυτό εκκλησάκι κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση λόγω της εγκατάλειψης. Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ και πλήρη αποκατάστασή του από το Υπουργείο Πολιτισμού και την διάσωση των πραγματικά σπάνιων τοιχογραφιών που υπάρχουν στο εσωτερικό του και οι οποίες έχουν ήδη υποστεί μεγάλες καταστροφές.
Δίπλα του, σε πολύ μικρή απόσταση, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο. Ένα από τα δύο μοναδικά αρχαία θέατρα (το άλλο είναι στο Θορικό Λαυρίου), που ανήκουν σε αττικούς δήμους της κλασσικής εποχής και σώζονται σε σχετικά καλή κατάσταση.
Σήμερα η εναπομείνασα έκτασή του, πάμφυτη με δασικό χαρακτήρα, ανήκει στην εταιρία ΜΑΚΡΟ και έχει χαρακτηριστεί με υπουργικές αποφάσεις ως αρχαιολογικό πάρκο και τοπίο και επομένως αποτελεί θεσμοθετημένη αδόμητη ζώνη. Η όποια απομάκρυνση από το καθεστώς αυτό μας βρίσκει αντίθετους, όπως και κάθε άλλη ενέργεια που θα προκαλέσει την απώλεια όχι απλά ενός ακόμη ελεύθερου χώρου αλλά μιας δασικής έκτασης, ενός πνεύμονα ζωής, μιας έκτασης ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
Ενώ, μαζί με τους πολίτες των όμορων Δήμων και γενικότερα του Λεκανοπεδίου, αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Υψηλού Πρασίνου (πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού) ολιγωρούμε στον άμεσο και μεγάλο κίνδυνο να χαθεί ήδη υπάρχουσα δασική αρχαιολογικού ενδιαφέροντος έκταση. Στο κέντρο του αρχαίου δήμου του Ευωνύμου, με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, πρέπει να δημιουργηθεί Αρχαιολογικό Πάρκο πνεύμονας, όχι μόνο πρασίνου αλλά και Πολιτισμού σε ολόκληρη την έκτασή του αλλά και στον περιβάλλοντα, το αρχαίο θέατρο, ελεύθερο χώρο.
Λογικές αντιπαροχής, δηλαδή πολεοδομώ την μισή έκταση για να πάρω στην ιδιοκτησία μου την υπόλοιπη, είναι λογικές που έχουν να κάνουν με επιχειρηματικούς και κερδοσκοπικούς σκοπούς και οπωσδήποτε απέχουν πολύ από πολιτικές και πρακτικές που έχουν σαν γνώμονα ανθρώπινες και κοινωνικές αξίες.
Λοιπόν, το κτήμα αυτό, έχει μια πολύ σοβαρή ιστορία και παίζει έναν πολύ σοβαρό ρόλο στη διαμόρφωση του μικροκλίματος της περιοχής μας. Δεν είναι για εκμετάλλευση και οικοδόμηση. Η διατήρησή του είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Πριν δέκα και περισσότερα χρόνια, οι πολίτες του Αλίμου, το υπερασπίστηκαν και το έσωσαν. Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα. Επείγει!
Το μέλλον της περιοχής προσδιορίζεται σήμερα !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου