11/5/10

Δ΄ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ

Δ΄  ΔΙΕΘΝΕΣ  ΣΥΜΠΟΣΙΟ  ΓΙΑ ΤΟΝ  ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ 
8  Απριλίου  2010  Αμφιθέατρο  Μουσείου Ακρόπολης
9  & 10 Απριλίου  Ζάππειο   Μέγαρο 


Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή κοινού έληξαν το Σάββατο 10 Απριλίου, οι εργασίες του Δ΄ Διεθνούς Συμποσίου για τον Θουκυδίδη που διοργάνωσε ο Δήμος Αλίμου. Μετά από τη λιτή και απέριττη Τελετή Έναρξης στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στις 7 Απριλίου, η πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, την Πέμπτη 8 Απριλίου. Εκεί, δόθηκε η ευκαιρία στους εκλεκτούς προσκεκλημένους, να περιηγηθούν στους υπέροχους χώρους του Μουσείου και να ξεναγηθούν από τον Πρόεδρο του Δ.Σ καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κ. Παντερμαλής, κατανοώντας την ιδιαίτερη σημασία του Συμποσίου, με εισήγησή του στο Διοικητικό Συμβούλιο, παραχώρησε την αίθουσα του Αμφιθεάτρου αφιλοκερδώς στον Δήμο Αλίμου και ευγενώς προσφερθείς, πραγματοποίησε ο ίδιος την ξενάγηση στους συναδέλφους του καθηγητές που συμμετείχαν στο Συμπόσιο, από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες της αλλοδαπής.
      Γι΄ αυτό και ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός, στη διάρκεια των εργασιών, μεταξύ δύο εισηγήσεων, ευχαριστώντας τον θερμά για την εξαιρετική του πρωτοβουλία και την εν γένει μεγάλη προσφορά του στην προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού, του απένειμε το Διεθνές Βραβείο «Θουκυδίδης», ως ελάχιστη αναγνώριση του συνόλου της προσφοράς του. Οι  εργασίες του Συμποσίου συνεχίστηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο τις επόμενες ημέρες (Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Απριλίου), με μεγάλη συμμετοχή κοινού, επιστημόνων της Ελληνικής Ακαδημαϊκής κοινότητας και σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών Αττικής.
      Το  Σάββατο 10  Απριλίου, αργά το μεσημέρι τερματίστηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου και το Δ΄ Διεθνές Συμπόσιο για τον Θουκυδίδη, με την άρτια διοργάνωση -κατά κοινή ομολογία της πλειονότητας των φιλοξενουμένων καθηγητών- πέρασε στην ιστορία δίπλα στα 3 προηγούμενα Συμπόσια. Ο Δήμαρχος Αλίμου Θάνος Ορφανός ήταν παρών στην θερμή τελετή λήξης. Με μία σύντομη αλλά μεστή σε νόημα αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες εισηγητές, ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Τσακμάκη για την πολύτιμη συμβολή του στην πραγματοποίηση του Συμποσίου και πρόσφερε, μαζί με τους παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους, αναμνηστικές πλακέτες σε όλους τους καθηγητές.
      Με  τη σειρά του, ο κ. Τσακμάκης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και όλους όσους συνετέλεσαν στη διοργάνωση και έδωσαν την ευκαιρία στη Διεθνή Επιστημονική κοινότητα να καταγράψει στο ενεργητικό της τη συμμετοχή σ΄ ένα τόσο σημαντικό Συνέδριο. Τέλος, το Τμήμα Κλασικού και Μοντέρνου χορού του Θουκυδίδειου Πολιτιστικού Οργανισμού, παρουσίασε ένα αρχαϊκό χορευτικό δρώμενο στον υπέροχο χώρο του Περιστυλίου του Ζαππείου Μεγάρου, που ενθουσίασε τους παρευρισκομένους, αφήνοντας τους τις καλύτερες εντυπώσεις. Την επόμενη ημέρα (Κυριακή 11 Απριλίου), ως είθισται, οι φιλοξενούμενοι Έλληνες και ξένοι καθηγητές πραγματοποίησαν εκδρομή στο Ναύπλιο και ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου