Τρεις αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες μεταξύ των οποίων η αλυσίδα ξενοδοχείων «Intercontinental», ο τουρκικός όμιλος «Dogus», ο κινεζικός «Fosun International» και ο ρωσικός «Strategic Initiatives» συγκαταλέγονται ανάμεσα στους «13» που πέρασαν στην β' φάση για τη διεκδίκηση του τουριστικού συγκροτήματος Αστέρας στο Λαιμό Βουλιαγμένης. Κοντά σε αυτούς, και τέσσερις ισχυρές ελληνικές συμμετοχές (Lamda Development, Dolphin Capital, J&P ΑΒΑΞ, εφοπλιστής Γ. Προκοπίου).
«Τα Νέα» παρουσιάζουν το προφίλ των βασικών μνηστήρων για την έκταση των 308 στρεμμάτων του Αστέρα, καθώς και σε ποιους άλλους τομείς δραστηριοποιούνται.
1. The Baupost Group LLC (ΗΠΑ): Γνωστή αμερικανική εταιρεία διαχείρισης hedge funds που κατέχει το 5,2% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ. Ο όμιλος Baupost έχει χαρτοφυλάκιο σήμερα ύψους 30 δισ δολ, και επικεφαλής του είναι ο Σεθ Κλάρμαν. Ίδρυσε την Baupost Group το 1982 με αρχικό κεφάλαιο 30 εκατ. δολαρίων.
2. Intercontinental International Real Estate (ΗΠΑ) : Η θυγατρική σε επενδύσεις ακινήτων του ομώνυμου ξενοδοχειακού κολοσσού, διακρίνει ευκαιρίες στην ελληνική αγορά real estate, την οποία γνωρίζει πολύ καλά μέσω της μητρικής της η οποία έχει δεκαετίες παρουσία στη χώρα μας. Με έδρα τη Βοστόνη έχει στο χαρτοφυλάκιό της και διαχειρίζεται ακίνητη περιουσία κάθε τύπου, συνολικής αξίας άνω των 6 δισ. δολαρίων. Εκτός του Αστέρα, συμμετέχει και στο διαγωνισμό «sale & lease back» των 28 κτιρίων του Δημοσίου. Η εταιρεία ανήκει στην κατηγορία των REITs, εκείνων δηλαδή των εισηγμένων συνήθως εταιρειών που επενδύουν και διαχειρίζονται ακίνητα τα οποία παράγουν εισόδημα, διέπονται από ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και διανέμουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών τους στους μετόχους τους.
3. Colony Capital Acquisitions LLC (ΗΠΑ): Το συγκεκριμένο επενδυτικό κεφάλαιο ιδρύθηκε το 1991, έχει την έδρα του στην Καλιφόρνια, δραστηριοποιείται σε 11 χώρες, και σύμφωνα με στοιχεία του 2010 διαχειριζόταν επενδύσεις ύψους 30 δισ. δολαρίων. Επενδύει μεταξύ άλλων στο real estate, και τα τελευταία χρόνια αναζητά όλο και περισσότερο ευκαιρίες σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αγοράζοντας προβληματικές εταιρείες κ.ο.κ. Επικεφαλής του είναι ο επιχειρηματίας Τόμας Μπάρακ.
4. D-Marine Investments Holding B.V (Τουρκία): Η θυγατρική του πανίσχυρου τουρκικού ομίλου Dogus που ανήκει στον Φερίτ Σαχένκ, έχει ήδη επενδύσει στη μαρίνα Φλοίσβου, με την εξαγορά του ποσοστού της Lamda Develompent. Θεωρείται βέβαιο ότι θα διεκδικήσει και άλλες μαρίνες. Το όνομα Σαχένκ είναι συνώνυμο του Κροίσου, με δραστηριότητες που επεκτείνονται από τον τουρισμό, την πράσινη ενέργεια και το ποδόσφαιρο μέχρι τις τράπεζες, τα μέσα ενημέρωσης, τις κατασκευές και τα γκουρμέ εστιατόρια.
5. AGC Equity Partners (αραβικά συμφέροντα) : Επενδυτική εταιρεία αραβικών συμφερόντων με γραφεία σε Λονδίνο και Μέση Ανατολή , με τοποθετήσεις στην ενέργεια, το real estate, κ.ά. Έγινε ιδιαίτερα γνωστή όταν το 2012, μέσω κοινοπραξίας αγόρασε από τη κρατική ρωσική ενεργειακή εταιρεία «Inter RAO» το μερίδιό της στην Enel OGK-5 (θυγατρική της ιταλικής Enel). Το τίμημα ανήλθε στα 625 εκατ. δολάρια, και επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες τοποθετήσεις αραβικών κεφαλαίων στη ρωσική αγορά.
6. Fosun International Limited (Κίνα) : Φιγουράρει στο νούμερο 81 της λίστας των 500 μεγαλύτερων κινεζικών εταιρειών. Συμμετείχε και στην αρχική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΠΑΠ, ενώ κατέχει ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie. Ο ισχυρός άνδρας της Fosun, Guo Guangchang, στα 46 του χρόνια έχει προσωπική περιουσία που σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» φτάνει τα 2,7 δισ. δολάρια. Σύμφωνα πάντα με το «Forbes», είναι ο 34ος πλουσιότερος Κινέζος. Από το 1992 οπότε και ιδρύθηκε έως σήμερα, η Fosun έχει εξελιχθεί σε έναν γιγαντιαίο επενδυτικό όμιλο με συμμετοχές σε έξι βασικούς κλάδους: φαρμακευτικό, αξιοποίηση ακίνητης περιούσιας, χαλυβουργία - μεταλλουργία, λιανικό εμπόριο, ΜΜΕ και τουρισμό. Μόνο στον κλάδο της λιανικής ελέγχει περισσότερα από 6.000 σούπερ-μάρκετ, 3.000 φαρμακεία και 1.000 καταστήματα κοσμημάτων.
7. Strategic Initiatives Capital Partners Ltd (Ρωσία) : Ρωσικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία με γραφεία όπως γράφει η ιστοσελίδα της σε Μόσχα, Ελσίνκι, Χονγκ Κόνγκ, Παρίσι, Αμπου Ντάμπι, κ.ά. Επενδύει σε μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες, ενώ έχει μεταξύ άλλων εμπειρία στον αγροτικό τομέα, την αυτοκινητοβιομηχανία, τις οικονομικές υπηρεσίες, τα τρόφιμα και το λιανεμπόριο. Στην Ελλάδα, απέκτησε το 2012 την ιστορική γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» έναντι 21 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά έγινε από κοινοπραξία στην οποία συμμετείχαν κατά 90% η Strategic Initiatives UK LLP και κατά 10% η Simos Food Group.
8. Plepi Holdings Ltd : Εμφανίζεται να έχει ιδρυθεί στην Κύπρο το Σεπτέμβριο του 2011 και πιθανόν να είναι ρωσικών συμφερόντων. Δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Και οι 4 Έλληνες διεκδικητές...
9. Dolphin Capital Investors Ltd (Ελλάδα) : Είναι το επενδυτικό σχήμα του επιχειρηματία Μίλτου Καμπουρίδη, που ιδρύθηκε το 2005, και συμμετέχει σε αρκετούς διαγωνισμούς ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, από τη δημιουργία της, το 2005, η DCI έχει συγκεντρώσει 884 εκατομμύρια ευρώ ίδια κεφάλαια. Επενδύει στην ανάπτυξη οργανωμένων τουριστικών θερέτρων κυρίως στην ΝΑ Ευρώπη και στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει 14 μεγάλα έργα υπό ανάπτυξη (π.χ. Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Κροατία). Ειδικά στη χώρα μας αναπτύσσει σχέδια στο Πόρτο Χέλι, τη Σητεία, τη Τζιά, κ.ά. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (στον κλάδο real estate της αγοράς AIM, Alternative Investment Market).
10. Lamda Εργα Ανάπτυξης Α.Ε (Ελλάδα) : Συμμετέχει στους διαγωνισμούς για το Ελληνικό, και την Αφάντου και στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα (Τhe Mall και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη), τέσσερα οικιστικά συγκροτήματα στην Ελλάδα και στη Ρουμανία συνολικού οικοδομήσιμου χώρου 105.000 τ.μ. και έξι συγκροτήματα γραφείων συνολικού οικοδομήσιμου χώρου 70.000 τ.μ.
11. J&P ΑΒΑΞ : Ένας από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ελλάδα, με παρουσία και στο εξωτερικό. Δραστηριοποιείται σε έργα οικοδομικά, υποδομής, ενεργειακά. Εχει συμμετάσχει στην κατασκευή του The Mall Athens, του Golden Hall, του Metropolitan Expo, ενώ στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων δραστηριοποιείται μέσω της θυγατρική του J&P Development τόσο στην Ελλάδα όσο και στη ΝΑ Ευρώπη.
12. Γεώργιος Προκοπίου (εφοπλιστής) : Θεωρείται ένας από τους δέκα μεγαλύτερους εφοπλιστές της Ελλάδας, και το real etstate αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επιχειρηματική του δραστηριότητα. Η δε, αδυναμία του για τα νότια προάστια της Αθήνας είναι γνωστή. Η έδρα των επιχειρήσεών του βρίσκεται στην Γλυφάδα, ενώ μια σειρά από εκτάσεις και ακίνητα παρακείμενα στην παραλιακή ζώνη (όπως μια έκταση κοντά στο Grand Resort Lagonissi) φέρονται να ανήκουν στην ιδιοκτησία του, καθώς οι τιμές τα τελευταία χρόνια έχουν υποχωρήσει αρκετά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επενδυτικές ευκαιρίες. Ο στόλος του αριθμεί πάνω από 40 πλοία (συμπεριλαμβανομένων αρκετών με παγοθραυστικές ικανότητες, που μπορούν να εξυπηρετήσουν το δύσκολο εμπόριο στην αρκτική διαδρομή). Συνολικά, τα τάνκερ της Dynacom Tankers Management, όπως ονομάζεται η εταιρεία του, εξυπηρετούν πάνω από 1.000 λιμάνια διεθνώς.
Οι λόγοι για το ενδιαφέρον
Επισημαίνεται ότι ένας από τους 13 συμμετέχοντες στην β' φάση του διαγωνισμού του Αστέρα έχει ζητήσει να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά του. Όσο για τους λόγους πίσω από το σημαντικό αυτό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον «Αστέρα», είναι και το γεγονός ότι πέραν των ξενοδοχείων Arion και Westin Athens, των μπάνγκαλοους και της μαρίνας, υπάρχει και δυνατότητα αξιοποίησης τμήματος της έκτασης της χερσονήσου στον Λαιμό που φθάνει τα 308 στρέμματα συνολικά.
Από το σύνολο της έκτασης, τα 193 στρέμματα ανήκουν στην Αστήρ Παλάς, τα 115 στο ΤΑΙΠΕΔ (έκταση του ΕΟΤ) και 45 στρέμματα είναι η χερσαία επιφάνεια της μαρίνας Βουλιαγμένης, που από το τέλος του 2012 μισθώθηκε από την Αστήρ Παλάς για 40.
tanea.gr /http://www.epikoinonia-arg.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου