4/1/11

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ Η ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


Στην τελική ευθεία η εκποίηση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ και του ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ μέσω “FAST TRACK”

ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΑΡΑΩΝΙΚΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ ΥΨΟΥΣ € 3 – 5 ΔΙΣ

Στην περιοχή του Ελληνικού στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση αναφορικά με το πρόγραμμα εκποίησης των ακινήτων του Δημοσίου. Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι, εκτός από τον χώρο του παλαιού αεροδρομίου, θα τσιμεντοποιηθεί και η έκταση του Αγίου Κοσμά που φιλοξενεί σήμερα αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και η μαρίνα του Αγίου Κοσμά και ενδεχομένως το γήπεδο γκολφ στη Γλυφάδα.
Στο πρώτο δίμηνο του έτους θα προσληφθούν οι σύμβουλοι για το έργο της εκποίησης του Ελληνικού. Ρόλος τους θα είναι να εκπονήσουν μια μελέτη σχετικά με τον τρόπο μέγιστης εκμετάλλευσης των εκτάσεων αυτών, αλλά και να προσεγγίσουν πιθανούς επενδυτές.

Έτσι λοιπόν, μπαίνει οριστική ταφόπλακα στις εξαγγελίες για δημιουργία πάρκου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Παράλληλα οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, θα κατεδαφιστούν, ώστε στη θέση τους να υπάρξουν άλλες καθαρά εμπορικές χρήσεις. Ο εμπαιγμός, μάλιστα δεν έχει όρθια καθώς η κυβέρνηση διαρρέει πως οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα μεταφερθούν δήθεν αλλού, χωρίς να ονοματίζει ούτε καν την περιοχή που θα γίνει αυτό αλλά ούτε και τους όρους χρήσης αυτών…
Το παραπάνω σχέδιο το επεξεργάζονται από κοινού ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, εμπνευστής του fast track. Μιας και, οι διαδικασίες θα ενταχθούν στο πλαίσιο του fast track, οι σχετικές διεργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2011.
Η αρμόδια διυπουργική επιτροπή αποφάσισε πριν από δύο εβδομάδες τη συγκρότηση φορέα ειδικού σκοπού (ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.), στον οποίο περιέρχεται η διαχείριση της έκτασης, αλλά και την πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων για την αξιοποίησή της. Από ότι φαίνεται το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για τουριστική ανάπτυξη, «υψηλού επιπέδου», μιαλάμε δηλασδή για προσέλκυση εύπορων τουριστών από το εξωτερικό.
Για τον λόγο αυτό άλλωστε μελετάται να «προστεθεί» στην περιοχή του παλαιού αεροδρομίου (5.500 στρέμματα) τόσο η έκταση του Αγίου Κοσμά (1.000 στρέμματα), όσο και η μαρίνα που υπάρχει στο σημείο αυτό. Οι πρώτες σκέψεις για την εκποίηση του χώρου περιλαμβάνουν λοιπόν:
1. Την κατεδάφιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά.

2. Την εξ ολοκλήρου ανακατασκευή της υπάρχουσας μαρίνας.

3. Τη δημιουργία 5άστερων ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων, γραφείων, και αθλητικών εγκαταστάσεων, όχι για το λαό αλλά για την υποστήριξη των πρώτων.

4. Την τσιμεντοποίηση του παραλιακού μετώπου της περιοχής με τη δημιουργία εστιατορίων, καφετεριών και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης.

5. Τη δημιουργία χώρων πρασίνου, όπου και αν φυσικά περισσέψει χώρος από το τσιμέντο

6. Την πιθανή υπογειοποίηση της παραλιακής οδού στο σημείο αυτό για να μη διασπαστεί η έκταση.

7. Την παραχώρηση έκτασης στον Δήμο Γλυφάδας που διαχειρίζεται το γήπεδο γκολφ, ώστε το γήπεδο να γίνει διεθνών προδιαγραφών και να προσελκύει περισσότερους τουρίστες. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τον δήμο.
ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ «ΝΕΟΑΠΟΙΚΙΑΚΟΥ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, όλα αυτά θα γίνουν με συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης προς τους ιδιώτες και όχι με πώληση των εκτάσεων. Η κυβέρνηση προσβλέπει στην έλευση τριών έως πέντε δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στην περιοχή. Φυσικά όμως οι ιδιώτες επενδυτές θα βγάλουν πολλά περισσότερα, απομυζώντας για άλλη μια φορά το δημόσιο πλούτο…

ανωκατωκαλαμακι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου