10/5/10

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΥΜΗΤΤΟΥ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΟΥΠΑΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΟΥΠΑΣ
Aθλητική Δραστηριότητα
Τη δεκαετία του 1960-70 υπήρξε ένας από τους καλύτερους αθλητές καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ξεκίνησε την αθλητική του σταδιοδρομία σε πολύ μικρή ηλικία στην ομάδα καλαθοσφαίρισης του Α.Ο. Αμύντα Υμηττού.
Το 1963 μεταπήδησε στην Α.Ε.Κ., όπου και για μια δεκαετία έγραψε ανεπανάληπτη αθλητική ιστορία, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης το 1968 στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μπροστά σε 70.000 θεατές. Η επιτυχία αυτή που συγκίνησε και γαλούχησε μια ολόκληρη γενιά, του χάρισε αναγνώριση και ψυχική δύναμη, διεθνή εμπειρία και τον προίκησε με ακατάβλητη θέληση ώστε να στοχεύει και να βρίσκεται πάντα ψηλά.

Tο 1966 και το 1969 κλήθηκε δύο φορές στη Μικτή Ευρώπης, και είχε περισσότερες από 60 συμμετοχές στην Εθνική ομάδα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας συμμετείχε ως εθελοντής γιατρός και ένας από τους τελευταίους λαμπαδηδρόμους.

Επιστημονική Δραστηριότητα
Μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή παρακολούθησε το πρώτο έτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Tον Iούνιο του 1973 απέκτησε την ειδικότητα Παθολογίας στη Θεραπευτική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και με άριστα τον τίτλο του Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, απέκτησε τις ειδικότητες της Καρδιολογίας και της Κλινικής Ενδοκρινολογίας.

Το 1976 αναχώρησε για μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη και την Ενδοκρινολογία στα Πανεπιστήμια Γλασκώβης (Μ. Βρετανίας 1976-77) και Ούλμ (Γερμανίας 1977-78).

Το 1978 επέστρεψε στην Ελλάδα σαν επιμελητής του Διαβητολογικού Κέντρου στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα και το 1982, σε ηλικία μόλις 38 ετών ανέλαβε τη Διεύθυνση του Κέντρου. Από το 1986 έως σήμερα είναι Διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου του Νοσοκομείου “ΥΓΕΙΑ”.

Κατά τη διάρκεια της 15ετούς Πανεπιστημιακής του καριέρας συμμετείχε σε περισσότερες από 100 επιστημονικές εργασίες, ως κύριος ή συμμετέχων συγγραφέας. Πρωτοποριακές υπήρξαν διεθνώς οι ερευνητικές του εργασίες σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη και την Κύηση, καθώς και για την πρώιμη έναρξη ινσουλινοθεραπείας στο Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2.

Επιστημονικές Εργασίες & Συμμετοχή σε Συνέδρια & Σεμινάρια

Δύο από τις πρωτοποριακές του εργασίες επελέγησαν στις 10 πιο ενδιαφέρουσες παγκοσμίως :

Η πρώτη στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας (Λονδίνο 1984) και η δεύτερη στο Συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ατλάντα 1995).

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής, Αμερικανικής, Παγκόσμιας, Μεσογειακής και Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας της Ομάδας Μελέτης «Διαβήτης και Kύηση».

Είναι Aντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών της Διατροφής.
Έχει διοργανώσει σειρά Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων με μεγάλη απήχηση και συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.
Από 20ετίας και πλέον διοργανώνει κάθε χρόνο ειδικά εκπαιδευτικά – ενημερωτικά Σεμινάρια για Διαβητικούς στην Αθήνα και σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, τα οποία έχουν γίνει θεσμός και τα παρακολουθούν χιλιάδες κόσμου.

Τιμητικές Διακρίσεις

Του έχει απονεμηθεί ο Χρυσούς Μεγαλόσταυρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το Αργυρό Μετάλλιο της πόλης των Αθηνών. Tο 1986 τιμήθηκε για την προσφορά του στον αθλητισμό του Υμηττού από το Δήμαρχο Υμηττού Ανδρέα Λεντάκη.

Το 1995 τιμήθηκε με ειδική διάκριση από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Αθλητική και Επιστημονική του Προσφορά.

Το 1996 εξελέγη Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης και το 1997, επί προεδρίας του, η ομάδα υδατοσφαίρισης της Βουλιαγμένης κατέκτησε για πρώτη φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Τον Απρίλιο του 2002, με την ευκαιρία της επετείου κατάκτησης του Κυπέλλου Ευρώπης, τιμήθηκε μαζί με τους παλαιούς συμπαίκτες του στην Α.Ε.Κ. από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κ. Καραμανλή και για την προσφορά του στον Αθλητισμό και τη Νεολαία.

Τον Απρίλιο του 2003 τιμήθηκε με τους παλαιούς συμπαίκτες του από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Λιάνη για την προσφορά του στον Ελληνικό Αθλητισμό.

Είναι παντρεμένος με την Ηλεάνα Βαφοπούλου, έχει δύο κόρες, την Κατερίνα και τη Μάρα και δύο εγγόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου