11/5/11

ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΚΑΠΗ ΤΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ



Αιτία η λήξη συμβάσεων των εργαζομένων.


Σημαντικό πρόβλημα στις  λειτουργίες των ΚΑΠΗ, παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες λόγω μείωσης του προσωπικού. Αιτία είναι η λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου για κάποιες οικογενειακές βοηθούς και εργαζόμενες άλλων ειδικοτήτων. Παράλληλα δεν έχουν ακόμα εγκριθεί και φυσικά δεν έχουν προκηρυχθεί από το ΑΣΕΠ θέσεις, προκειμένου να αναλάβουν οι αντικαταστάτες. Για το συγκεκριμένο θέμα απευθυνθήκαμε σε εκπροσώπους των πέντε ΚΑΠΗ της πόλης μας.

Πόπη Πατεράκη
(εκπρόσωπος Α’ ΚΑΠΗ)
«Τα μέλη του δικού μας  ΚΑΠΗ,  δεν έχουμε  πάρει ακόμα κάποια απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα,  μιας που τέλος του μήνα λήγει η σύμβαση των εργαζομένων.  Περιμένουμε κάποια νεότερη απόφαση. Μάλιστα  κάθε απόγευμα Δευτέρας και Τετάρτης ανοίγω η ίδια το Α ΚΑΠΗ και προσπαθώ να εξυπηρετήσω  τα υπόλοιπα μέλη. Τις υπόλοιπες  μέρες έρχεται κάποια εργαζόμενη που ακόμα δεν έχει λήξει η σύμβαση της. Τις συγκεκριμένες όμως δύο μέρες της εβδομάδας, εξυπηρετεί άλλο ΚΑΠΗ  της πόλης μας.»
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
(εκπρόσωπος Β’ ΚΑΠΗ)
«Μέχρι σήμερα η κοπέλα (οικογενειακή βοηθός)  βρισκότανε εδώ όλες τις μέρες. Από τις επόμενες εβδομάδες δεν ξέρω τι θα γίνει, διότι της είπαν πως θα κάνει υπηρεσία και σε άλλα ΚΑΠΗ. Τα απογεύματα το δικό μας ΚΑΠΗ το λειτουργεί κάποιο άλλο άτομο που κάνει κοινωφελή εργασία ή εγώ. Εργαζόμουν χρόνια σε καφενεία και ταβέρνες και τα καταφέρνω μια χαρά να εξυπηρετώ τον κόσμο, προς το παρόν. Έχουμε ενημερώσει για το συγκεκριμένο θέμα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παύλο Ειρηνάκη. Οι προσλήψεις θα έπρεπε να είχαν γίνει πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή. Άλλωστε σήμερα η κυβέρνηση προχωράει καθημερινά σε περικοπές προσωπικού.»
Μαρία Ζαμπούνη
(εκπρόσωπος Δ’ ΚΑΠΗ)
«Εμείς σαν μέλη του Δ ΚΑΠΗ  δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι,  αφού λήγει η σύμβαση των εργαζομένων. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στο δικό μας ΚΑΠΗ και απαιτείται να βρεθεί  λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή άνοιξε το Ε ΚΑΠΗ στον Ασύρματο και όταν προχώρησαν σε προσλήψεις 9μηνες αντι 18μηνες,  έπρεπε να είχαν προβλεφθεί. Εμείς αν ανοίξουμε σαν εθελοντές το ΚΑΠΗ μας,  μπορούμε για μια και δυο φορές και όχι παραπάνω. Προσπαθούμε πάντως να βρούμε μια λύση σαν εθελοντές. Αυτό γινότανε κάθε φορά που έπαιρναν εποχιακούς, όταν έληγε η σύμβαση κάποιου εργαζομένου και περιμέναμε να έρθει ο καινούριος. Ακόμα πολλές φορές αντιμετωπίζουμε πρόβλημα όταν αλλάζει  η κοινωνική λειτουργός( λόγω λήξης σύμβασης),  διότι η κάθε μια,  έχει το δικό της σύστημα. Τωρα πως θα βολευτεί η κατάσταση μας είναι άγνωστο. Η λύση πάντως του προβλήματος δεν είναι στο χέρι μας.»
Γιώργος Ζέρβας
(εκπρόσωπος Ε’ ΚΑΠΗ)
«Στο δικό μας ΚΑΠΗ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οικογενειακή βοηθός. Κανονικά οι εργαζόμενες όταν προσλήφθηκαν ήταν να υπογράψουν 18μηνη σύμβαση. Επειδή όμως οι εργαζόμενες που επελέγησαν, δεν προσκόμισαν έγκαιρα τα δικαιολογητικά τους για να υπογράψουν τη σύμβαση εργασίας τους για ορισμένο χρόνο, η σύμβαση μετεξελίχθηκε σε 9μηνη. Οι εργαζόμενες μάλιστα επειδή θα μείνουν εκτός εργασίας έχουν ξεσηκωθεί και έχουν καταφύγει σε δικηγόρο, προκείμενου να διατηρηθούν οι θέσεις τους για άλλους εννιά μήνες. Δεν ευθύνεται για το θέμα αυτό, ούτε η δημοτική αρχή Λαζαρόπουλου, ούτε η προϊσταμένη προσωπικού του Δήμου. Το δικό μας ΚΑΠΗ, το διατηρώ και το ανοίγω εγώ, σαν εκλεγμένος εκπρόσωπος, κάθε πρωί και κάθε απόγευμα, παρότι δεν έχω καμία υποχρέωση. Πριν εργαζότανε δυο κοπέλες, μια καθημερινά και μια κάποια άλλη κάποια  απογεύματα της εβδομάδας. Βλέπω πως πάνε να κλείσουν όλα τα ΚΑΠΗ».
Μαρία Ανδρούτσου
(δήμαρχος Αγ.Δημητρίου): «Δεν πιστεύω πως θα διαταραχθεί η λειτουργία των ΚΑΠΗ»
« Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση από το πρόγραμμα το 18μηνο του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα έπρεπε να μείνουν στην υπηρεσία για 18 μήνες, μένουν μόνο για 9 μήνες, γιατί η προηγούμενη δημοτική αρχή καθυστέρησε να υλοποιήσει το πρόγραμμα και την πρόσληψη. Οι συμβάσεις λήγουν στις 30/4 και κάνουμε έναν αγώνα όλοι οι Δήμοι που έχουν αντίστοιχα προβλήματα και έχουμε ζητήσει με επιστολές μας και πολλές οχλήσεις το υπουργείο των Εσωτερικών, προκειμένου  να παραταθεί το πρόγραμμα για ακόμα εννέα μήνες. Περιμένουμε λοιπόν μέχρι και 30/4, να λάβουμε γνώση αν αυτό θα ισχύσει ή όχι. Οι πληροφορίες είναι ότι επειδή υπάρχει εγγραφή στον προϋπολογισμό του κράτους και άρα η δαπάνη έχει προϋπολογιστεί,  υπάρχουν ελπίδες να εγκριθεί. Πιστεύουμε πως την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε απάντηση και οι εργαζόμενοι θα γνωρίζουν αν θα λήξουν οι συμβάσεις τους ή θα συνεχιστούν. Σε κάθε περίπτωση στο προγραμματισμό των προσλήψεων είχαμε προβλέψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από 30/4 και μετά και αναμένεται η έγκριση του προγραμματισμού των προσλήψεων. Σίγουρα όμως  θα μεσολαβήσει κάποιο κενό. Θα δούμε πως θα λυθεί. Στα ΚΑΠΗ της πόλης μας,  λειτουργεί σημαντικά μέχρι τώρα ο θεσμός της κοινωνικής εργασίας και ο θεσμός των εθελοντών. Θα συνεργαστούμε με τους εκπροσώπους των ηλικιωμένων στα ΚΑΠΗ που υπάρχει πρόβλημα και θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε με τις δυνάμεις που έχει η υπηρεσία και αξιοποιώντας και την εθελοντική παρουσία στο κομμάτι υπηρεσιών της οικογενειακής βοηθού. Δεν πιστεύω πως θα διαταραχθεί η λειτουργία των ΚΑΠΗ. Είναι βέβαιο αυτό».
Για το θέμα αυτό ο «Ενεργός Δημότης» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον τέως αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών Δημήτρη Χατζηδημητρίου. Δεν κατέστη όμως δυνατό. Σύμφωνα με πληροφορίες μας απουσιάζει στην Κύπρο λόγω σοβαρού οικογενειακού προβλήματος.
energosdimotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου