24/4/13

ΘΑΝΑΤΩΣΤΕ ΤΑ: ΟΥΔΕΙΣ ΨΟΓΟΣ

Η περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής ή αυτής των ζώων αλλά και η οικολογική... αναισθησία, ξεκινούν από την έλλειψη παιδείας που αποτελεί την πιο τρομερή, ανίκητη νόσο.
Η 24 Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα, ως "ημέρα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωων".
Η Animal Aid, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θέλει να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην "καταδίκη" των ζώων, που στο όνομα της ιατρικής επιστήμης και του καλού της ανθρωπότητας, οδηγούντα κατά εκατοντάδες χιλιάδες στα... χειρουργεία.

* Αλήθεια όμως, τι σημαίνει "φιλόζωος";
* Γιατί δεν λέμε "φιλάνθρωπος" (είναι αυτονόητο ε;) ή γιατί δεν παραλληλίζουμε την έλλειψη ουμανισμού και αλληλεγγύης προς το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων -για όποτε περνούν δυσκολίες στη ζωή τους και οδηγούνται, ας πούμε, στην αυτοκτονία;- με την έλλειψη ευαισθησίας για τα ζώα;
Γιατί μιλάμε για τα ζώα και όχι για όλα τα ζωντανά και για ολόκληρη τη φύση άρα και τον κόσμο;

Έλλευψη παιδείας

Όλα έχουν μια αφετηρία. Η περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής, της ζωής των ζώων, των δασών και της φύσης, ξεκινούν από την έλλειψη παιδείας που αποτελεί την πιο τρομερή αναπτυσσόμενη και ανίκητη νόσο.
Τι υποκρισία! Υπάρχουν φιλόζωοι που περιφρονούν την ανθρώπινη ύπαρξη, όπως ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν φιλότεχνος και άκουγεΜότσαρτ, όταν έστελνε εκατοντάδες χιλιάδες στα κρεματόρια!
Είχα πετύχει έναν 13χρονο σε λιμανάκι σε νησί του Αιγαίου, που μάζευε καβούρια, τα έβαζε επάνω στο δρόμο και τα πάταγε! Του είχα πει πως αυτό που έκανε ήταν βάρβαρο και πως ήταν κρίμα να τα σκοτώνει χωρίς λόγο. Ξέρετε τι έκανε; Περίμενε να απομακρυνθώ για να συνεχίσει.
Όπως έχω γνωρίσει ανθρώπους που λατρεύουν τα ζώα τους σε βαθμό να τα πηγαίνουν για πατικιούρ, να τους καθαρίζουν τα αυτάκια, να τα χτενίζουν, και... μισούν τους ανθρώπους.
Η υπερβολή αποτελεί κακό σύμβουλο ζωής.

«Μοντέλα» έρευνας

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα, μου κάνει εντύπωση που βάζουν στο σακί, ως «μοντέλα» έρευνας και ανάλυσης ασθενειών, ποντίκια, αρουραίους, κουνέλια, γουρούνια, γάτες, σκύλους και πιθήκους, που χρησιμοποιούνται σε επιστημονικά εργαστήρια, για να ελεγχθούν η τοξικότητα νέων φαρμάκων, η επίδραση τοξικών και χημικών ουσιών στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, η πρόκληση αλλεργιών, δερματικών προβλημάτων, καρκίνου κ.λπ.
Ωραία, ναι, να σεβόμαστε τη ζωή, αλλά αν δεν υπήρξαν τα πειραματόζωα, δεν θα υπήρξε η εξέλιξη της επιστήμης, δεν θα σώζονταν εκατομμύρια άνθρωποι από απλές ασθένειες, όπως το βαρύ κρυολόγημα.
Άλλο ο υπερκαταναλωτισμός και η μαζική σφαγή ζώων και άλλο η προσεκτική επιστημονική μελέτη.
Δηλαδή, σε μια πόλη που πλήττεται από λοιμό, δεν θα πρέπει να θανατωθούν οι αρουραίοι;
Δεν μπορεί να στοχοποιούνται σωρηδόν όλα τα καλλυντικά, τα φάρμακα ή η επιστήμη.
Ακόμη και στις μέρες μας διαπιστώνονται ή αποκαλύπονται βασανιστήρια και πειράματα σε ανθρώπους ή άνθρωποι προχωρούν στη θανάτωση ζώων χωρίς αιτία (ποντικαφάρμακο σε σκύλους, δηλητήριο σε περιστέρια, φόλες κ.λπ.).
Ας σεβαστούμε τη ζωή στον πλανήτη, ας ζήσουμε πιο προσεκτικά, ας απορρίψουμε τον καταναλωτισμό, ας υιοθετήσουμε παιδιά και ζώα, αλλά ας πάψουμε να φανατιζόμαστε και να χανώμαστε στην υπερβολή! Μην ψάχνουμε εχθρούς, όταν ο πιο σκληρός, ανελέητος εχθρός είναι ο ίδιος ο απολίτιστος εαυτός μας.

Στατιστική- βασανισμοί

Θεωρείται πως 13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο σε εργαστήρια και πάνω από 25 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε κάποιες μελέτες τα πειράματα είναι κυριολεκτικά αληθινό βασανιστήριο, όπως σε εκείνα για την
ευαισθησία των ματιών, οπότε υπάρχει ερεθισμός με τοξικές ουσίες.
Ή στα δερματολογικά τεστ οπότε ρίχνονται καυστικές ουσίες στο δέρμα ζώων ή στα τεστ θανατηφόρας δόσης, οπότε δοκιμάζεται η οργανική αντοχή στην κατανάλωση μίας χημικής ουσίας.

Πειράματα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πειραματόζωα στην έρευνα και όχι στη χημική βιομηχανία ή τη βιομηχανία καλλυντικών.
Παρ' όλα αυτά, στην Αττική λέγεται πως υπάρχουν γύρω στα 10.000 πειραματόζωα (κυρίως ποντίκια και αρουραίοι) που εποπτεύονται από το υπουργείο Γεωργίας και τον ΕΟΦ.
Αναφέρεται, μάλιστα, πως ενώ απαγόρευεται, το 2004 σε μελέτη ασθενειών του πάγκρεας, που έκανε η Ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου, χρησιμοποιήθηκαν ημίαιμοι σκύλοι.
Συμφωνήθηκε η κατάργηση της χρήσης ζώων σε πειράματα για καλλυντικά το 2013, όμως η Κομισιόν δήλωσε πως θα αναβληθεί ή θα ξαναγίνει διαπραγμάτευση.

Στοιχεία για την Ελλάδα πήραμε από το sansimera.gr. / www.medisense.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου