29/3/11

ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ) ΣΕ ΑΣΤΕΓΟΥΣ.


Στις 18-3-2011 από τις 20:00 και μέχρι και τις 02:00 πμ στα Πλαίσια της δράσης Sleep out που διοργάνωσε η ΜΚΟ Κλίμακα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στήθηκε μια σκηνή - ιατρείο και εντός αυτής παρέχονταν ιατρικές συμβουλές (με την έννοια της διασύνδεσης κυρίως με διάφορους υγειονομικούς φορείς και ΜΚΟ), αλλά και κλινική εξέταση σε αστέγους που επιθυμούσαν να εξεταστούν, από ιατρό ορισμένο από το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας.
Συνολικά προσήλθαν 19 άστεγοι (δηλαδή, 3-4 άστεγοι ανά ώρα) στην σκηνή εκ των οποίων 3 ζήτησαν και έλαβαν, μέτρηση αρτηριακής πίεσης. Όλες οι μετρήσεις ανευρέθηκαν φυσιολογικές.
Ένας ασθενής  ανέφερε ότι έπασχε από κύστη κόκκυγα φλεγμαίνουσα, εξετάστηκε και χορηγήθηκε αντιβιοτική αγωγή (tb. Zinadol 500mg 1x2) από φάρμακα που έφερε στο ιατρείο ιδιώτης ως δωρεά.
Έτερος ασθενής και χρήστης τοξικών ουσιών ανέφερε οσφυαλγία χρονίσασσα, η οποία είχε επιδεινωθεί από τριημέρου και έλαβε για αυτό tb. Mesulid  1 εφάπαξ.
Τρεις από τους εξετασθέντες ήταν ψυχικά ασθενείς και τους παρασχέθηκαν συμβουλές για την παροχή της φαρμακευτικής τους αγωγής από τις ΜΚΟ PRAKSIS και Ιατροί του Κόσμου, κατόπιν εξέτασης από Ψυχίατρο και συνταγογράφησης και εφόσον αυτοί είναι άποροι και ανασφάλιστοι.
Ένας εξετασθείς ανέφερε χρήση τοξικών ουσιών εδώ και 20 χρόνια και ζήτησε πληροφορίες για το πού μπορεί να κάνει εξετάσεις για τον ιό HIV και Ηπατίτιδας. Σε ότι αφορά τον ιό HIV παραπέμφθηκε στα Κέντα ελέγχου και αναφοράς για το AIDS (Νοσ. Ευαγγελισμός και Ανδρέας Συγγρός, όπου οι εξετάσεις γίνονται δωρεάν και ανώνυμα χωρίς ραντεβού) και στα Πολυϊατρεία της ΜΚΟ PRAKSIS (Παιωνίου 5 και Αχαρνών), όπου γίνεται το γρήγορο, αναίμακτο test για τον HIV. Σε ότι αφορά στην Ηπατίτιδα, ενημερώθηκε για τις εξετάσεις που γίνονται στα δημόσια Νοσοκομεία. Τις ίδιες πληροφορίες ζήτησε και έλαβε και έτερος εξετασθείς άστεγος, ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν στον τομέα της Υγείας και θεωρούσε του εαυτό του υψηλού κινδύνου.
2 εξετασθέντες ανέφεραν οδοντιατρικά προβλήματα και παραπέμφθηκαν στο Πολυϊατρείο της PRAKSIS την Δευτέρα 21/3 ώστε να κλείσουν ραντεβού με οδοντίατρο.
Οι υπόλοιποι εξετασθέντες ζητούσαν γενικές πληροφορίες για την δράση, για το πού μπορούν να εξετάζονται από ιατρό δωρεάν επειδή είναι άστεγοι και ανασφάλιστοι και να λαμβάνουν δωρεάν την φαρμακευτική τους αγωγή, ειδικά αν πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο. Όλοι παραπέμφθηκαν στα Πολυϊατρεία της PRAKSIS και των Ιατρών του Κόσμου που βρίσκονται πολύ κοντά στα σημεία που κοιμούνται και περνούν την ημέρα τους.
Οι ηλικίες των εξετασθέντων κυμάνθηκαν από 31 μέχρι και 73 ετών και το μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν Έλληνες άστεγοι (16), ενώ μόνο τρεις ήταν ξένοι μετανάστες (1 Ιρανός, 1 Αφγανός και 1 από Βουλγαρία). Εξετάστηκαν 2 γυναίκες και 17 άνδρες.
Σε γενικές γραμμές η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά και τα σχόλια που δεχθήκαμε για την πρωτοβουλία, τόσο από τους ίδιους τους άστεγους, όσο και από διερχόμενο κοινό ήταν ιδιαιτέρως θετικά και παρότρυναν για συνέχιση της δράσης με εντατικότερους ρυθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου