16/5/11

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΥΤΙΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Όμιλος Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α.)

Οδός Σκρά 14-16 Ηλιούπολη-Τ.Κ163 46-Τηλ:2109922301Fax210 9733.813
Email:opsa@gmail.com


Με μεγάλη συμμετοχή κοινού, πραγματοποιήθηκε στις 11/5/2011, το Τρίτο Σεμινάριο του Ε΄ Κύκλου εκδηλώσεων του Ομίλου Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (Ο.Π.Σ.Α) με θεματική ενότητα: «Μηχανισμοί εποπτείας ελέγχου και διαφάνειας των Δήμων. Ρυθμίσεις για τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης. Πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α.».

Στη διάρκεια του σεμιναρίου αναπτύχθηκαν 4 σημαντικές εισηγήσεις. Η πρώτη εισήγηση είχε τίτλο «Εποπτικά όργανα ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των Δήμων & αρμοδιότητες αυτών. Έλεγχος εισπράξεων εσόδων, δαπανών και συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο». Εισηγητής ήταν ο κ. Γεώργιος Κούρτης, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ε.Τ., ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων, ότι για πρώτη φορά με το Νέο Καλλικρατικό Νόμο, δημιουργείται Πρόγραμμα Ελέγχου και των Εισπράξεων των Δήμων, ενώ πριν γινόταν έλεγχος μόνο των δαπανών και μόνο σε Δήμους άνω των 5.000 κατοίκων. Παρέμβαση έκανε ο κ. Κωνσταντίνος Μπακάλης, Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ε.Τ., ο οποίος περιέγραψε με σαφήνεια, τις αρμοδιότητες του νέου θεσμικού οργάνου- Ελεγκτή Νομιμότητας, τα θέματα για τα οποία είναι υπεύθυνος και το πότε υπόκειται και ο ίδιος σε έλεγχο.

Στη δεύτερη εισήγηση με θέμα «To Πρόγραμμα ΕΛΛ.ΑΔ.Α & άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ», εισηγητής ήταν ο κ. Άγγελος Κότιος, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ο οποίος ανέφερε τους άξονες και τα υποπρογράμματα του ΕΛΛ.Α.Δ.Α., καθώς και τις οριζόντιες δράσεις του.

Στην τρίτη εισήγηση με θέμα «Σχεδιάζοντας την Ανάπτυξη: Μεθοδολογικά ερωτήματα και εμπειρικοί προβληματισμοί» εισηγητής ήταν ο κ. Εμμανουήλ Κουτουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό, με ποια κριτήρια δρα και με τι συνδέεται, καθώς και στις δυνατότητες του Καλλικράτη, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να αναπτύσσεται ο σχεδιασμός, να γίνεται ιεράρχηση των στόχων και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.

Τέλος, στην τέταρτη εισήγηση με θέμα «Επιχειρησιακά Σχέδια Δήμων: χρησιμότητα, δομή & θεσμικό πλαίσιο», εισηγητής ήταν ο κ. Γεώργιος Γαλανός, Λέκτορας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να γίνεται ένα σωστό οργανόγραμμα στους Δήμους, δίνοντας και το αισιόδοξο μήνυμα ότι υπάρχουν πληθώρα εργαλείων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς την κατεύθυνση υλοποίησης των σχεδίων αυτών.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο π. Δήμαρχος Ηλιούπολης και Πρόεδρος του ΟΠΣΑ κος Θεόδωρος Γεωργάκης, ενώ η συμμετοχή του κοινού το οποίο κατέκλισε την αίθουσα του ΟΠΕ ήταν καθοριστική για την επιτυχία της Εκδήλωσης

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η κ. Ανδρούτσου Μαρία, Δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, ο κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς Δήμαρχος Βύρωνα, , ο κ.Σεφτελής Κωνσταντίνος & ο κ. Βασιλείου Ανδρέας Αντιδήμαρχοι Ηλιούπολης, ο κ. Τυρράκης Βάϊος π. Δήμαρχος Αρτέμιδας, ο κ. Αναγνώστου Ιωάννης π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, ο κ. Χριστοφιλάκης Ευάγγελος π. Δήμαρχος Λιοσίων ο κ. Χατζηλέρης Κυριάκος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμων Φυλής-Λιοσίων, ο κ. Παρασκευάς Γιαννόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος και π. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης και πολλοί άλλοι εξέχοντες φίλοι του ΟΠΣΑ.

Τους ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή τους. Η επόμενη ομιλία- συζήτηση του Ομίλου θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου με θέμα: Την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας αλλά και στοιχεία επικοινωνίας θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας : www.opsa.gr & στα τηλ.  210 9922301 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου