14/7/11

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ...


Στην ύστατη λύση για τόνωση των δημοσίων εσόδων καταφεύγει το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζοντας νέα περαίωση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες η νέα ρύθμιση θα... δίνει δυνατότητα υπαγωγής σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς δεν θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις του τελευταίου σχετικού νόμου για την περίοδο 2000-2009(μεταξύ άλλων επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ), ενώ θα αφορά: τη χρήση του 2010, όσους δεν εντάχθηκαν στην προηγούμενη ρύθμιση και όσους δεν περαίωσαν ορισμένες χρήσεις (πχ περαιώθηκαν για τις χρήσεις έως το 2007 και όχι για 2008-2009).

Πρέπει να σημειωθεί ότι ενόσω βρισκόταν στα σκαριά το μέτρο εκφράστηκαν ενδοκυβερνητικές επιφυλάξεις για τη γενική ισχύ της ρύθμισης. Μερίδα κυβερνητικών μελών εξέφρασε ανοιχτά την αντίθεσή του στη δυνατότητα υπαγωγής των επιχειρήσεων με πολύ μεγάλο τζίρο στη ρύθμιση, θέτοντας ζήτημα «ηθικής τάξης» προς την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ. Ωστόσο, τελικά επικράτησε η άλλη άποψη, αυτή δηλαδή που έλεγε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως εξαίρεση. Πρέπει να σημειωθεί ότι και η τρόικα δεν είδε με καλό μάτι το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ, κυρίως επειδή επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αυτό αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να αναζητά τις τελευταίες ώρες τον τρόπο ώστε να "περάσει" η ρύθμιση της περαίωσης αλλά με διαφορετική ονομασία.

Όπως αναφέρουν στη Voria.gr υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η υιοθέτηση της νέας ρύθμισης έχει δύο βασικούς στόχους: Πρώτον, να μπει αμέσως ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία, σε μια περίοδο που η αύξηση των εσόδων κρίνεται όχι μόνο αναγκαία, αλλά σωτήρια, διότι φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος, παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, για να καταφέρει η χώρα να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει λάβει έναντι των δανειστών της.

Δεύτερον, το υπουργείο Οικονομικών, μετά και την πρόσφατη αλλαγή ηγεσίας, επιθυμεί να εδραιώσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους Έλληνες φορολογούμενους και τις ελληνικές επιχειρήσες, τραβώντας κόκκινη γραμμή στο κακό παρελθόν της γενικευμένης φοροδιαφυγής.

΄Άλλωστε, με στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου ξεκάθαρου φορολογικού πλαισίου, τον Σεπτέμβριο αναμένεται να είναι έτοιμο και το νέο «Εθνικό Φορολογικό Σύστημα», το οποίο – όπως έχει υπογραμμίσει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ε.Βενιζέλος, θα είναι αποτελεσματικότερο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δικαιότερο για τους πολίτες.
 
voria.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου