2/5/11

MΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΣΙΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ, ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 44


Σκοπευτήριο Καισαριανής - Πρωτομαγιά 2011:

Mε ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους διακόσιους πατριώτες – κομμουνιστές, που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του ’44, καθώς και για όλους τους ήρωες που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν μαζικά οι αντιστασιακές οργανώσεις και οι πολίτες της Καισαριανής, εκπρόσωποι τοπικών φορέων, πολιτικών κομμάτων, καθώς και ξένες αντιπροσωπείες.

Για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της νέας δημοτικής αρχής η κεντρική εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Πρωτομαγιάς με στόχο να αναδείξει εκτός από τον πατριωτικό και τον ιδιαίτερο συμβολισμό της επετείου για τους εργαζόμενους.

Στην ομιλία του Δημάρχου της πόλης μας Αντώνη Καμπάκα καταγράφηκε με έμφαση ο στόχος της επιλογής αυτής:
Ολόκληρη η ομιλία του Δημάρχου:

«Σήμερα συμπληρώνονται 67 χρόνια από την Πρωτομαγιά του ’44.

Μια μέρα ορόσημο όχι μόνο για την Καισαριανή αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Η ημέρα αυτή, βάφτηκε με το ιερό αίμα των εργαζομένων από τα γεγονότα στο Σικάγο το 1886, στη Θεσσαλονίκη το 1936 και στην Καισαριανή το ‘44.

Γιατί σαφώς δεν ήταν τυχαία η επιλογή την ημέρα της πρωτομαγιάς να εκτελεστούν 200 κομμουνιστές στο χώρο του Σκοπευτηρίου.

Ήταν η προσπάθεια των Γερμανών κατακτητών να πλήξουν όχι μόνο το πατριωτικό φρόνημα αλλά και την εργατική τάξη, μια που ως κομμουνιστές αντιπροσωπεύουν την εργατική τάξη.

Άλλωστε η ημέρα της εκτέλεσης ήταν και είναι μέρα σύμβολο των αγώνων των εργαζομένων.

Βέβαια οι 200 κομμουνιστές που έπεσαν ηρωικά την 1η Μάη του ’44 είναι σαφώς ένα μέρος από τους εκατοντάδες πατριώτες – ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας σε τούτον εδώ το ματωμένο τόπο και έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά.

Όλοι αυτοί οι ήρωες πρέπει να γίνουν καθοδηγητές,

όχι μόνο δικοί μας αλλά και όλων των ανθρώπων,

γιατί αψήφησαν το θάνατο για μια ελεύθερη κοινωνία, για τα οράματα και τις ιδέες τους.

Εμείς πρέπει να έχουμε τα οράματα αυτά σαν οδηγό, για να επιβιώσουμε και να αγωνιστούμε τις δύσκολες αυτές μέρες που ζούμε.

Σήμερα, εδώ, στον ιερό χώρο του Σκοπευτηρίου η Πρωτομαγιά του ’44 παίρνει την πραγματική της διάσταση.

Καθιερώνουμε ανήμερα την Πρωτομαγιά ως ημέρα εκδήλωσης τιμής και μνήμης των ηρώων και αναδεικνύουμε το Σκοπευτήριο της Καισαριανής ως παγκόσμιο κέντρο αγώνων της εργατικής τάξης.

Σε αυτόν τον αγώνα σας θέλουμε όλους δίπλα μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφερθώ στα τελευταία λόγια του αγωνιστή ΜΗΤΣΟΥ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ που ήταν ένας από τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν:

«ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΑΝΩΤΕΡΑ ΙΔΑΝΙΚΑ, ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕΣ !!! ΑΘΑΝΑΤΟΙ»
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικής φωτογραφίας στον εκθεσιακό χώρο του δημαρχείου με θέμα «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς πορεία στο χρόνο» την Παρασκευή 30/4 στις 11 π.μ. Προλόγισε ο ιστορικός Μενέλαος Χαραλαμπίδης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 8/5.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε ο Λαϊκός Ανώμαλος δρόμος «Ναπολέων Σουκατζίδης» με μαζική συμμετοχή πολιτών από όλες τις ηλικίες.

Στη συνέχεια, έγινε η άφιξη της λαμπαδηδρομίας από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου ακολουθώντας τη διαδρομή των «200» εκτελεσθέντων.

Την Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης και τιμής που ξεκίνησε με πορεία από την αναθηματική πλάκα «Άρη Βελουχιώτη» και κατέληξε στο χώρο στο Σκοπευτήριο με τρισάγιο, ομιλίες και κατάθεση στεφάνων.

Συγκινητική η παρουσία αγωνιστών της εθνικής αντίστασης και συγγενών των θυμάτων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μουσική εκδήλωση τιμής και μνήμης στο δημαρχείο Καισαριανής στις 9 μ.μ. με τη συμμετοχή των: Δημήτρη Κοντογιάννη, Βάσιας Ζήλου, Γιώργου Λιανού, Κώστα Σκόνδρα, Φένιας Χρήστου και Θανάση Κοσκινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου