27/10/11

12 ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΠΕΙΛΟΎΝΤΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΈΤΟ! ΜΠΡΑΒΟ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΠΤΥΞΗ!


Η ετήσια δαπάνη για τη δημοσίευση ισολογισμών υπολογίζεται σε 38 εκ. ευρώ. Εξ αυτών τα 22 εκ. ευρώ πηγαίνουν σε οικονομικές εφημερίδες και τα υπόλοιπα σε πολιτικές. Επιπλέον 4 εκ. ευρώ δαπανώνται ετησίως για δημοσιεύσεις σε περιφερειακά έντυπα και για μη υποχρεωτικές καταχωρήσεις...
Η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών,που επιβάλει η τρόικα, οδηγεί στο λουκέτο πολλές -οικονομικές κυρίως -εφημερίδες και "βουλιάζει" τα ταμεία των δημοσιογράφων .
Η βασική πηγή εσόδων των εφημερίδων είναι η δημοσίευση των ισολογισμών.
Με την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης θα οδηγηθούν λοιπόν σε "λουκέτο" οι οικονομικές εφημερίδες "Εξπρές", "Κέρδος", "Ημερησία" του ομίλου Μπόμπολα (Πήγασος) και "Χρηματιστήριο". Σε εξαιρετικά δυσχερή θέση θα βρεθεί και η "Ναυτεμπορική", αλλά ίσως μπορέσει να επιβιώσει με δραστικές περικοπές, βασιζόμενη στο επιτυχημένο site που έχει δημιουργήσει.

Οι πολιτικές εφημερίδες που εξαρτούν την επιβίωση τους από τα έσοδα δημοσίευσης ισολογισμών είναι η "Εστία", η "Αυγή", η "Βραδυνή", η "Νίκη", ο "Λόγος" και - σε μικρότερο βαθμό - ο "Αδέσμευτος Τύπος".

Μεγάλα έσοδα από αυτή την πηγή έχει και η "Καθημερινή". Όμως ο όμιλος Αλαφούζου πρωταγωνιστεί στις κινήσεις υπέρ της κατάργησης της υποχρεωτικής δημοσίευσης. Στόχος του είναι να "εξυγιανθεί" ο κλάδος με το κλείσιμο των μικρών εφημερίδων, ώστε εν συνεχεία να μπορέσει να επιβάλει νέους "κανόνες παιχνιδιού"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου