13/6/13

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ: ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»

IMG_5628.JPG
Η Ένωση Ποντίων τίμησε τη Μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το κεμαλικό καθεστώς των νεότουρκων, την Κυριακή 26 Μαΐου με Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ι.Ν της Αγίας Φωτεινής Ν.Σμύρνης, πορεία προς το μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στην ομώνυμη πλατεία... όπου τέλεσε μια σεμνή τελετή απόδοσης τιμών με τη συμμετοχή της δημάρχου Αγ.Δημητρίου κα.Ανδρούτσου, του δημάρχου Ν.Σμύρνης κ.Τζουλάκη, του αντιδημάρχου κ.Αθανασίου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ.Καρούμπα, των δημοτικών συμβούλων Ν.Σμύρνης κ.Δεληγιάννη, κ.Γιατζίδη, κ.Στέφου, κ.Δημάκη, κ.Κούπα, κ.Περιμένη, εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων, της Φιλαρμονικής, των νέων της Ένωσης και των μελών της.
IMG_5424.JPG
Η πρόεδρος Ράνια Χρυσοχοΐδου τόνισε στην ομιλία της ότι οι Πόντιοι δεν έχουν εμμονή με το παρελθόν όπως κάποιοι δήθεν «αντικειμενικοί» τους κατηγορούν. Οι Πόντιοι νιώθουν την επιτακτική ανάγκη για αναγνώριση της Γενοκτονίας από ξένα κράτη, διεθνείς οργανισμούς και την ίδια την Τουρκία όχι απλά για τη δικαίωση της μνήμης των χιλιάδων αθώων θυμάτων αλλά γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος αποτροπής νέων ανάλογων εγκλημάτων, στα οποία η πλέον γενοκτόνα χώρα του πλανήτη συνεχίζει ανενόχλητη να επιδίδεται. Κάθε Έλληνας χωρίς εθνικιστικές εξάρσεις θα πρέπει να διεκδικεί την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Στο πέρας της τελετής η πρόεδρος κάλεσε τους παριστάμενους να περάσουν ακριβώς απέναντι από το μνημείο, για κέρασμα με ποντιακά εδέσματα στο νέο, πολύ όμορφο γραφείο της Ένωσής, (Αμισού 11).

Το βράδυ της ίδιας μέρας, στο μέγαρο της Εστίας Ν.Σμύρνης πραγματοποίησε μια εξαιρετική εκδήλωση αφιερωμένη στη Γενοκτονία με ομιλητή το διακεκριμένο δημοσιογράφο, κοινωνιολόγο, συγγραφέα και λαογράφο κ.Γιώργο Λεκάκη, ο οποίος κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων αναφερόμενος σε όλες τις γενοκτονίες του πλανήτη μας, προβάλοντας ταυτόχρονα ενδιαφέρον οπτικό υλικό. Στο καλλιτεχνικό αφιέρωμα της εκδήλωσης ο σπουδαίος θεατράνθρωπος-ηθοποιός κ.Λάζος Τερζάς γοήτευσε με το θαυμάσιο λόγο του και η χορωδία συγκίνησε με τα παραδοσιακά νοσταλγικά τραγούδια που ερμήνευσε με τη συνοδεία των μουσικών Γιάννη και Παναγιώτη Καζαντζίδη. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το μουσικοχορετικό αφιέρωμα στην πλέον γενοκτονημένη και πολύπαθη περιοχή του Πόντου, τη Μπάφρα με την πρόεδρο Ράνια Χρυσοχοΐδου να ερμηνεύει τη σημιολογία των πολύ ιδιαίτερων αυτών χορών και την εξαιρετική χορευτική ομάδα της Ένωσης να ξεσηκώνει τους θεατές.

ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ «Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ»

Αμισού 11- πλατεία Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού –Ν.Σμύρνη

Τηλ.-Αυτ.τηλ/τής-FAX: 2109313288-E.mail:imavrithalassa@gmail.com

www.mavrithalassa.org.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου