21/4/11

« ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ»... ΑΛΑ Δ.Ν.Τ

perikopes
Τετραπλό «κούρεμα» έως και 30% στα μισθολόγια «ρετιρέ» του δημοσίου σχεδιάζει να επιφέρει η κυβέρνηση με την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιουλίου.
Σε διαρκή κίνηση βρίσκονται άπαντες σε Μαξίμου και Ιπποκράτους για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κίτρινης κάρτας από την τρόικα και περαιτέρω επώδυνων μέτρων στο μέλλον.

Την τελευταία δεκαετία το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε συνολικά 490 δισεκατομμυρια ευρώ, από τα οποία το 97% πήγε στην αποπληρωμή παλαιότερων δανείων και μόλις το 3% διοχετεύτηκε στο λεγόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν ο κίνδυνος να οδηγηθεί η οικονομία της χώρας, πριν από περίπου δύο χρόνια, σε τραγικό αδιέξοδο, διότι η κρατική μηχανή βρέθηκε αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών, δηλαδή της χρεοκοπίας.

Μπροστά σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση, στην οποία είχε περιέλθει η χώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά την άνοδο της στην εξουσία τον Οκτώβριο του 2009, βρέθηκε αντιμέτωπη με το εξής οδυνηρό δίλημμα: χρεοκοπία της χώρας ή συμμάζεμα της ελληνικής οικονομίας μέσα από ένα τεράστιο πακέτο μέτρων και γενικότερης αναδιάρθρωσης των κρατικών δομών; Την απάντηση σε αυτό το δίλημμα έδωσε η κυβέρνηση με την αναγκαστική προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την υλοποίηση μιας σειράς αλλαγών, που καθυστερούσαν επί χρόνια. Βέβαια, οι περικοπές συντάξεων και οι μειώσεις μισθών, έπληξαν κυρίως τα περισσότερα νοικοκυριά. Ωστόσο, η λήψη των επίπονων αυτών μέτρων φάνταζε ως μονόδρομος, διότι παράλληλα απουσίαζε και η ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης μετά από το πρώτο κύμα των επώδυνων μέτρων, αναγκάζεται πλέον να προχωρήσει, υπό την πίεση της Τρόικας και των «δαιμονισμένων» αγορών, στην εφαρμογή νέων πιο δύσκολων αποφάσεων, οι οποίες θα εφαρμοστούν από 1ης Ιουλίου του 2011. «Ψαλίδι» και στα ειδικά μισθολόγια Ένα δύσκολο καλοκαίρι είναι προ των πυλών και αυτό διότι με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο έρχονται και οι μειώσεις μισθών έως και 30%, που θα αποφέρουν τουλάχιστον 4,3 δισεκατομμυρια ευρώ στα ταμεία του κράτους, με τις περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, να αποδίδουν επιπλέον 2,5 δισεκατομμυρια ευρώ. Ωστόσο, το κούρεμα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχιστεί περαιτέρω προκειμένου να εξοικονομηθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως. Παράλληλα, καταργούνται όλα τα κοινωνικά επιδόματα για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 6.897 ευρώ (άγαμοι) και 14.485 ευρώ για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά, αλλά και για όσους έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία. Από τις νέες περικοπές δεν θα γλυτώσουν ούτε τα ειδικά μισθολόγια, όπου εντάσσονται οι ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων όπως οι δικαστικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι υπάλληλοι Πρεσβειών, στρατιωτικοί και καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, οι οποίοι αναμένεται να υποστούν μείωση της τάξεως του 20 με 25%. «Μαχαίρι» θα πέσει και στις αποδοχές των μισθολογίων «οροφής», καθώς θα εξισωθούν με τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου που έχουν οριστεί στις 5.856 ευρώ το μήνα. Από την πλευρά τους οι πολίτες αγανακτούν, καθώς βλέπουν τους μισθούς τους διαρκώς να υφίστανται μειώσεις, όταν αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και κάποια από τα πάγια έξοδά τους.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά «Δε γνωρίζω που οδηγούμαστε και τι περικοπές θα έρθουν, αλλά φυσικά και δεν θα είναι καλές, εάν τελικά γίνουν. Δεν αντέχει ο εργαζόμενος αυτή τη στιγμή». Από τα 53 μένουν μόνο 4 επιδόματα! Συγχρόνως, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθεί η κατάργηση 53 επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανάλογα βέβαια με την κατηγορία και την ειδικότητά τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιπλέον εξοικονόμηση των 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θα προκύψει και με την ενσωμάτωσή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Τα επιδόματα που διατηρούνται, είναι το οικογενειακό και το επίδομα ειδικών συνθηκών, στο οποίο εντάσσεται και το ανθυγιεινό επίδομα για όσες κατηγορίες υπαλλήλων το παίρνουν σήμερα. Παράλληλα, για τους υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει τη 15ετια η ενσωμάτωση των επιδομάτων στον μισθό τους θα γίνει σταδιακά, καθώς σήμερα σε κάθε κλάδο, πέραν των γενικών επιδομάτων, υπάρχουν και οι ειδικές παροχές, οι οποίες θα ομογενοποιηθούν σε κίνητρα απόδοσης. Όσο για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, αυτοί θα ασφαλίζονται πλέον στο ΙΚΑ. Στο στόχαστρο θα μπουν και τα δεκάδες κοινωνικά επιδόματα, τα οποία σε πρώτη φάση θα καταγραφούν και θα επανελεγχθούν, ώστε να μη δίνονται καταχρηστικά, με πλαστά δικαιολογητικά ή από δύο φορείς στον ίδιο δικαιούχο. Ήδη, το Υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στον ΟΟΣΑ να μελετήσει την επιδοματική πολιτική της χώρας και να προτείνει αλλαγές, καθώς σχεδόν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί στις εκθέσεις τους αναφέρουν ότι σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα, παρότι έχει υψηλό κόστος, δεν είναι στοχευμένη και αποτελεσματική.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας, που θα καταβάλει τα επιδόματα πλην εκείνο του ΟΑΕΔ. Νέο «καπέλο» 50 ευρώ στις μηνιαίες δόσεις των δανείων Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν ανοιχτεί παίρνοντας στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο Euribor (διατραπεζικό σύστημα δανεισμού), με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ να προαναγγέλλει το τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων, που σημαίνει αυτόματα ότι θα οδηγηθούμε σε εποχές υψηλών δόσεων. Κάθε μήνα, λοιπόν, το εκάστοτε νοικοκυριό που πληρώνει δόση δανείου θα πρέπει να δει προσεκτικά τις διαφορές, όταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων οι αυξήσεις θα ξεπερνούν τα 50 ευρώ στη μηνιαία δόση για ένα μέσο στεγαστικό δάνειο της τάξεως των 120.000 - 140.000 ευρώ. «Ελαστικότητα» και προσλήψεις με το… μέτρο Παράλληλα με την εφαρμογή των νέων μέτρων, η κυβέρνηση σχεδιάζει στα επόμενα δυόμισι χρόνια να περιορίσει τις προσλήψεις και το προσωπικό του δημοσίου, προκειμένου να εξοικονομήσει επιπλέον 2 δισεκατομμυρια ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη χωρίς ωστόσο να καταφύγει σε οριστικές απολύσεις. Έτσι, θα διατηρηθεί η αναλογία 1 προς 5 στις προσλήψεις, ενώ οι συμβασιούχοι θα μειώνονται 10% κάθε χρόνο. Για επιπλέον εξοικονόμηση πόρων, η κυβέρνηση θα καθιερώσει τη μερική απασχόληση του μόνιμου προσωπικού με μειωμένες αποδοχές, μέτρο που ενδέχεται να ενδιαφέρει τις μητέρες, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα άδειας άνευ αποδοχών έως 5 έτη, προκειμένου ο υπάλληλος να εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα. Eίναι προφανές, λοιπόν, ότι η χώρα μπαίνει εκ νέου σε ένα δύσβατο μονοπάτι.

Ομολογουμένως όμως όλοι θα πρέπει να κάνουμε θυσίες και όχι μόνο οι πολίτες, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι δίνουν τη μεγαλύτερη μάχη για πολλοστή φορά, προκειμένου η χώρα μας να ξεφύγει από το βαθύτερο τούνελ οικονομικής ύφεσης στην ιστορία της. Στον αντίποδα, το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι μέσα από τον άμεσο και σωστό πολιτικό σχεδιασμό να καταφέρει να δώσει και πάλι ελπίδα και όραμα στους Έλληνες πολίτες, δικαιώνοντας τις θυσίες τους, προκειμένου να επιστρέψει η πραγματική ανάπτυξη και αισιοδοξία στη χώρα.
Αττική Περιφέρεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου