17/5/13

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΡΟΠΛΙΚΤΟΥΣ


Σχολιάζοντας την απόφαση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης να μην συμπεριλάβει στην “νέα” επικαιροποιημένη εισήγηση για τα δημοτικά τέλη του 2013, την απαλλαγή των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τα έργα του μετρό, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην πράξη, Χρήστος Μάτης, δήλωσε:
Η κατάργηση της απαλλαγής των “μετρόπληκτων” από τα δημοτικά τέλη, την οποία εισηγείται η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι μία ηθικά απαράδεκτη ενέργεια.
Το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης δεν έκρινε ως σύννομη την ρύθμιση, δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να οδηγήσει στην απαλοιφή της.
Αντίθετα πρέπει να συμπεριληφθεί και στη νέα απόφαση για τα δημοτικά τέλη, την οποία θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στην επόμενη συνεδρίαση του, για να υπάρξει η δυνατότητα άσκησης προσφυγής κατά της απόρριψης της.
Στις επιχειρήσεις αυτές το επίσημο κράτος, σε όλες τις εκδοχές του, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Θεσσαλονίκης, χρωστάει πολλά! Διότι τις οδήγησε σε αφανισμό!
Είχαμε επισημάνει από το Φεβρουάριο, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης κινδυνεύει να μείνει χωρίς δημοτικά τέλη, γιατί η απόφαση του Δ.Σ. απορρίφθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση.
Η ένσταση που κατατέθηκε από τη Διοίκηση σχεδόν δύο μήνες μετά την απόρριψη, δεν έγινε δεκτή από την Ειδική Επιτροπή (απόφαση 77/2013/24.4.2013) με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί η διοίκηση να προτείνει ΤΩΡΑ, σχεδόν στα μέσα της χρονιάς την οποία αφορούν τα τέλη, νέα απόφαση.
Το πρώτο θύμα όλης αυτής της προχειρότητας ήταν χιλιάδες συμπολίτες μας, που τους χρεώθηκαν στην αρχή της χρονιάς, αυξημένα τέλη κι έπρεπε να κάνουν αιτήσεις για επιστροφή χρημάτων.
Το δεύτερο θύμα, ήταν άλλοι χιλιάδες συμπολίτες μας, που διαπίστωσαν στους λογαριασμούς τους αύξηση τελών με “πλασματικά” τετραγωνικά μέτρα.
Το τρίτο θύμα είναι οι μετρόπληκτοι που χάνουν την απαλλαγή.
Τα μεγαλύτερα θύματα, όμως, θα είναι η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός της πόλης, γιατί με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, ο Δήμος κινδυνεύει να μείνει χωρίς δημοτικά τέλη, άρα η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός της πόλης χωρίς χρηματοδότηση διότι χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τα δημοτικά τέλη.
Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη προχειρότητα! Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πόλη για μας!

το ιστορικό της υπόθεσης:
5 Νοέμβριου 2012: Λαμβάνεται η απόφαση 1742 του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για τα δημοτικά τέλη 2013
9 Ιανουαρίου 2013: Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακυρώνει την απόφαση
3 Μαρτίου 2013: Ασκείται από το Δήμο Θεσσαλονίκης προσφυγή κατά της ακύρωσης ενώπιον της ειδικής επιτροπής του άρθρου 152
14 Μαρτίου 2013: Εκδικάζεται η προσφυγή
24 Απριλίου 2013: Αποστέλλεται στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η απόφαση 77/2013 της Ειδικής Επιτροπής με την οποία απορρίπτεται η προσφυγή
30 Απριλίου 2013: Πρωτοκολλείται η απόφαση στο Δήμο Θεσσαλονίκης
15 Μαϊου 2013: Εισάγεται το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή με τη νέα επικαιροποιημένη πρόταση για τα δημοτικά τέλη 2013 
 Χρήστος Μάτης
Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης- Επικεφαλής της παράταξης ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ- Οικολογία στην Πράξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου