27/4/11

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ


Μιχ. Τρεμόπουλος: Να χυθεί άπλετο φως στα δημοσιεύματα για πυρηνική συνεννόηση Καραμανλή-Γκρουέφσκι το 2008

Αντιπυρηνικό ψήφισμα στη βουλή της ΠΓΔΜ για αναθεώρηση του ενεργειακού σχεδιασμού


Συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα 25 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ. Στη σημερινή συγκυρία, όπου αρκετές χώρες της περιοχής σχεδιάζουν πυρηνικά εργοστάσια ακόμη και σε σεισμογενείς περιοχές, τονίστηκε η ανάγκη της συνεργασίας των αντιπυρηνικών κινημάτων σε όλη τη Βαλκανική ώστε να κερδίσουν την κοινή γνώμη των χωρών τους και να σταματήσουν τα σχέδια των κυβερνήσεων.

Τέθηκε επίσης το θέμα της παλιότερης προσπάθειας (2007-2009) να «προετοιμαστεί» η ελληνική κοινή γνώμη ώστε να αποδεχθεί τα πυρηνικά, αλλά και τα αναπάντητα μέχρι στιγμής ερωτήματα για πιθανή συνεννόηση των κυβερνήσεων Καραμανλή και Γκρουέφσκι για ελληνική στήριξη σε σχέδιο για πυρηνικό εργοστάσιο στην κοιλάδα του Αξιού, σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνικά σύνορα.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και η LiljanaPopovska, βουλευτής του κόμματος DOM(Δημοκρατική Ανανέωση) που συμμετέχει ως παρατηρητής στους Πράσινους, από της Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Ο Μ. Τρεμόπουλος, που ήταν χθες ομιλητής στο μεγάλο αντιπυρηνικό συλλαλητήριο της Κωνσταντινούπολης για τη ματαίωση των αντιδραστήρων στο Άκουγιου, αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασία με όλα τα πράσινα και αντιπυρηνικά κινήματα της Βαλκανικής, για να μην αναγκαστούν οι γειτονικοί μας λαοί να ζήσουν δίπλα στην απειλή της ραδιενέργειας, αλλά και για να μη βρεθεί και η δική μας χώρα σε πυρηνικό κλοιό. Στη χθεσινή ομιλία του, είχε σημειώσει ότι «η ραδιενεργή κληρονομία του Τσερνομπίλ είναι ακόμα μαζί μας» και ότι μας ανήκει «ένα μέλλον βασισμένο στις ανανεώσιμες πηγές και στην εξοικονόμηση ενέργειας, χωρίς ορυκτά καύσιμα ή πυρηνικά».

«Μεταφέρω από την Κωνσταντινούπολη τον παλμό ενός αντιπυρηνικού κινήματος που γίνεται όλο και πιο δυναμικό», τόνισε ο Μιχ. Τρεμόπουλος στη συνέντευξη Τύπου. «‘Ήδη η κοινή γνώμη είναι έντονα προβληματισμένη μετά τη Φουκουσίμα και βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο που θα απορρίψει πλήρως τα πυρηνικά σχέδια της κυβέρνησης Ερντογάν.

Συνεργαζόμαστε ήδη με τα αντιπυρηνικά κινήματα σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Προτεραιότητα είναι να μη γίνει κανένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο, να κλείσουν άμεσα τα πιο επικίνδυνα (τα πριν το 1980 και όσα έχουν προβληματικά συστήματα ασφαλείας ή βρίσκονται σε σεισμογενείς περιοχές) και να τεθεί δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τη διακοπή λειτουργίας και των υπόλοιπων, όπως έγινε τη δεκαετία του 1990 στη Γερμανία με τη συμμετοχή των Πράσινων στην κυβέρνηση.

Η υπόθεση όμως έχει και ελληνική διάσταση. Πρώτον, με την όχι πολύ μακρινή προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή και άλλων φίλων του πυρηνικού λόμπυ να «εξοικειώσουν» την ελληνική κοινή γνώμη με την προοπτική πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα μας: πέρα από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, η προσπάθεια ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007 από τον κ. Βρεττό του ΠΑΣΟΚ, για να φθάσει σε σχετική επίσημη τοποθέτηση του ΛΑΟΣ τον περασμένο Ιανουάριο. Δεύτερον, τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση προς όλες τις γειτονικές χώρες, για Βαλκάνια ελεύθερα από πυρηνικά. Τρίτον, την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως από τις υπεύθυνες κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στα αναπάντητα ακόμη δημοσιεύματα περί συνεννοήσεων των κυβερνήσεων Καραμανλή και Γκρουέφσκι το 2008 για εμπλοκή της Ελλάδας στο πυρηνικό πρόγραμμα της γειτονικής χώρας. Σκεφτείτε μόνο το ενδεχόμενο, την ίδια στιγμή που οι δύο αντίπαλοι εθνικισμοί σήκωναν ψηλά τις σημαίες της αντιπαράθεσης, να συνεργάζονταν παράλληλα κάτω από το τραπέζι για να φέρουν στην περιοχή μια θανάσιμη απειλή και για τις δύο κοινωνίες».

Από την πλευρά της, η LiljanaPopovska, τόνισε:

«Από το πράσινο κόμμα DOMήρθαμε στην Αθήνα με πρόσκληση των Ελλήνων Πράσινων. Συμμετέχουμε στη Βαλκανική Αντιπυρηνική Συμμαχία, που δημιουργήθηκε πρόσφατα και ανησυχούμε έντονα για τα σχέδια κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων στα Βαλκάνια. Γι’ αυτό καταθέσαμε στο κοινοβούλιό μας ψήφισμα που ζητά μορατόριουμ στην κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων και αναθεώρηση της ενεργειακής μας στρατηγικής (που προβλέπει πυρηνική μονάδα μέχρι το 2030). Ως Πράσινοι πιστεύουμε ότι το περιβάλλον δε γνωρίζει σύνορα και έχουμε όλοι κοινό συμφέρον να κοιτάξουμε προς το μέλλον και να προχωρήσουμε σε μια ενωμένη Βαλκανική στο πλαίσιο μιας ενωμένης Ευρώπης. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τα απαρχαιωμένα σχέδια για πυρηνικά και να εστιάσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανάπτυξη μιας πράσινης οικονομίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως ο τουρισμός».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Μιχάλης Τρεμόπουλος 6982 689868

Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου