18/1/11
ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κλειστά θα είναι από την Τετάρτη έως και την Παρασκεύη τα φαρμακεία όλης της χώρας. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αποφάσισε τη διεξαγωγή τριών διαδοχικών 24ωρων απεργιών, ως απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.
Τα φαρμακεία θα είναι κλειστά τις ίδιες ημέρες και την επόμενη εβδομάδα. Στα τέλη του Ιανουαρίου οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θόδωρος Αμπατζόγλου, χαρακτήρισε προσχηματικό το διάλογο με το υπουργείο Υγείας. Όπως είπε, οι φαρμακοποιοί ζητούν αλλαγές σε τέσσερα θέσεις της κυβέρνησης: Στο προτεινόμενο ωράριο, το οποίο αποκάλεσε εξουθενωτικό, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, που όπως είπε είναι το σοβαρότερο ζήτημα για τους ίδιους, στις εκπτώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που χαρακτήρισε υπερβολικές και στα πληθυσμιακά κριτήρια. Όπως ισχυρίστηκε, θα ανοίξουν χιλιάδες νέα φαρμακεία, “γεγονός που θα καταστρέψει όλο το φαρμακευτικό σύστημα”.
Εμμένει ο Λοβέρδος στις ρυθμίσεις για τους φαρμακοποιούς
Στις ρυθμίσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών επέμεινε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash.
Σχετικά με την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, στο οποίο αντιδρούν οι φαρμακοποιοί ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη μεταβίβαση της άδειας. Επισήμανε δε ότι οι όποιες παρεξηγήσεις που δημιουργούνται γύρω από το θέμα αυτό, θα λυθούν στην πορεία προς την ψήφιση από την Ολομέλεια του σχεδίου νόμου και αν χρειαστεί, ακόμη και με συγκεκριμένη νομοθετική διευθέτηση.
Όσον αφορά στην πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο Ανδρέας Λοβέρδος παραδέχτηκε ότι αποτελεί στόχο της κυβέρνησης, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση θα υλοποιηθεί στα μέσα του 2012.
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στο προσωπικό των νοσοκομείων, υποστηρίζοντας ότι “η πλειονότητα των νοσοκομείων έχει υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών και υποτριπλάσιο νοσηλευτών”.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε ως πρόβλημα τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις. Όπως τόνισε η κατάσταση θα βελτιωθεί με τις μετατάξεις από άλλους οργανισμούς, π.χ. τον ΟΣΕ, καθώς θα απελευθερωθούν όλοι οι νοσηλευτές που είναι σε θέσεις διοικητικές στα νοσοκομεία.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι “ακόμα και επί των ημερών του εντόπισε τάσεις απόσπασης από νοσοκομείο στο υπουργείο Υγείας”. “Έλεγα εγώ, αυτά που έλεγα δημοσίως και από κάτω μου οργάνωναν αποσπάσεις από τα νοσοκομεία που έχουν ανάγκη στο υπουργείο Υγείας που έχει 1.151 υπαλλήλους, αντί ενός πολύ μικρότερου αριθμού. 1.151 παρακαλώ στην κεντρική διοίκηση. Οι Γερμανοί με 82 εκατομμύρια κατοίκους έχουν 600″, ανέφερε.
Σχετικά με το ΙΚΑ, τόνισε ότι θα περάσει στο υπουργείο Υγείας και θα βρίσκεται σε κοινή διαχείριση και κοινή εποπτεία από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας. Όπως είπε, θα εντάσσεται λειτουργικά μέσα στο ΕΣΥ κι έτσι τα νοσοκομεία και τα πολυϊατρεία του θα αποτελούν σημεία του ενιαίου πια ζητήματος της Πρωτοβάθμιας Υγείας και θα παρέχουν σε όλους τους ασφαλισμένους τις υπηρεσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου