15/4/11

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΚ ΒΑΘΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΔΥΛΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΜΟΥ



Γράφει. Ντέπη Στενού 
«…είμαστε σε μια δύσκολη εποχή και νομίζω ότι όλη η Ελλάδα και οι πολίτες και οι θεσμοί και η αυτοδιοίκηση , όλοι αναμετριόμαστε με την σκιά μας και με τον εαυτό μας. Λοιπόν θα πρέπει να είμαστε πολύ τυπικοί σε κάποια πράγματα όχι μόνο για τα προσχήματα αλά και για λόγους ουσίας»

Ο ακούραστος και δραστήριος αντιδήμαρχος , Ανδρέας Κονδύλης , αποδεικνύεται καθημερινά ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε ότι τον αφορά . 
Σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε  σε αποκλειστικότητα στην  κ. Ντέπη Στενού ,μίλησε για την τεράστια προσπάθεια που γίνεται για την εύρυθμη λειτουργία του δήμου παρά τις μεγάλες περικοπές, για  τα εμπόδια  του Καλλικράτη και  τα Οικονομικά, τις προσλήψεις, το Μητροπολιτικό Πάρκο , το Νέο Δημοτικό Συμβούλιο, την δημιουργία του νέου Τομέα  Εθελοντισμού  και πολλά άλλα ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα που απασχολούν τους δημότες, όπως και για τους   άμεσους στόχους της Δημοτικής Αρχής για τον πρώτο  χρόνο διοίκησης.
Για το χρόνιο πρόβλημα της Λαϊκής του Άνω Καλαμακίου δεσμεύτηκε για Οριστική λύση μέχρι τον Ιούνιο, «. … δεν μπορούμε άλλο να ταλαιπωρούμαστε και εμείς ως διοίκηση του δήμου,  αλλά κυρίως οι συμπολίτες μας.  Αυτό το ζήτημα πρέπει να κλείσει.  …» 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΝΔΥΛΗ


Καλλικράτης –Διοίκηση- Οικονομικά Δήμου – Συγχωνεύσεις-Μητροπολιτικό Πάρκο-Προσλήψεις.

ΔΗΜ. Κύριε Αν /χε της Διοίκησης

Και λόγω του Καλλικράτη σαν Αντιδήμαρχος διοίκησης είστε το πρώτο βιολί στην Δημοτική ομάδα. Πόσο έτοιμος είναι ο Δήμος να αναλάβει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον Καλλικράτη είτε αυτό είναι είναι μετάθεση αρμοδιοτήτων από την περιφέρεια στο Δήμο , είτε είναι κάποια κενά που δημιουργούνται γιατί δεν έχουν ψηφιστεί οι αντίστοιχοι νόμοι που προβλέπουν κάποιοι πράγματα.


ΑΠΑΝΤ. Υπάρχουν πολλά κενά και από την νομοθεσία και από τον ίδιο Καλλικράτη. Όλη αυτή η νομοθεσία έγινε εξαιρετικά γρήγορα με αποτέλεσμα να μείνουν αρρύθμιστα πάρα πολλά ζητήματα. Τα προβλήματα λοιπόν που αντιμετωπίζει όχι μόνο ο δήμος μας αλλά και όλοι ο δήμοι σε όλη η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι συγκεκριμένα.

Προσπαθούμε στην διοίκηση του Δήμου αλλά και σαν δημοτική ομάδα με πάρα πολύ δουλειά και συνεχή ενημέρωση να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να ενσωματώσουμε όλες αυτές τις αρμοδιότητες τις καινούργιες και όλες τις αλλαγές με τον πλέον ανώδυνο και αποτελεσματικό τρόπο.

Βέβαια αντιλαμβάνεστε ότι αυτό απαιτεί μια τεράστια προσπάθεια καθημερινά η οποία καταβάλλεται από όλους, έχουμε ζητήσει και την συμπαράσταση και την συνεργασία όλων των Δημοτικών υπαλλήλων, γιατί συνολικά η αυτοδιοίκηση και μαζί με αυτή και ο δήμος μας μπαίνει σε μια καινούργια φάση ,σε μια καινούργια εποχή και θα πρέπει για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας να δουλέψουμε όλοι. Και εμείς οι αιρετοί και οι υπάλληλοι και βεβαίως να έχουμε και την συνεργασία του δημότη.

ΔΗΜ. Στο κομμάτι της δουλειάς και όσο σας αφορά τουλάχιστον ξέρω ότι δουλεύετε υπερβολικά και πάρα πολλές ώρες , πολλές φορές και μέχρι αργά 

ΑΠΑΝΤ. Ευχαριστώ για το κομπλιμέντο

ΔΗΜ. Είναι διαπίστωση.

Στο κομμάτι που αφορά την οικονομική πλευρά του δήμου , ξέρουμε ότι ο δήμος έχει μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις που τον βαραίνουν, αλλά και επιπλέον οι νέες αρμοδιότητες του Καλλικράτης επίσης απαιτούν χρήματα που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν …

ΑΠΑΝΤ. Εκεί είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι με τον Καλλικράτη δηλ μας έρχονται αρμοδιότητες οι οποίες μας στοιχίζουν για να τις δεχθούμε , για παράδειγμα για να αποκτήσει ο Δήμος την δική του Πολεοδομία, χρειάζεται χώρο για να στεγάσει υπαλλήλους, για να την επανδρώσει, αρχεία, αναλώσιμα κλπ. Όλα αυτά έχουν ένα λειτουργικό κόστος. Τα χρήματα αυτά υποτίθεται ότι ο Καλλικράτης θα μας τα έδινε. Μέχρι στιγμής δεν το βλέπουμε να υλοποιείται αυτό.

Έχουν πει ότι θα δώσουν να μέρος από το ΦΠΑ το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί ποια θα είναι , γιατί εξαρτάται πως θα πάει η είσπραξη από το ΦΠΑ και δεν ξέρουμε και πως θα διανεμηθεί αυτός ο επιπλέον πόρος, ο οποίος όμως θα ενσωματώνεται στους ΚΑΠ , δηλαδή θα ενσωματώνεται στα χρήματα που ούτως ή άλλως μας έρχονται. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όμως τι ύψος θα είναι αυτό το ποσό , μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι, αντιθέτως αυτό που έχουμε δει λόγω της οικονομικής κρίσης είναι ότι την προηγούμενη χρονιά τελείως απροειδοποίητα το υπουργείο εσωτερικών μας αιφνιδίασε και μας έκοψε περίπου 3.000.000 ευρώ και συγκεκριμένα 2. 980.000 από τους ΚΑΠ τους θεσμοθετημένους πόρους για τους δήμους και 500.000 από την ΣΑΤΑ , από προγραμματισμένο έργο δηλαδή, το οποίο το είχαμε βεβαίως υλοποιήσει και θα πρέπει τώρα με χρήματα από το δημοτικό ταμείο να το καλύψουμε. Αυτό λοιπόν που μέχρις στιγμής βλέπουμε δηλαδή η πραγματικότητα με δυο λέξεις, είναι λιγότερα χρήματα εξ αιτίας της κρίσης και περισσότερες αρμοδιότητες με τον Καλλικράτη. Τις οποίες θα έπρεπε κανονικά να τις ασκούμε με περισσότερα χρήματα και όχι με λιγότερα .

ΔΗΜ. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην δεχθείτε αυτές τις αρμοδιότητες αν δεν έχουν εξασφαλιστεί πρώτα τα χρήματα;
ΑΠΑΝΤ. Αυτό για να συμβεί πρέπει να γίνει συνολικά από την κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος την πρώην ΚΕΔΚΕ νυν ΚΕΔΕ και θα αφορά βεβαίως την κοστολόγηση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων τις οποίες μπορεί να κριθεί ότι δεν επαρκούν οι πόροι του δήμων γα να τις ασκήσουν . Εμείς θέλουμε να ασκήσουμε όλες αυτές τις αρμοδιότητες του Καλλικράτη και να τις ασκήσουμε επιτυχώς γιατί είμαστε δίπλα στον πολίτη και όταν είσαι δίπλα στο πολίτη και μέσα στην κοινωνία μπορείς κάποια πράγματα να τα χειρίζεσαι καλύτερα σ επίπεδο τοπικό αλλά όλα τα πράγματα έχουν και ένα κόστος, δηλαδή δεν μπορούμε και με μαγικά να λειτουργήσουμε τις υπηρεσίες

Για μας το ζητούμενο δεν είναι να μην πάρουμε αρμοδιότητες ή να μην τις ασκήσουμε, το ζητούμενο είναι το κράτος στην δύσκολη συγκυρία που πράγματι υπάρχει να τηρήσει και τις δεσμεύσεις του υπουργείου αλλά και την κοινή λογική που επιτάσσει ότι για περισσότερες αρμοδιότητες χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια επιπλέον χρήματα ή τουλάχιστον να μην μειώνονται τα χρήματα που θεσμικά ήδη κάθε χρόνο παίρνουμε. Άρα νομίζω πως θα πρέπει να στραφούμε στην διεκδίκηση και στην απόδοση των απαιτούμενων πιστώσεων από το κράτος προς την αυτοδιοίκηση για την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων.

ΔΗΜ. Να έρθουμε λίγο στα τοπικά του Αλίμου. Κατ αρχήν να σταθούμε λίγο στις δικές σας αρμοδιότητες , έχουμε δει ότι από την στιγμή που έχετε αναλάβει υπάρχει μια προσπάθεια να μπει μια τάξη γενικότερα στο δήμο αλλά και σε ότι αφορά την προσέλευση των υπαλλήλων και τις υποχρεώσεις τους και γενικότερα στην διοίκηση και στα οικονομικά.
Θέλετε να μας πείτε λίγα πράγματα για το σκεπτικό που ξεκινήσατε μια τέτοια προσπάθεια που έχει κόστος;

ΑΠΑΝΤ. Κοιτάξτε είμαστε σε μια δύσκολη εποχή και νομίζω ότι όλη η Ελλάδα και οι πολίτες και οι θεσμοί και η αυτοδιοίκηση , όλοι αναμετριόμαστε με την σκιά μας και με τον εαυτό μας. Λοιπόν θα πρέπει να είμαστε πολύ τυπικοί σε κάποια πράγματα όχι μόνο για τα προσχήματα αλά και για λόγους ουσίας.

Η τήρηση του ωραρίου θεωρώ ότι μια βασική και αυτονόητη υποχρέωση όλου του προσωπικού και υπό αυτή την έννοια έχουμε δώσει και δίνουμε μια ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι το αυτονόητο και από εκεί ξεκινάμε και για αν προασπίσουμε και τον ρόλο της αυτοδιοίκησης και τον ρολό του δημοτικού υπαλλήλου θα πρέπει να είμαστε πολύ σωστοί και πολύ συνεπείς στον τρόπο λειτουργίας μας στο πλαίσιο της λειτουργίας μας

Βέβαια εκτός της τήρησης του ωραρίου που είναι το τυπικό ζητούμενο έχουμε και το ουσιαστικό ζητούμενο που είναι η παραγωγικότητα και εμείς έχουμε εξηγήσει στους υπάλληλους μας και στους συνεργάτες μας , γιατί όσους εργάζονται στο δήμο τους θεωρούμε συνεργάτες μας, τους έχουμε εξηγήσει και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε ότι πρέπει να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας. Δηλαδή δεν είναι ότι απλώς πρέπει να είναι κάποιος στο δημαρχείο το ωράριο του, σε αυτό το ωράριο πρέπει να παράγει και το έργο που απαιτείται. Είναι αυτό που σας είπα και προηγουμένως ότι για επιτύχουμε σαν δήμος Αλίμου και συνολικά σαν αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη, πλάτη πρέπει να βάλουμε όλοι και όλοι να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Ακόμα και σε πράγματα που είχαμε μάθει να λειτουργούμε πιο χαλαρά, να σφίξουμε την ζώνη και να λειτουργήσουμε πιο συστηματικά και πιο παραγωγικά.

ΔΗΜ. Σχεδόν με καλύψατε, απλά επειδή μιλάμε για αυτονόητα πράγματα στο να είναι να κάνει εντάξει στο ωράριο του και να κάνει το έργο για τα οποία πληρώνεται, γιατί πιστεύετε ότι και οι δήμοι αλλά και το δημόσιο γενικότερα πάσχουν σε όλα αυτά τα αυτονόητα, επί τόσα χρόνια;

ΑΠΑΝΤ. Νομίζω είναι η νοοτροπία που έχει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία , ότι δε βαριέσαι ας πάω και λίγο αργότερα στην δουλειά, δεν βαριέσαι ας φύγω και λίγο νωρίτερα, έλα μωρέ και τι θα γίνει , δεν νομίζω ότι αφορά μόνο το δημόσιο αυτό , ούτε το φαινόμενο ξεκινά και τελειώνει στο δήμο Αλίμου , άλλωστε οι υπάλληλοι του δήμου μας δεν είναι δημότες Αλίμου είναι από όλο το λεκανοπέδιο,. Αυτό είναι ένα συνολικό φαινόμενο που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία ,σε όλους τους τομείς και στο δημόσιο που κατά κανόνα είναι πιο εύκολο για κάποιον να μην είναι τόσο συνεπής αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, όπου μπορεί κανείς να μην είναι συνεπής κάποιος έλληνας δηλαδή κάποιος εργαζόμενος πολίτης θα το κάνει, είναι θέμα παιδείας…

ΔΗΜ. Ναι και νοοτροπίας δεν διαφωνώ, απλά νομίζω με τους δήμους υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, ίσως γιατί πολλοί από εσάς που κάνετε διοίκηση σαν δημοτικοί σύμβουλοι, θεωρείσθε κάπως «αναλώσιμοι» από τους μόνιμους υπάλληλους . Μήπως αυτό σας δημιουργεί κάποιο κόλλημα στο να εφαρμόσετε ακριβώς τον υπαλληλικό κώδικα;

ΑΠΑΝΤ. Κοιτάξτε τα πρόσωπα στην αυτοδιοίκηση οι επικεφαλής που ασκούν διοίκηση σε κάθε δήμο είναι αιρετοί . Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θεσμός του δημάρχου ή του Αν/χου του δήμου ή του Δημ. Συμβούλου δεν είναι πάγιος. Συνεπώς το προσωπικό του Δήμου καλείται να συνεργαστεί με τον εκάστοτε δήμαρχο. Είτε σήμερα ονομάζεται Ορφανός είτε χθες Μαντζουράνης είτε κάποιος άλλος, άρα επιβάλλεται να εφαρμόσει κάποιες συνθήκες επαρκούς και αποτελεσματικής διοίκησης Νομίζω ότι η επανεκλογή του Ορφανού και της δημοτικής μας αρχής μπορεί να συμβάλλει σε μια κατεύθυνση να μην θεωρούμαστε και τόσο αναλώσιμοι και διοικώντας για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία να διορθώσουμε κάποια πράγματα αποτελεσματικά όπως τα κακώς κείμενα.

ΔΗΜ. Ναι νομίζω πράγματι ότι η επανεκλογή θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.


ΑΠΑΝΤ. -Τώρα νομίζω ότι απαντώ πλήρως στο ερώτημα σας

ΔΗΜ. Ναι πράγματι. Να μιλήσουμε λίγο τώρα και για κάποιο καινούργιο πρόβλημα που προέκυψε με τις συγχωνεύσεις των σχολείων που αφορά και κάποια σχολεία του δήμου μας

Που αφορά δυο γυμνάσια και δυο λύκεια είναι μέσα στις προτάσεις που έχει κάνει το υπουργείο για συγχώνευση. Κατ αρχήν θα ήθελα να μου πείτε αν νομίζετε ότι στα γυμνάσια και λύκεια , γιατί μπορεί να το καταλάβει κάποιος σε μονοθέσια σχολεία που υπάρχουν παιδιά που παρακολουθούν δυο και τρεις τάξεις μαζί να έχει μια λογική, αλλά στα σχολεία που είναι γυμνάσια και λύκεια, που μιλάμε για παιδιά που είναι σε μια ηλικία της εφηβείας και χρειάζονται περισσότερη εποπτεία , αν νομίζετε ότι πρώτον είναι απαραίτητο να γίνονται αυτές οι συγχωνεύσεις , πόσο λειτουργικό και πόσο παιδαγωγικό θα είναι αυτό και δεύτερον αν υπάρχει τέτοιος λόγος για να γίνουν αυτές οι συγχωνεύσεις στα σχολεία του Αλίμου .
ΑΠΑΝΤ. Εκτιμώ πρώτον ότι δεν δικαιολογείται από κανένα στοιχείο η συγχώνευση καμιάς σχολικής μονάδας στον Αλιμο

Οι σχολικές μονάδες του Αλίμου λειτουργούν όλες σε ιδιόκτητα κτίρια, έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να υποδείκνει ότι πρέπει να γίνει κάποια συγχώνευση. Αντιθέτως και για λόγους παιδαγωγικούς και για λόγους πρακτικούς νομίζω ότι οι σχολικές μονάδες πρέπει να παραμείνουν έτσι όπως είναι και επιπλέον θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κάποιος προγραμματισμός για νέα σχολικά κτίρια στη πόλη μας, Υπάρχει δηλαδή σε εκκρεμότητα το 8 δημ σχολείο που πρέπει να ιδρυθεί στα Αμπελάκια . Υπάρχει σε εκκρεμότητα το αίτημα για το 10 δημοτικό σχολείο που χρειάζεται να ιδρυθεί στη περιοχή του Παλ..Αλίμου Άρα νομίζω ότι σαν πόλη, επειδή συνεχώς αναπτυσσόμαστε και μεγαλώνουμε, είμαστε σε μια φάση που πρέπει να συζητάμε για το άνοιγμα των νέων σχολείων και όχι για κλείσιμο και κατάργηση σχολικών μονάδων. Εγώ τουλάχιστον γνωρίζω ότι στην επίσημη πρόταση της Α΄βαθμιας και Β΄βαθμιας εκπαίδευσης δεν περιλαμβάνεται καμία πρόταση για συγχώνευση. Επίσης το Δημοτικό συμβούλιο πήρε ομόφωνα θέση, όλες δηλ οι δημοτικές παρατάξεις συμφωνήσαν ότι δεν πρέπει να γίνει καμία κατάργηση ή συγχώνευση σχολείου στην πόλη μας, Εκτιμώ λοιπόν ότι δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για συγχώνευση σχολείων στην περιοχή μας . Βεβαίως το θέμα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και με επαγρύπνηση πρέπει να ήμαστε δηλαδή και σε εγρήγορση και ταυτόχρονα υπεύθυνη σε ότι λέμε και κάνουμε . Πιστεύω δε και ότι από κάποιους σκόπιμα δημιουργήθηκε μια παραπληροφόρηση πως πρόκειται να καταργηθούν ή να κλείσουν σχολεία , την στιγμή που τέτοιο ενδεχόμενο από όσο εγώ γνωρίζω δεν τέθηκε από κανένα και ούτε για συγκεκριμένα σχολεία

ΔΗΜ. Άρα κρατάμε ως δεδομένο ότι τουλάχιστον όσο αφορά τον δήμο και το Δημ. Συμβούλιο, η θέση είναι ότι δεν υπάρχει λόγος και δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί κανείς να συγχωνευτούν σχολεία στον Άλιμο.
ΑΠΑΝΤ. Έτσι, όχι μόνο είμαστε αρνητικοί , αλλά και αν κάποιος το επιχειρήσει δεν πρόκειται να το δεχθούμε έτσι. Γιατί είναι νομίζω σύσσωμη η απόφαση και της τοπικής κοινωνίας και η αποφασιστικότητα και των μαθητών και των γονέων και των εκπαιδευτικών και της δημοτικής Αρχής να μην δεχτεί την συγχώνευση. Όχι γιατί είμαστε συνολικά αρνητικό σε κάθε τι καινούργιο, σε κάθε καινούργια πρόταση αλλά γιατί συγκεκριμένα στο δήμο μας δεν υπάρχει κανένα όφελος από συγχώνευσης αντίθετα μονό προβλήματα θα δημιουργηθούνε .

Σημ.(Ευτυχώς ο κ. Κονδύλης επιβεβαιώθηκε και δεν χρειάστηκε να ενταθούν οι διαμαρτυρίες , αφού τελικά δεν επηρεάστηκαν τα σχολεία του Αλίμου από αυτή την απόφαση ..)

ΔΗΜ. Μάλιστα πολύ ωραία .


Να μιλήσουμε λίγο και για ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα ,όπως είναι το ζήτημα του πρώην αεροδρομίου , γιατί πολλά ακούγονται πια για το Μητροπολιτικό Πάρκο , για διαπραγματεύσεις που γίνονται και για συμφωνίες που έχουν ήδη κλειστεί με το Κατάρ . Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα έγινε μια συνέντευξη τύπου για μια μελέτη που εκπόνησε το ΕΜΠ για λογαριασμό των δήμων , βάσει της οποίας η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου από τους τρεις δήμους, και εφικτή είναι και όχι απαγορευτική οικονομικά και βιώσιμη , αλλά και τελείως απαραίτητη για το λεκανοπέδιο. Βέβαια όπως είχαμε επισημάνει και με την ερώτηση μας στην συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της Μελέτης του Πολυτεχνέιου, η επερώτηση του ευρωβουλευτή Χουντη στην ευρωβουλή ώστε να λάβει θέση και να πιέσει για την δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου , ως μόνη αρμόδια για να αποφασίσει , δείχνει πως η υπόθεση έχει από καιρού Μνημονίου , ξεφύγει από τα Ελληνικά κέντρα λήψης αποφάσεων, Σε περίπτωση που η δημιουργία τουριστικών και άλλων εγκαταστάσεων θεωρηθεί δεδομένη στο χώρο του παλαιού αεροδρομίου, ποια θα είναι η στάση των δήμων;

ΑΠΑΝΤ. Και οι τρεις δήμοι, δηλαδή ο δήμος Αλίμου , ο δήμος της Γλυφάδας και ο νέος δήμος Ελληνικού -Αργυρούπολης είναι σε συνεχή συνεργασία και συνεννόηση για το ζήτημα αυτό. Υπάρχει μάλιστα και ένα τελευταίο κοινό ψήφισμα που πριν από λίγες μέρες πέρασε από τα δημοτικά συμβούλια και των τριών δήμων, με το όποιο διατυπώνουμε την αντίθεση μας στο ενδεχόμενο ξεπουλήματος και άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης του χώρου και επιμένουμε στην αξιοποίηση του χώρου ως αμιγές Μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου, με ήπιες χρήσεις πολιτισμού αθλητισμού και αναψυχής . Στην περίπτωση λοιπόν που υπάρξουν σχέδια τα οποία δεν θα λάβουν υπόψη τους τις θέσεις της αυτοδιοίκησης , ούτε θα ικανοποιήσουν τα αιτήματά μας, οι τρεις δήμοι από κοινού θα καθορίσουν ποια θα είναι η αντίδραση τους. Οπωσδήποτε δεν είναι εύκολο σε μια κυβερνητική απόφαση και μάλιστα με την μορφή διακρατικής συμφωνίας να παρέμβει και να προκαλέσει αλλαγές. Αλλά οι τρεις δήμοι είμαστε αποφασισμένοι και νομίζω εκφράζοντας το συμφέρον όλων των πολιτών του λεκανοπεδίου και έχοντας στο πλευρό μας και άλλους φορείς είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για να μην γίνει άγρια εκμετάλλευση του χώρου αυτού και να βελτιώσει το περιβάλλον, να δώσει μια προοπτική και στην επόμενη γενιά και στο λεκανοπέδιο, που μετά τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών ασφυκτιά πια από το καυσαέριο. Λοιπόν είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες για να μην πω η τελευταία ευκαιρία του λεκανοπεδίου να ανασάνει

Εμείς δεν θα αφήσουμε αυτήν την ανάσα να την πνίξουν οι όποιες οικονομικές συγκυρίες , γιατί σαφώς η οικονομική συγκυρία είναι πολύ δυσχερής αλλά δεν μπορούμε και στο βωμό της οικονομικής ανάγκης να θυσιάσουμε την βιολογική υπόσταση δηλ την ζωή και την υγεία των ανθρώπων . Όλα έχουν εν όριο . Πρέπει να εξασφαλίσουμε τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης των ανθρώπων ,αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να μπει σε διαπραγμάτευση οικονομική.

Έχουμε πάρει λοιπόν την απόφαση οι τρεις δήμοι να αγωνιστούμε και συντονισμένα ανάλογα με τις εξελίξεις θα πραγματοποιήσουμε τις κινήσεις μας .

ΔΗΜ. Εγώ θα επιμείνω λίγο σε αυτό γιατί ότι ευκταίο με το εφικτό δεν ταυτίζονται πάντα δυστυχώς . Αν κατάλαβα καλά απομακρυνόμαστε από την μελέτη του ΕΜΠ όσο καλή και αν είναι και όσο κοντά στις απόψεις των τριών δήμων και προσανατολιζόμαστε η όποια μελέτη εφαρμοστεί με την ΚΕΔΕ και η όποια διακρατική συμφωνία, να είναι όσο το δυνατό μπορεί πιο συμφέρουσα για τους τρεις δήμους;

ΑΠΑΝΤ. Δεν λέμε ακριβώς αυτό ούτε μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί .Για παράδειγμα η πρόταση για το καζίνο μας άφησε άφωνους…

ΔΗΜ. Πρόσφατα όμως σε κυριακάτικη εφημερίδα είδαμε την μακέτα τουριστικών συγκροτημάτων με λιμνούλες στο Ελληνικό…
ΑΠΑΝΤ. Ούτε και αυτό μας βρίσκει συμφώνους . Το θέμα είναι κατά πόσο υπάρχει σχεδιασμός, γιατί έχουν γίνει και άλλοι σχεδιασμοί στο παρελθόν που έχουν μείνει στα χαρτιά και κατά πόσο έχει αποφασίσει η Ελληνική κυβέρνηση να τον υλοποιήσει. Εγώ έχω να σας πω πως και ο δικός μας δήμαρχος και οι υπόλοιποι δήμαρχοι συντονισμένα προσπαθούν και είναι συνεχή επαφή με τα αρμόδια υπουργεία για

να ληφθεί υπόψη και η συγκεκριμένη μελέτη που με έξοδα των δήμων μας πέρυσι εκπονήθηκε και γενικότερα η θέση μας για την περιοχή. Από εκεί και πέρα δεν μπορώ να σας πω τίποτε πιο συγκεκριμένο γιατί δεν υπάρχουν δεδομένα στα οποία πάνω μπορούμε να πατήσουμε . Δεν ξέρουμε τι έχει σχεδιαστεί ούτε γνωρίζουμε σε πιο βαθμό θα ληφθεί υπό όψιν και η δική μας η μελέτη, είναι όλα πολύ ρευστά. Εκτιμώ βεβαίως ότι θα έχουμε σχετικά γρήγορες εξελίξεις στο θέμα αυτό το μόνο που μπορώ να σας πω στα σίγουρα είναι ότι είμαστε σε επιφυλακή και εμείς σαν δήμος και οι τρεις δήμοι σε συντονισμό μεταξύ μας, ώστε να μπορέσαμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των πολιτών, που ξαναλέω δεν είναι μόνο των δημοτών των όμορων δήμων , αλλά όλου του λεκανοπεδίου.

ΔΗΜ. Πρόσφατα ο υφυπουργός σε μια συνέντευξη του, είπε ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με μια έκταση πάρκου 5000-5500 στρέμματα όπως το Σεντραλ Πάρκ. Και μάλιστα είπε ότι ανά αυτό είναι αρκετό για τους κατοίκους εκεί, γιατί δεν μπορεί να είναι και για εδω ; Με πόσα στρέμματα σαν μίνιμουμ πρασίνου , θα ήταν ευχαριστημένοι οι 3 δήμοι ;
ΑΠΑΝΤ. Δεν έχουμε μπει στην λογική την ποσοτική , ότι δηλαδή αφήστε αυτά για πράσινο και ας αξιοποιηθούν τα υπόλοιπα . Εμείς λέμε ότι ο κανόνας που πρέπει να εφαρμοστεί για όλο το χώρο είναι πάρκο υψηλού πρασίνου, αυτό δεν σημαίνει ένα απέραντο χωράφι πρασίνου με γκαζόν, Προτείνουμε και ήπιες χρήσεις αθλητισμού και πολιτισμού, μπορεί να υπάρχουν και υπαίθρια θέατρα, θα υπάρχουν και χώροι άθλησης , δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα τεράστιος αδόμητος χώρος.Θα υπάρχει αξιοποίηση, αλλά ο κανόνας και αυτό που θα επικρατεί θα είναι το πράσινο και όταν λέμε πράσινο όχι ως πρασιά οικοδομών, μιλάμε για ανοικτό δημόσιο προσβάσιμο χώρο και ελεύθερο στην κοινή χρήση ως κανόνα .Από κει και πέρα σαφώς και πρέπει να υπάρχουν κάποιο χώροι μέσα , υπάρχουν ήδη από τα Ολυμπιακά συγκροτήματα μέσα κάποιοι χώροι κάποια γήπεδα , υπάρχει το κανοε-καγιακ , υπάρχουν χώροι δηλαδή που μπορούν και να αξιοποιηθούν με κάποιες μικρές κτιριακές υποδομές, πάλι για την κοινή άθληση τις πολιτιστικές δραστηριότητες και την ψυχαγωγία όλων των ανθρώπων και των πολιτών, είτε δημότες των δήμων είτε όχι. Και οι μελέτες πάντως που έχουμε εκπονήσει χωρίς να μπούμε σε λογικές ποσοστών γιατί δεν είμαι πρόχειρος τώρα να σας πω τα ποσοστά, μιλάνε για χώρο κατ αρχήν πρασίνου, όπου το κυρίαρχο στοιχείο θα είναι το πράσινο και δευτερευόντως θα υπάρχουν κάποιες άλλες χρήσεις . Κάποια από τα πράγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μας κάνουν και υποψιαζόμαστε ότι ο χώρος αυτός δεν θα είναι χώρος κατ αρχήν πρασίνου και αυτό βεβαίως είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μας βρίσκει σύμφωνους και έχουμε ξεκαθαρίσει ότι είμαστε αποφασισμένοι να πάμε τα πράγματα και τον αγώνα μέχρι τέλους όσον αφορά τον χώρο αυτό . Αυτό το έχουμε πάρει απόφαση και απέναντι στην συνείδησή μας και είναι μια δέσμευση και απέναντι στους συνδημότες μας, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να προχωρήσει τίποτα το καταστροφικό εκεί ο αγώνας θα είναι μέχρι εσχάτων και το έχουμε συνεννοηθεί και με τους άλλους δήμους αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη

ΔΗΜ. Εγώ εύχομαι κατ αρχήν να πάνε όλα καλά επειδή όμως βλέπουμε ότι λόγω της οικονομικής κρίσης και στο όνομα της οικονομικής κρίσης πάρα πολλά πράγματα γίνονται , που είτε δεν τα θέλει η κυβέρνηση είτε αναγκάζεται να τα κάνει και τέλος πάντων έρχονται σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, πιστεύω ότι πολύ σύντομα ίσως χρειαστεί να βρεθείτε απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και ίσως θα πρέπει να έχετε και μια έτοιμη πρόταση, που δεν ξέρω αν υπάρχει αυτή την στιγμή. Υπάρχει μια άλλη αντιπρόταση εκτός από αυτή την μελέτη του ΕΜΠ, που δεν την βλέπω τελικά να εφαρμόζεται όπως είναι τα πράγματα;

ΑΠΑΝΤ. Η μελέτη του ΕΜΠ είναι ένα πολύ ισχυρό χαρτί στα χέρια μας γιατί μας δείχνει ότι με ελάχιστο κόστος μπορεί να αξιοποιηθεί ο χώρος.

ΔΗΜ. Μιλάει όμως για κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση…

ΑΠΑΝΤ. Ναι η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει πόρους στη ουσία δηλαδή έσοδα και άρα πάμε σε μια εντελώς διαφορετική λογική…

ΔΗΜ. Ακριβώς!

ΑΠΑΝΤ. Εν πάση περίπτωση εμείς επιμένουμε στην αξιοποίηση του χώρου ως χώρου πρασίνου και βεβαίως σας λέω δεν γνωρίζουμε κάτι περισσότερο. Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι και οι δήμαρχοι πιέζουν συνεχώς τα υπουργεία και βρισκόμαστε όλα τα δημοτικά συμβούλια σε επιφυλακή για το θα γίνει εκεί. Αν και εφόσον γίνει γνωστή κάποια ειδικότερη πρόθεση του υπουργείου, θα μπορούμε να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα και πιο υπεύθυνα . Μπορεί να υπάρξει και κάποια πρόταση που να είναι προς το θετικότερο ας είμαστε αρνητικοί και αφοριστικοί εκ προοιμίου. Ας περιμένουμε να δούμε.

ΔΗΜ. Να το δούμε λοιπόν και θα είμαστε πάλι εδώ για να τα ξαναπούμε όταν και εφόσον γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις από την ΚΕΔ και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ας πούμε τώρα και για την έλλειψη προσωπικού, που πάλι δημιουργείται λόγω της κρίσης και λόγω του ότι δεν γίνονται οι προσλήψεις, γιατί μεσολαβεί πάλι ο ΑΣΕΠ και ξέρουμε ότι κάποιοι Οργανισμοί του Δήμου ,όπως είναι οι Παιδικοί Σταθμοί, Καθαριότητα κ.α. έχουν πρόβλημα λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πως σκέπτεται να το αντιμετωπίσει αυτό η διοίκηση;

ΑΠΑΝΤ. Ξέρετε από το 2007 έχουμε μπει σε μια διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για να πάρουμε μόνιμο προσωπικό ,για να σταματήσει και το εμπόριο ελπίδων με τους συμβασιούχους και η ιδιόμορφη πολιτική και κοινωνική ομηρία και η εργασιακή ανασφάλεια στην οποία βρίσκονται πάρα πολλοί . Ενώ λοιπόν το ξεκινήσαμε το 2007 4 χρόνια μετά το προσωπικό αυτό δεν έχει έρθει και βεβαίως δημιουργείται και ένα ευρύτερο ζήτημα τώρα που παγώνουν οι προσλήψεις σε όλο τον δημόσιο τομέα.

Εμείς κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ τόσο καιρό και που θα καλύψει και θα επανδρώσει την δημοτική μηχανή με απολύτως απαραίτητο προσωπικό, ειδικότερα στο ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας αλλά και στον τομέα των παιδικών σταθμών που επίσης περιμένουμε εξέλιξη από τον σχετικό διαγωνισμό. Εάν και εφόσον αυτές οι διαδικασίες καθυστερήσουν θα καλύψουμε τις υπάρχουσες ανάγκες με προσωπικό ορισμένου χρόνου. Βεβαίως δεν θα είναι επαρκής η αντιμετώπιση των αναγκών στο βαθμό που θα ήτανε αν προσλαμβάναμε μόνιμο προσωπικό, τις απολύτως όμως απαραίτητες και αναγκαίες λειτουργίες θα τις καλύψουμε με προσωπικό ορισμένου χρόνου, στο βαθμό που και αυτό βεβαίως μας εγκριθεί. Γι αυτό σας λέω είμαστε σε μια δύσκολη εποχή που θα πρέπει και οι μόνιμοι υπάλληλοι να δώσουν το κάτι παραπάνω ,δεν μπορούμε να προχωρήσουμε διαφορετικά .

ΔΗΜ. Στο κομμάτι της καθαριότητας ισχύει αυτό που περιγράψατε πριν; Ότι δηλ αν δεν εγκριθούν προσλήψεις …
ΑΠΑΝΤ. Ναι στο κομμάτι της καθαριότητας έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε τις ανάγκες μας με προσωπικό ορισμένου ιδιωτικού χρόνου , με οχτάμηνες συμβάσεις δηλαδή . Είναι κάτι που θα προτιμούσαμε να μην γινόταν, γιατί διαιωνίζει μια κακή κατάσταση στην πόλη μας

ΔΗΜ. Κυρίως όταν λήγουν οι συμβάσεις…

ΑΠΑΝΤ. Κυρίως όταν λήγουν οι συμβάσεις ναι, που φεύγει το ανθρώπινο δυναμικό που έχει αποκτήσει μια εμπειρία , μένουν οι άνθρωποι χωρίς εργασία, οπότε δημιουργείται και ένα κοινωνικό πρόβλημα και οπωσδήποτε μένει και η μηχανή του δήμου χωρίς το απαραίτητο προσωπικό με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να έχουμε την πόλη καθαρή όπως θα θέλαμε. Όμως επειδή ακόμα πιέζουμε και τον ΑΣΕΠ και την περιφέρεια και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, εάν υπάρξουν καθυστερήσεις επιπλέον ή δεν έχουμε την έγκριση τελικά να προχωρήσουμε στη κάλυψη των αναγκών μας που έχουμε προκηρύξει, θα πάμε αναγκαστικά σε προκήρυξη συμβάσεων θέσεων ορισμένου χρόνου

ΔΗΜ. Αυτή την στιγμή στην καθαριότητα πόσο μεγάλη είναι η έλλειψη προσωπικού;

ΑΠΑΝΤ. Υπάρχει τεράστια έλλειψη , το συνεργείο καθαριότητας λειτουργεί με περίπου 20 άτομα . Είναι εξαιρετικά μικρό το νούμερο αν σκεφτείτε ότι πρόσφατα δηλαδή αρχές της χρονιάς αρχές του Γενάρη, αποχώρησαν περίπου 50 συμβασιούχοι οι οποίοι καθάριζαν την πόλη. Αυτή την στιγμή την δουλειά τόσων ανθρώπων την έχουν επιφορτιστεί 20 μόνιμοι υπάλληλοι και εδώ πρέπει να κάνουμε και μια αναφορά στην προσπάθεια που κάνει ο συνάδελφος ο κύριος Ευαγγελίου που πραγματικά κάνει μια ηρωική προσπάθεια και ο ίδιος προσωπικά, για να είναι η πόλη καθαρή. Με τόσο λίγο προσωπικό όμως αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα δεν είναι απλά γιαυτό αν δούμε ότι ο ΑΣΕΠ δεν προχωράει κυρίως εκεί είναι που σας λέω, θα προχωρήσουμε σε οκτάμηνες συμβάσεις. Οι υπόλοιποι τομείς λίγο ή πολύ μπορούν να καλυφθούν εκ των ενόντων. Εκεί που δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να καθαρίζουμε 50.000 δημότες με 20 ανθρώπους-είναι φύση αδύνατον- είναι ο τομέας της καθαριότητας . Σκεφτείτε την αναλογία 50.000 δημότες που παράγουμε καθημερινά σκουπίδια να καθαρίζονται από 20 ανθρώπους.

ΔΗΜ. Είναι πράγματι πάρα πολύ μικρός ο αριθμός , αν και θα έλεγα ότι η κατάσταση στην πόλη δεν είναι ιδιαίτερα άσχημη για ένα τόσο μικρό αριθμό που μου λέτε , πιο πολλά κλαδιά είναι αλήθεια βλέπω για πολύ καιρό στα πεζοδρόμια , παρά σκουπίδια …

ΑΠΑΝΤ. Έχετε δίκιο αυτό οφείλετε ότι εδώ και είκοσι μέρες έχει κλείσει η χωματερή, για την ακρίβεια κλείνει και ανοίγει κατά διαστήματα γιατί υπάρχει το γνωστό πρόβλημα με τους ΧΥΤΑ και την χωροθέτηση των χώρων για τα απορρίμματα και αυτός είναι κυρίως ο λόγος που δεν μπορούμε να μαζέψουμε τα απόκλαδα . Γι αυτό και ζητάμε από τους συνδημότες μας το διάστημα αυτό ,να ρυθμίσουν λίγο το πότε και πως θα βγάζουν τα σκουπίδια και τα απόκλαδά τους έξω. Γίνεται αποκομιδή τα πηγαίνουμε στην χωματερή, αλλά κάποιες φορές δεν μπορούμε να αδειάσουμε τα απόκλαδα εκεί.


Στόχοι Διοίκησης- Τομέας Εθελοντισμού-Λαϊκή Αγορά Άνω Καλαμακίου και χρονίζοντα αιτήματα επαγγελματικών ομάδων- Νέο Δημοτικό Συμβούλιο-Απαξίωση πολιτικής-Συμμετοχή δημοτών στα Κοινά.

ΔΗΜ. Κύριε Αντιδήμαρχε να μιλήσουμε λίγο για τους στόχους της  διοίκησης  σε αυτή την νέα τετραετία και ιδιαίτερα για τον πρώτο το χρόνο . Αφενός μεν της Δημοτικής Αρχής και αφετέρου  της δικής σας σαν αντιδήμαρχος.

ΑΠΑΝΤ. Επιγραμματικά λοιπόν να σας πω την χρόνια που διανύουμε οι στόχοι είναι: Πρώτον , Να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού Δεύτερον  να βάλουμε τον δήμο μας  στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και σε όλες τις ψηφιακές  τεχνικές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε .Τρίτον να ενσωματώσουμε τις αλλαγές του Καλλικράτη γιατί ήδη έχουν έρθει αλλαγές  στις αρμοδιότητες που ασκούνται από τώρα και αυτό πρέπει να το πετύχουμε. Επίσης ένα πολύ μεγάλο στοίχημα είναι η λειτουργία του γραφείου Εθελοντισμού. Πρέπει να ξεκινήσουμε το γραφείο Εθελοντισμού, όπου θα δώσουμε την δυνατότητα σε πολλούς συνδημότες μας να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία.

ΔΗΜ. Αυτό ήταν κάτι που ήθελα αμέσως μετά να σας ρωτήσω, αλλά αφού το αναφέρατε πείτε μου λίγα λόγια για αυτό.

ΑΠΑΝΤ. Πιστεύω ότι και η κοινωνία έχει πολύ μεγάλη διάθεση να λειτουργήσει εθελοντικά, είτε αυτό αφορά την εθελοντική αιμοδοσία, είτε αφορά το περιβάλλον, είτε αφορά το πράσινο, είτε την τρίτη ηλικία, είτε εν γένει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες . Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν, είναι να ξεκινήσει να λειτουργεί αυτό το γραφείο , να συγκεντρώσει και να οργανώσει τους συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουνε  εθελοντικά να ενεργοποιηθούν  και να γίνει έργο που θα αγγίζει τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, αλλά όχι μόνο. Θα αγγίζει και τον πολιτισμό και τον αθλητισμό , κάθε τομέα, την πρόληψη, την υγεία  κλπ. Αυτός είναι ένας άμεσος στόχος , ένας άλλος άμεσος στόχος είναι να φτιάξουμε καινούργιο Οργανισμό λειτουργίας του Δήμου. Ένα οργανισμό σύγχρονο, άρτιο που να ενσωματώνει και  αποτυπώνει τις αρμοδιότητες, να είναι πιο επιτελικός και πιο λειτουργικός ο δήμος και για το λόγο αυτό μέχρι τον Ιούνιο , είμαστε άλλωστε υποχρεωμένοι και από τον νόμο, να έχουμε ψηφίσει καινούργιο Οργανισμό.

Επίσης ένας άλλος άμεσος στόχος των επόμενων ημερών, είναι η κατάρτιση του προϋπολογισμού το οποίο έχουμε έτοιμο από πέρσι  αλλά το υπουργείο για διαφόρους διαδικαστικούς λόγους , δεν μας είχε επιτρέψει, σε όλους τους δήμους της χώρας δηλαδή, να τους ψηφίσουμε στα δημοτικά μας συμβούλια. Εκτιμάμε ότι μέχρι τέλη του μηνός το αργότερο  θα έχουμε ψηφισμένο και εγκεκριμένο τον   προϋπολογισμό για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. (Πράγματι ψηφίστηκε στο τέλος Μαρτίου, λίγες ημέρες μετά την παραχώρηση της Συνέντευξης).
Ήδη προχωρήσαμε σε μεγάλες θεσμικές αλλαγές  που τις επέβαλε ο Καλλικράτης, όπως είναι οι συγχωνεύσεις όλων των Παιδικών σταθμών σε ένα νομικό πρόσωπο, του Πολιτιστικού Οργανισμού, του Αθλητικού οργανισμού  και του Κολυμβητηρίου επίσης σε ένα νομικό πρόσωπο και των σχολικών επιτροπών που ήταν περίπου τριάντα σε δυο πρόσωπα ,  ένα  για την πρωτοβάθμια και ένα για την δευτεροβάθμια.
 Αυτές είναι αλλαγές που θέλουν πολύ προετοιμασία και φυσικά πολύ μεγάλη προσπάθεια στην συνέχεια . Είναι αλλαγές που τις κάναμε πολύ έγκαιρα και πολύ αποτελεσματικά
Επίσης ένα πολύ μεγάλο στοίχημα είναι η αποτελεσματική άσκηση των κοινωνικών αρμοδιοτήτων  που έχουμε, γιατί είμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη κοινωνικά περίοδο και η συμπαράσταση του δήμου στους δημότες που ανήκουν στις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο έντονη. Παρόλο που λιγοστεύουν οι πόροι θα πρέπει εμείς να μπορέσουμε να γίνουμε αποτελεσματικοί.  Και βεβαίως επιτρέψτε μου εδώ μια παρένθεση Το γεγονός ότι λιγοστεύουν οι πόροι αυτό δεν μας απαλλάσσει από τις δυνατότητες  που έχουμε να κάνουμε σωστή διαχείριση των χρημάτων που έχουμε στα ταμεία μας. Για παράδειγμα  μετά από ειδική διαπραγμάτευση που κάναμε με  όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τα ακίνητα τους στις υπηρεσίες του δήμου , επιτύχαμε σε όλα μια συνολική μείωση περίπου της του 15%. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πόρων κάθε μήνα και κάθε χρόνια που μπορούν να διατεθούν σε άλλες ανάγκες
Εμείς λοιπόν έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα την κοινωνική Αλληλεγγύη. Σκοπεύουμε να στελεχώσουμε τα δημοτικά μας ιατρεία με εθελοντές γιατρούς και να λειτουργήσουμε κυρίως στην κατεύθυνση της πρόληψης και της ενημέρωσης των συμπολιτών μας.

ΔΗΜ. Αρκετοί στόχοι για τον πρώτο χρόνο ομολογώ.

ΑΠΑΝΤ. Αρκετοί στόχοι και αρκετά σύνθετοι..

ΔΗΜ. Δεν ξέρω πόσο αισιόδοξοι είστε ότι τον πρώτο χρόνο όλοι αυτοί οι στόχοι θα υλοποιηθούν  και διαπιστώνω ότι πολλά από αυτά που μου λέτε αφορούν τις αρμοδιότητες σας…

ΑΠΑΝΤ. Κυρίως για τις αρμοδιότητες μου σας μιλώ ναι . Αυτοί  οι στόχοι είναι αρκετά  περίπλοκοι και θα έλεγα και αρκετοί στον αριθμό αλλά είναι για μένα και το ελάχιστο που πρέπει να γίνει αυτή την χρονιά. Υπάρχει τόσο μεγάλο έδαφος για δημιουργία και αλλαγές και στον δήμο μας και την πόλη μας γενικότερα , που πρέπει να πάμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς . Αν θέλετε να σας πω και άλλους στόχους είναι η δημιουργία ενός Δημοτικού κινηματογράφου  που τον επιθυμούν  πολλοί  συνδημότες μας. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που μπορούμε να τα δούμε όχι μακροπρόθεσμα ,  μεσοπρόθεσμα  ίσως όχι φέτος , όχι άμεσα ,αλλά αυτά που σας είπα και στον κοινωνικό τομέα και στα θέματα διοίκησης, τα βλέπω οπωσδήποτε ως ανάγκες για την πρώτη χρόνια μαζί με άλλα ζητήματα, πχ. η χωροθέτηση της  Λαϊκής Αγοράς  του άνω Καλαμακίου, είναι ένα θέμα  που πρέπει να κλείσει.
Υπάρχουν και τέτοια ζητήματα που δεν μπορούν να θεωρηθούν  μεγάλοι στόχοι ή τομές για ένα δήμο , αλλά απασχολούν την καθημερινότητα μας και πρέπει να επιλυθούν.

ΔΗΜ. Μια και το αναφέρατε λοιπόν για την Λαϊκή γιατί και αυτό είναι μεταξύ των επόμενων 2-3  ερωτήσεων που έχουμε . Γνωρίζουμε όλοι τι έγινε την προηγούμενη περίοδο πριν και μετά τις εκλογές, κατηγορηθήκατε ότι  η προσωρινή μετακίνηση της Λαϊκής , ίσως ήταν και κάτι  που έγινε  προεκλογικά, για να κατευνάσετε τα πνεύματα των κατοίκων και μετά  πάλι πήγατε την Λαϊκή στο χώρο που λειτουργούσε και πριν. Πως σκοπεύετε να λύσετε τελικά αυτό το θέμα της Λαϊκής που ταλανίζει μια γειτονιά και τους κατοίκους της  επί 40 έτη ; Γιατί να είναι όλοι ικανοποιημένοι δεν νομίζω ότι μπορείτε να το καταφέρετε…

ΑΠΑΝΤ. Κατηγορηθήκαμε νομίζω άδικα . Δεν υπήρχε πρόθεση να εκτονώσουμε κάποια δικαιολογημένη και απολύτως λογική αγανάκτηση που έχουν οι συνδημότες μας .Η πρόθεση ήταν και είναι να επιλυθεί το ζήτημα
Τι αντιμετωπίζουμε και  σε αυτό όπως και σε πολλά άλλα θέματα  . Όλοι θέλουν μια Λαϊκή κοντά στην γειτονιά τους αλλά  κανείς δεν την θέλει μπροστά στο σπίτι του. Όπως και με τα σκουπίδια . Όλοι βγάζουμε  σκουπίδια, αλλά κανείς δεν θέλει τον κάδο όχι μπροστά του, ούτε καν κοντά του να είναι. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι σε μια οργανωμένη κοινωνία ανθρώπων και τα βάρη και τα ωφελήματα  θα πρέπει δίκαια να κατανέμονται σε όλους  και δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που δεν θα έχουν καθόλου ωφελήματα και καθόλου βάρη. Πράγματι στην Λαϊκή του Άνω Καλαμακιου οι πολίτες έχουν αγανακτήσει γιατί εδώ και παρά πολλά χρόνια   λειτουργεί η λαϊκή πάνω κάτω στους ίδιους δρόμους , με αποτέλεσμα να έχει υπερφορτιστεί η συγκεκριμένη περιοχή. Τα τελευταία 40 χρόνια όπως είπατε και σημειώστε ότι τα τελευταία χρόνια εκδόθηκαν παρά πολλές άδειες υπεράριθμες από το υπουργείο εμπορίου, για πάγκους στην συγκεκριμένη λαϊκή , οι οποίοι με μια απλή κουβέντα   δεν χωράνε. Εν τούτοις η τότε ηγεσία  του Υπουργείου, έκρινε   σκόπιμο να χορηγεί  κατόπιν χαριστικών αποφάσεων της, άδειες σε παραγωγούς και εμπόρους . Με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή όχι μόνο να έχει φορτιστεί επί 40 χρόνια μια περιοχή αλλά  να έχει υπερφορτωθεί και με ένα δυσανάλογο για το μέγεθος της πόλης αριθμό πάγκων Υπάρχουν κάποιες σκέψεις για το πώς θα μπορούσε  να λειτουργήσει καλύτερα αυτή η λαϊκή.
Προτού κάνω κάποιες συνεννοήσεις και με τους κατοίκους  και της συγκεκριμένης περιοχής και  άλλων περιοχών και τον οργανισμό λαϊκών αγορών , δεν θα ήθελα να σας πω περισσότερα πράγματα  γιατί είμαστε ακόμη στην φάση του σχεδιασμού και των συζητήσεων . Είναι όμως γεγονός ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να μικρύνει αυτή η Λαϊκή αφενός και αφετέρου να χωροθετηθεί και σε άλλες περιοχές

ΔΗΜ. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που βάζετε για να τελειώσει αυτό το θέμα . Ξέρω ότι σας ζητώ να βάλετε deadline  για κάτι που εκκρεμεί 40 χρόνια  και σας λέω πείτε μας ποτέ θα το λύσετε , αλλά  επιμένω επειδή από ότι μου είπατε, έχει ξεκινήσει ήδη  η διαδικασία .

ΑΠΑΝΤ. Έχω ήδη ξεκινήσει κάποιες κινήσεις και επαφές , όμως υπάρχει κάποια καθυστέρηση λόγω Καλλικράτη  για κάθε  μεταρρύθμιση του οποίου, τρέχουν προθεσμίες που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε .  Δυστυχώς  η αρμοδιότητα που έχει ο δήμος για τις λαϊκές είναι μόνο  η χωροθέτηση των λαϊκών αγορών. Χρειαζόμαστε όμως για να μετακινηθεί μια λαϊκή, η σύμφωνη γνώμη της τροχαίας , που δεν υπάρχει πάντοτε, η συμφωνία του οργανισμού λαϊκών αγορών και βεβαίως η συμφωνία των εκπροσώπων των έμπορων και των παραγωγών. Άρα μια μετακίνηση που θα σχεδιαστεί από το δήμο χωρίς να υπάρχει η συνεργασία και συναίνεση   με τους άλλους φορείς, θα δημιουργήσει προβλήματα.

ΔΗΜ. Δεν ήταν μια αρμοδιότητα που με τον Καλλικράτη, θα πήγαινε στους Δήμους  από τη Νομαρχία;

ΑΠΑΝΤ. Στην επαρχία πράγματι,  όλες οι αρμοδιότητες ακόμη και η παραχώρηση των αδειών  μεταφέρθηκε στους δήμους . Στα Μητροπολιτικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα πράγματα παραμένουν ως έχουν . Ο Καλλικράτης δεν επηρεάζει αυτό το κομμάτι.

ΔΗΜ . Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος  γι αυτό;

ΑΠΑΝΤ. Το σκεπτικό φαντάζομαι  του υπουργείου είναι  ότι  επειδή αφορά  μια Μητροπολιτική αρμοδιότητα μπορεί κεντρικά να παρακολουθείται από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών. Όπως και με τον ΟΣΚ
Ο προγραμματισμός και ο στόχος   πάντως , είναι μέχρι τον Ιούνιο να έχει τελειώσει αυτό το ζήτημα γιατί δεν μπορούμε άλλο να ταλαιπωρούμαστε και εμείς ως διοίκηση του δήμους  αλλά κυρίως οι συμπολίτες μας. Αυτό το ζήτημα πρέπει να κλείσει. Ούτως ώστε από τον Σεπτέμβρη μετά το καλοκαίρι δηλαδή , στις όποιες καινούργιες θέσεις έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει η Λαϊκή αγορά , να λειτουργήσει .

ΔΗΜ. Ένα άλλο παράπονο που  μου έχει μεταφερθεί είναι  και  από δημότες αλλά και  επαγγελματίες του δήμου  και αφορά  τους  κατόχους μεγάλων οχημάτων φορτηγών, εσκαφέων κλπ. Μηχανήματα που κοστίζουν μια περιουσία, που  είναι τα εργαλεία της δουλειάς τους και  τα οποία δεν μπορούν να τα αφήνουν αφύλακτα  μακριά από εκεί που μένουν,  γιατί  επανειλημμένα έχουν πέσει θύματα κλοπών ή βανδαλισμών και  όπως είναι φυσικό θέλουν να είναι κοντά στο σπίτι τους για να τα επιτηρούν. Έτσι όμως δημιουργούνται προβλήματα με τους περιοίκους -τα οποία  οι ίδιοι κατανοούν απόλυτα- γιατί κανείς δεν θέλει φορτηγά και εκσκαφείς δίπλα ή απέναντι από το σπίτι του, αλλά και για λόγους περιβαλλοντικής όχλησης  και ηχορύπανσης και μάλιστα σε εντελώς ακατάλληλες  ώρες. Οι κάτοχοι όμως αυτών των βαρέων μηχανημάτων διαμαρτύρονται γιατί όπως μου είπαν, παρόλο  που έχουν απευθυνθεί στο δήμο εδώ και  αρκετά χρόνια και μάλιστα με συγκεκριμένες προτάσεις  , για να βρεθεί ένας κατάλληλα προφυλαγμένος χώρος, ώστε να μπορούν να αφήνουν τα οχήματα τους με ασφάλεια, εξασφαλίζοντας τις περιουσίες τους χωρίς να  δημιουργούνται τα παραπάνω προβλήματα , ακόμη δεν έχουν βρει καμιά ανταπόκριση. Δημότες και επαγγελματίες λοιπόν ζητούν ,  όπως βρέθηκε  και για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων δίπλα στο shopping house και καλώς βρέθηκε  αυτός ο χώρος , να βρεθεί  κάτι ανάλογο ώστε να δοθεί  λύση και για το δικό τους πρόβλημα.  Έχουν μάλιστα προτείνει στο Δήμο και  χώρους και τρόπους για την συμμετοχή τους ακόμη και στο κόστος φύλαξης,  ώστε να μην επιβαρυνθεί καθόλου ο Δήμος. Γιατί μέχρι σήμερα  δεν υπάρχει καμιά ανταπόκριση στο θέμα αυτό που αφορά και δημότες και μια μεγάλη κοινωνική ομάδα ;

 ΑΠΑΝΤ. Το ζήτημα είναι υπαρκτό γιατί πράγματι  υπάρχουν αυτή τη στιγμή συνδημότες μας επαγγελματίες με βαρέα μηχανήματα , αλλά και δημότες που τους απασχολεί σοβαρά . Υπάρχουν μερικές σκέψεις που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί , αλλά  θα προσπαθήσω στο μέτρο που υπάρχει η δυνατότητα να εξευρεθεί ένας τέτοιος χώρος, ένα μεγάλο οικόπεδο δηλαδή όχι κοντά στον ιστό της πόλης , όπου να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να αφήνουν τα  επαγγελματικά οχήματα τους. Ένας χώρος  που θα είναι φυλασσόμενος  είτε από κάποιο υπάλληλο του Δήμου είτε  από κάποιο που οι ίδιοι θα προσλάβουν για να  τον φυλάει . Είναι κάτι που  θα διευκολύνει και τους συνδημότες μας που είναι επαγγελματίες και την διατήρηση της κυκλοφοριακής τάξης μέσα στην πόλη για να μην υπάρχουν οπουδήποτε παρκαρισμένα λεωφορεία φορτηγά νταλίκες κλπ.
Η πόλη μας θα βοηθηθεί και αισθητικά και λειτουργικά από αυτό, ενώ  ταυτόχρονα θα εξυπηρετηθεί μια επαγγελματική ομάδα. Είναι κάτι που μας απασχολεί  σοβαρά και ελπίζω και εύχομαι  να μπορέσουμε να το φέρουμε εις πέρας.

ΔΗΜ. Θα είναι πράγματι  παρά πολύ χρήσιμο αν γίνει αυτό, γιατί όντως εκτός από τους επαγγελματίες που έχουν τα οχήματα  και τους κατοίκους που πραγματικά υφίστανται μια μεγάλη  όχληση, η λύση του και αισθητικά και λειτουργικά, ακριβώς όπως το είπατε, θα βοηθήσει την πόλη .Και είναι απορίας άξιο που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα… Βλέπουμε πολλούς  δρόμους να μετατρέπονται ,  σε παρκινγκ φορτηγών . Επιτρέψτε μου να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία στο 3ο Γυμνάσιο, με το οικόπεδο πίσω από τον Γιαννόπουλο –Αγγελόπουλο που συνορεύει με το σχολείο. Ακόμη και μπροστά στην είσοδο του  σχολείου  πάρκαραν φορτηγά , με κίνδυνο τον τραυματισμό των μαθητών. Για να το αντιμετωπίσουμε, προσφύγαμε σαν  Σύλλογος Γονέων  στον δήμο και στην τροχαία , για να βάλει πινακίδες  που απαγόρευαν στο δρόμο μπροστά από το σχολείο το παρκινγκ στα βαρέα οχήματα, ώστε  να αποφύγουμε τα χειρότερα...

ΑΠΑΝΤ.  Η δυσκολία είναι ότι είμαστε ένας Δήμος  αρκετά αναπτυγμένος οικιστικά που δεν έχει πολλούς ελεύθερους χώρους, δεν έχει πολλά ελεύθερα οικόπεδα  και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα όπως αντιλαμβάνεστε γιατί αυτός ο χώρος θα πρέπει να είναι κάπου που δεν θα υπάρχουν κοντά κατοικίες . Όμως δεσμευόμαστε να μελετήσουμε όλες τις προτάσεις και  πιστεύω να βρούμε μια ενδεδειγμένη λύση το συντομότερο.

ΔΗΜ. Να έρθουμε  τώρα στην σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου . Οι τελευταίες εκλογές έβαλαν στο Δημοτικό Συμβούλιο  μια ακόμη δημοτική παράταξη με νέους ανθρώπους όπως και  οι ψηφοφόροι τους . Πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε την νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, σε μια εποχή που πράγματι χρειάζονται συναινέσεις , χρειάζονται συνεργασίες, ακόμη και στο εθελοντικό κομμάτι που είπαμε πριν ; Αφού κυρίως οι νέοι  είναι  που θα πρέπει να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία  και να σκεφτούν εθελοντικά  και τους  νέους συνήθως δεν μπορούμε εύκολα να τους πλησιάσουμε.

ΑΠΑΝΤ. Να σας πω με την ευκαιρία ότι νέοι άνθρωποι εξελέγησαν με όλες τις παρατάξεις . Ανεξαιρέτως σε όλες τις παρατάξεις είναι πολύ έντονη η παρουσία νέων ανθρώπων, δηλαδή είτε που εκλέγονται πρώτη φορά και είναι νέοι στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε είναι νέοι σε ηλικία . Αυτό νομίζω ότι απεικονίζει και εκφράζει την γενικότερη  τάση που υπάρχει στην κοινωνία να δοκιμάσει την νέα γενιά και  ανθρώπους  ας το πούμε  καινούργιους και άφθαρτους , που δεν κουβαλάνε την κόπωση και την φόρτιση και την φθορά της πολιτικής ζωής με τα αδιέξοδα που όλοι μας ζούμε .
Επομένως το ότι υπάρχει μια νέα  παράταξη  στο δημοτικό συμβούλιο είναι θετικό στοιχείο και νομίζω ότι η πολυφωνία στον διάλογο είναι πάντοτε ωφέλιμη γιατί αυτό που λαμβάνεται ως σύνθεση στο τέλος λαμβάνει υπόψη περισσότερες παραμέτρους.
Σε ποιο βαθμό θα υπάρχουν συναινέσεις και συνεργασίες είναι ζητούμενο το οποίο θα αποφασιστεί από όλους μαζί,  δεν είναι θέμα που αφορά μόνο την πλειοψηφία . Από την μεριά μας εμείς πάντως έχουμε καταστήσει σαφές ότι είμαστε ανοιχτοί σε οποιοδήποτε έλεγχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην καθημερινή μας λειτουργία εδώ στο δημαρχείο . Οι υπηρεσίες του δήμου και εμείς προσωπικά είμαστε καθημερινά  στην διάθεση όλων των συναδέλφων από όλες τις δημοτικές παρατάξεις , που θέλουν είτε να ασκήσουν τον έλεγχο είτε να κάνουν προτάσεις εποικοδομητικές .Συνεπώς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε μορφής επικοινωνία συνεργασία ανταλλαγή απόψεων με όλες τις παρατάξεις . Είναι  ζήτημα συνεπώς και των υπολοίπων παρατάξεων  να αξιοποιήσουν και την θετική πρόθεση, νομίζω φαίνεται και στα δημοτικά συμβούλια και να λειτουργήσουμε όλοι από κοινού  για να πάει ο δήμος ένα βήμα πιο μπροστά. Γιατί το ζητούμενο αυτό είναι.  Εάν γίνει αυτό νομίζω ότι θα αναδειχθεί ο θετικός ρόλος και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης. Εάν δεν γίνει αυτό και εγκλωβιζόμαστε σε αντιπαραθέσεις χωρίς ιδιαίτερη σημασία, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να κουράζουμε τον κόσμο και να τον απομακρύνουμε ακόμη περισσότερο από τα κοινά. Ειδικά σήμερα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε , δηλαδή να γυρνάει ο κόσμος την πλάτη του είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο , είτε στο δήμο συνολικά ,είτε στην πολιτική ζωή γενικότερα.

ΔΗΜ. Ναι,  αλλά το να  απευθύνετε  πρόσκληση συνεργασίας, με το κάνετε κάλεσμα κάθε φορά έχει μια διαφορά . Δηλαδή  άλλο το είμαστε ανοιχτοί και συνεργαζόμαστε  και άλλο σε κάθε τι που κάνουμε ή  πριν το κάνουμε ή που έχουμε στο μυαλό μας , να καλούμε και τους άλλους να συμμετέχουν και να πάρουμε την άποψή τους και την γνώμη τους γι αυτό.

ΑΠΑΝΤ. Κοιτάξτε ο χώρος που γίνεται αυτό είναι κατ εξοχή ο χώρος του Δημοτικού Συμβουλίου , εκεί ανταλλάσσουμε απόψεις και πολιτικές προτάσεις .
Νομίζω όπως πολύ συχνά έχετε διαπιστώσει και εσείς, πολύ συχνά προσπαθούμε να ενσωματώνουμε τις απόψεις αυτές στις εισηγήσεις της διοίκησης , ούτως ώστε  αυτό που βγαίνει σαν αποτέλεσμα να απηχεί αν όχι όλους , όσο το δυνατόν περισσότερο δημοτικούς συμβούλους  και περισσότερες παρατάξεις . Το γεγονός ότι και στα Νομικά πρόσωπα και στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε πετύχει πολλές αποφάσεις και ειδικά σε  καίρια ζητήματα όπως είναι το Ελληνικό , όπως είναι οι εργαζόμενοι ,  όπως είναι το ζήτημα των συγχωνεύσεων να είναι ομόφωνες, δείχνει ότι αποδίδει και στην πράξη  και ότι η πρόθεσή μας δεν είναι μια απλή ευχή , μια διατύπωση ή μια αόριστη υπόσχεση, είναι η πρακτική που προσπαθούμε να ακολουθούμε γιατί και οι συνάδελφοι  μας στο δημοτικό συμβούλιο εκφράζουν τους συνδημότες μας και πρέπει και την δική τους άποψη όσο μπορούμε να την ενσωματώνουμε . Βεβαίως δεν σημαίνει αυτό ότι θα έχουμε 100% σε όλα απόλυτη συμφωνία, δεν είναι ποτέ δυνατόν να είναι τόσες πολλές παρατάξεις σε απόλυτη συμφωνία.

ΔΗΜ. Για να  σας φέρω ένα παράδειγμα, επειδή εγώ θεωρώ το κομμάτι που αναφέρατε πριν για τον εθελοντισμό κάτι πάρα πολύ σημαντικό , ιδιαίτερα τώρα γιατί  πιστεύω ότι ο δήμοι θα κληθούν να παίξουν ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο. Γιατί πολλοί δημότες,  περνούν μια δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης  για διάφορους λόγους ή  γιατί έχουν μείνει άνεργοι ή δεν μπορούν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, είτε η  ήδη δύσκολη κατάσταση που ήταν, έγινε ακόμη δυσκολότερη… Άρα ο εθελοντισμός θα βοηθήσει πάρα πολύ  και προς αυτή την κατεύθυνση. Για το κομμάτι λοιπόν του Εθελοντισμού, πριν αποφασίσετε να κάνετε κάποια πράγματα, θα απευθύνεται ένα κάλεσμα σε όλες τις ομάδες, σε όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου για να συνεργαστείτε βάσει κάποιων προτάσεων, για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί καλύτερα  αυτή η προσπάθεια ;

ΑΠΑΝΤ. Βεβαίως θα κουβεντιάσουμε .Πριν ξεκινήσουμε την οποιαδήποτε δραστηριότητα, θα μιλήσουμε  με όλους τους φορείς και υπάρχει μια σκέψη, ελπίζω να τα καταφέρουμε ,  να μιλήσουμε και με κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν μια οργανωμένη εκπροσώπηση ,για παράδειγμα κάποιους επιστήμονες ανά κλάδο που ζουν στην πόλη μας  κ.ο.κ. Θα λάβουμε υπόψη και τις άλλες παρατάξεις και τους πολίτες ,ακόμα και μεμονωμένα  δημότες που θέλουν να ασχοληθούν και θέλουν να κάνουν προτάσεις .
Δεν θα καλέσουμε δηλαδή απλώς πολίτες να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που εμείς θα οργανώνουμε , η σύλληψη και η ιδέα είναι από κοινού με όλους τους συμπολίτες μας και κατ εξοχή βεβαίως και τις δημοτικές παρατάξεις,  δεν είναι να διοργανώσουμε κάποιες δραστηριότητες σε τομείς που ξέρουμε ποιοί  είναι πάνω κάτω, αλλά να αποφασίζουμε δραστηριότητες και να τις υλοποιήσουμε όλοι μαζί από κοινού.

ΔΗΜ. Χαίρομαι που το ακούω,  γιατί ως γνωστό Εθελοντισμός  σημαίνει Εμείς  και για να πάμε από το Εγώ στο Εμείς  και να έχουμε αποτέλεσμα , πρέπει κυρίως να υπάρχουν συνεργασίες πέρα και πάνω από ιδεολογίες.
 ΑΠΑΝΤ. Βέβαια εξυπακούεται… 

ΔΗΜ . Κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συνέντευξή μας,  δεν ξέρω εσείς αν θέλετε να πείτε κάτι περισσότερο για κάποιο θέμα , εγώ θα ήθελα αν δεν έχετε και εσείς να προσθέσετε κάτι άλλο ,να αναφερθούμε στην απαξίωση που βλέπουμε να υπάρχει στον κόσμο σε σχέση με την πολιτική και με τους πολιτικούς και γενικότερα με τις αντιδράσεις που βλέπουμε να υπάρχουν με μερικά πρόσωπα που διοίκησαν  τα τελευταία χρόνια . Πιστεύεται ότι αυτό είναι ένα κλίμα που μπορεί να ανατραπεί ή  στην πορεία και όσο δυσκολεύουν τα πράγματα θα γίνεται ακόμη χειρότερο ;

ΑΠΑΝΤ. Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον, αυτό που πιστεύω είναι ότι  εφ όσον οι συμπολίτες μας και η κοινωνία αισθάνεται πως δεν εκφράζεται είτε από το σύστημα είτε από πολιτικά πρόσωπα , είτε από φορείς, θα πρέπει μέσα από αυτή την κοινωνία να αναδειχθούν άνθρωποι και υγιείς δυνάμεις που θα ασχοληθούν με τα κοινά . Δηλαδή δεν αρκεί για μένα να λες για παράδειγμα διαφωνώ με το τρόπο που διοικείται ο δήμος Αλίμου, αλλά να καταθέσεις μια πρόταση και να δραστηριοποιηθείς ο ίδιος στο να πείσεις στους συμπολίτες σου αυτή η πρόταση στο σύνολο της ή σε ένα βαθμό, να υιοθετηθεί από την δημοτική αρχή . Κάπως έτσι ξέρετε να άρχισα και εγώ να ασχολούμαι με τα κοινά .Δηλαδή έβλεπα πράγματα που θεωρούσα αυτονόητο πως θα πρέπει να γίνονται και νευρίαζα που τα έβλεπα έτσι αφημένα στην τύχη τους . Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ και να αναμειχτώ με τα κοινά και νομίζω ότι αν μείνουμε απλώς στην απογοήτευση που νομίζω είναι δικαιολογημένη βέβαια , εάν μείνουμε εκεί, δεν πρόκειται τίποτα να αλλάξει. Αντιθέτως θα επιτρέπουμε σε όσα πρόσωπα και όσες πρακτικές  μας οδήγησαν στην απογοήτευση, να διαιωνίζονται ανενόχλητα και να λειτουργούν. Συνεπώς αν θέλουμε κάτι να αλλάξει θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι συμπολίτες μας. Θα πρέπει και η κοινωνία δηλαδή και ο κάθε ένας πολίτης και ο κάθε δημότης ενεργά και δραστήρια να λάβει μέρος στα κοινά πράγματα . Εάν αυτό γίνει νομίζω ότι έχουμε ελπίδα σαν κοινωνία και σαν χώρα . Εάν αυτό δεν γίνει, απλώς θα παραπαίουμε από την μια κρίση  στην άλλη. Γιατί αντιλαμβάνεστε και πρέπει να συμφωνήσετε ότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα μιας ηθικής κρίσης και μιας κρίσης αξιών που υπάρχει στην κοινωνία και μιας γενικότερης κοινωνικής κρίσης που απεικονίζει  στο τέλος και στην οικονομία . Συνεπώς αν πραγματικά θέλουμε να αλλάξουνε τα πράγματα γύρω μας , νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από το εαυτό μας πρώτα.  Να αλλάξουμε εμείς το τρόπο που λειτουργούμε σε σχέση με την κοινωνία και να δραστηριοποιηθούμε συμβάλλοντας ενεργά στο να πάνε τα πράγματα προς εκεί που θέλουμε

ΔΗΜ. Ναι έχετε δίκιο  να μιλάτε για συμμετοχή  γιατί λένε ότι η τιμωρία αυτών που δεν συμμετέχουν στα κοινά, είναι να κυβερνώνται από κατωτέρους .

ΑΠΑΝΤ. Όποιος δεν συμμετέχει στα κοινά, απλώς αφήνει εν λευκώ στους υπόλοιπους την επιλογή για το τι θα γίνει…

ΔΗΜ. Απλά ξέρετε  τελευταία, δυστυχώς  όλο και λιγότερο άξιοι άνθρωποι αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα κοινά .

ΑΠΑΝΤ. Αντιλαμβάνομαι και την οργή και την αγανάκτηση που μπορεί κανείς να έχει. Την κατανοώ απόλυτα , μπορώ να σας πω ότι την συμμερίζομαι κιόλας γιατί και εγώ αγανακτώ , αλλά η οργή δεν μπορεί να είναι τυφλή . Δηλαδή δεν φτάνει να οργίζεσαι και να αγανακτείς. Είναι ίσως είναι το πρώτο βήμα αυτό το να διαπιστώσεις μια κακή κατάσταση, από εκεί και πέρα πρέπει ο ίδιος να κάνεις κάτι . Για να μην πάμε μακριά πρέπει ο ίδιος στην πόλη σου να γίνεις πιο υπεύθυνος απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και πρέπει να ασχοληθείς να ελέγξεις την δημοτική αρχή να καταθέσεις προτάσεις και βεβαίως να αναμειχθείς και στην υλοποίηση κάποιων προτάσεων . Το περιορίζω στην πόλη μας, αλλά η ενεργός ανάμειξη με τα κοινά είναι ο μόνος τρόπος που μπορεί το σύστημα να περιέλθει στα χέρια πιο ικανών και πιο αξιόλογων ανθρώπων . Όσο αυτοί οι άνθρωποι, οι καλοί και οι αξιόλογοι, είναι μακριά από τα κοινά και όσο απλώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν με απάθεια την κατάσταση αυτή , δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή

ΔΗΜ. Την αποχή την θεωρείτε  υγιή αντίδραση στις εκλογές ;

ΑΠΑΝΤ. Την αποχή την θεωρώ δικαιολογημένη και κατανοητή αντίδραση, αλλά αναποτελεσματική αντίδραση .Γιατί  αν  όλοι όσοι δεν  πήγαν στις τελευταίες εκλογές στήριζαν μια άλλη πρόταση , αυτή η πρόταση θα πλειοψηφούσε έναντι όλων . Αντιλαμβάνομαι λοιπόν το σκεπτικό όσων απέχουν, αλλά εν πάση περιπτώσει αν δεν  σε εκφράζει τίποτα,  κάνε μια πρόταση που να σε εκφράζει.

ΔΗΜ. Κύριε Κονδύλη ,έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι οι εκλογές πάντα  αφήνουν ένα μήνυμα. Αν θεωρήσουμε ότι η επανεκλογή του Θάνου Ορφανού  ήταν ένα μήνυμα της  τοπικής κοινωνίας,  ποιο θεωρείται ότι ήταν αυτό το μήνυμα ,τι ακριβώς  δηλαδή είπαν οι δημότες  με την απόφαση τους να επανεκλέξουνε την Δημοτική Αρχή ;

ΑΠΑΝΤ. Νομίζω ότι οι δημότες έδειξαν πως  θέλουν μια δημοτική αρχή που θα τους αφουγκράζεται που θα δουλεύει  με ηπιότητα και χαμηλούς τόνους  αλλά ταυτόχρονα με συγκρότηση, σε μια κατεύθυνση του να νοικοκυρέψει το δημοτική και να ανοίξει ένα δρόμο για το μέλλον. Οι δημότες δηλ. μας αναγνώρισαν ότι  είμαστε μέσα στο παλμό της κοινωνίας και χωρίς εντυπωσιασμούς δουλεύουμε ουσιαστικά για να εξυγιανθεί ο δήμος όχι μόνο  οικονομικά αλλά σε κάθε επίπεδο  και ταυτόχρονα να δοθεί και μια προοπτική στην πόλη μας . Αυτό νομίζω  ήταν. Ταυτόχρονα επειδή έδειξε την προτίμηση της σε νέους ανθρώπους από όλες τις παρατάξεις, ήταν σαφές νομίζω ότι ζητάει και  ανανέωση όχι μονό σε επίπεδο προσώπων αλλά κυρίως σε επίπεδο πολιτικής αντίληψης . Σε  επίπεδο δηλαδή  προσέγγισης στα πράγματα νοοτροπίας πολιτικής και λειτουργίας, έδειξε ότι θέλει μια πιο φρέσκια πιο σύγχρονη αντίληψη και προσέγγιση . Εκεί νομίζω ότι  εστιάζεται η επανεκλογή μας. Κυρίως  βέβαια, επιβράβευσε και την επάρκεια του Δημάρχου και θα έλεγα και την διαφάνεια με την οποία χειριστήκαμε τα τοπικά ζητήματα γιατί πραγματικά υπήρξε μια πολύ μετρημένη νοικοκύρικη  και με διαφάνεια διαχείριση των τοπικών ζητημάτων και αυτό νομίζω άρεσε στους συμπολίτες μας
Δηλαδή οι χαμηλοί τόνοι η υπευθυνότητα , ότι ήμασταν ανοικτοί σε όλους ,  ότι υπήρχε διαφάνεια και ότι αυτό το εκπροσωπούσε και το εκπροσωπεί ο Δήμαρχος,  νομίζω ότι οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό.

ΔΗΜ. Το ότι είναι 20  πλέον οι δημοτικοί σύμβουλοι πιστεύετε θα δυσκολέψει το έργο της διοίκησης ; Θα γίνει πιο σύνθετο, θα γίνει λιγότερο ευέλικτο;

ΑΠΑΝΤ. Όχι, οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης είναι κατεξοχήν εργάτες στην προσπάθεια  που γίνεται για να διοικηθεί σωστά η πόλη και να αλλάξουν κάποια πράγματα .Αναλαμβάνουν ευθύνες στελεχώνοντας τους διαφόρους οργανισμούς, τις επιτροπές , αναλαμβάνουν δηλαδή κομμάτια ευθύνης και νομίζω ότι είναι καλό, γιατί υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που μπορούν να δουλέψουν για τον δήμο μας.
 Δεν θεωρώ ότι οι 16 είναι μικρό σχήμα και  οι 20 πολυπληθές και δυσκίνητο. Θεωρώ ότι μάλλον καλό είναι, γιατί πληθαίνουν και οι φωνές στο δημοτικό συμβούλιο  και τα χέρια και τα μυαλά που ρίχνονται στον αγώνα για την καθημερινότητα.

ΔΗΜ. Εγώ λοιπόν  εύχομαι να ευοδωθούν οι προσδοκίες των δημοτών που επέλεξαν ξανά να έχουν στην διοίκηση  του Δήμου τον Θάνο τον Ορφανό σαν δήμαρχο και υπ αυτή την έννοια βέβαια να έχετε και εσείς επιτυχία στο έργο σας, που μετά από όλα όσα είπαμε, φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολο για τα επόμενα τρία χρόνια , αφού σχεδόν  ήδη έχουμε περάσει  τον μισό…

ΑΠΑΝΤ. Εγώ θέλω να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία   και εύχομαι να συνεχίσετε την καλή δουλειά, να έχετε δυνάμεις  σε δύσκολες περιόδους  που όλοι δοκιμάζονται και όλα δοκιμάζονται, να έχετε δυνάμεις να ενημερώνετε τους συνδημότες μας , γιατί δεν είναι πολλά τα έντυπα που ενημερώνουν τον συνδημότη  και ο πολίτης για να λειτουργεί υπεύθυνα πρέπει να είναι και ενημερωμένος .Και εσείς συμβάλλετε ιδιαίτερα σε αυτό. Εύχομαι λοιπόν να έχετε πολλές επιτυχίες και πολλή δύναμη .

ΔΗΜ. Σας ευχαριστώ και εγώ  κύριε Αντιδήμαρχε και ελπίζω ότι θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία να τα ξαναπούμε στο μέλλον για ότι προκύψει .

ΑΠΑΝΤ. Όποτε θέλετε .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου