Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και η UNICEF εντείνουν τα διατροφικά τους προγράμματα για την καταπολέμηση της παιδικής καχεξίας στη Νότια και Ανατολική Αφρική
Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική - Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών (WFP) και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) συμφώνησαν να συνεργαστούν για να μειώσουν τα επίπεδα της παιδικής καχεξίας στη Νότια και Ανατολική Αφρική και την επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ έως το 2015.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF Ανατολικής και Νότιας Αφρικής Elhadj As Sy και o Περιφερειακός Διευθυντής του WFP της Νότιας, Ανατολικής και Κεντρικής Αφρικής Mustapha Darboe, έχουν υπογράψει μια συμφωνία θέτοντας τους διπλούς στόχους ως κοινές προτεραιότητες ενώ επίσης επισημαίνουν πως έχει ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος για την αντιμετώπιση των διατροφικών παραγόντων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των μικρών παιδιών.
«Εργαζόμαστε από κοινού για την αντιμετώπιση της μάστιγας της παιδικής καχεξίας που προκαλείται από διατροφικές στερήσεις από τη γέννηση και μέχρι την ηλικία των δύο ετών", δήλωσε ο Darboe. «Είναι συγκλονιστικό να διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν δύο φορές περισσότερα καχεκτικά παιδιά στην περιοχή, από τον αριθμό των λιπόβαρων παιδιών.»
Η καχεξία (χαμηλό ύψος σε σχέση με την ηλικία) υποδηλώνει διατροφικές στερήσεις νωρίς στη ζωή - από τη σύλληψη μέχρι και τα δύο χρόνια. Σε αντίθεση με τα λιπόβαρα, που είναι ένας συνδυασμός και των δύο, καχεξίας και δυστροφίας (χαμηλό βάρος σε σχέση με το ύψος), η καχεξία μετά την ηλικία των δύο ετών είναι μη αναστρέψιμη και έχει μακροπρόθεσμες εξουθενωτικές συνέπειες: Τα παιδιά που είναι καχεκτικά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας και θανάτου. Εκτιμάται ότι οι χώρες χάνουν πάνω από 3% του ΑΕΠ τους, εξαιτίας των συνεπειών του υποσιτισμού.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της UNICEF, τα ποσοστά της καχεξίας στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν μειωθεί από 40% σε 29% μεταξύ 1990 και 2008, αλλά η πρόοδος ήταν μικρή στην Αφρική. Κατά την ίδια περίοδο, η καχεξία στην Αφρική μειώθηκε μόνο από 38% σε 34%. Από τις 24 χώρες που εμφανίζουν το 80% της καχεξίας παγκοσμίως, επτά βρίσκονται στην Ανατολική και Νότια Αφρική.
«Η επένδυση στην παιδική διατροφή είναι υψηλά ανταποδοτική για την κοινωνική και εθνική ανάπτυξη μιας χώρας», δήλωσε ο Elhadj As Sy της UNICEF. «Αν δεν ληφθούν μέτρα, δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα θα συνεχίσουν να χάνονται για τα αφρικανικά κράτη που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο φορτίο του υποσιτισμού. Οι εθνικές στρατηγικές για τη διατροφή πρέπει να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις γενεσιουργές αιτίες της καχεξίας, αλλά επίσης να επικεντρωθούν στα περισσότερο ευάλωτα παιδιά και τις οικογένειές τους - εκείνα που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή από τις πιο φτωχές και περιθωριοποιημένες κοινότητες.»
Μόνο 11 αφρικανικές χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του Αναπτυξιακού Στόχου της Χιλιετίας για μείωση στο μισό του ποσοστού των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα, μεταξύ 1990 και 2015. Από τις 11 αυτές χώρες, μόνον τέσσερις - Μοζαμβίκη, Μποτσουάνα, Σουαζιλάνδη και Αγκόλα - βρίσκονται στην Ανατολική και Νότια Αφρική.
Η UNICEF είναι για περισσότερο από 60 χρόνια η κορυφαία οργάνωση στον κόσμο που φροντίζει για την υγεία, την εκπαίδευση, τη διατροφή και την προστασία εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Το έργο της στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εθελοντικές προσφορές.
Σας ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέσατε για το ενημερωτικό μας δελτίο. Για οποιαδήποτε αλλαγή στοιχείων, διορθώσεις ή διακοπή της αποστολής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας από τη UNICEF επικοινωνήστε με τα γραφεία μας στο 210 72 55 555.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF - Ανδρ. Δημητρίου 8 & Τζ. Κέννεντυ 37, 161 21 Καισαριανή
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 72 55 555, Φαξ: 210 72 52 555, 210 72 35 555
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου