9/7/10

ΕΙΚΟΝΕΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ... ΚΑΙ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Σοβαρές είναι οι ευθύνες των δημοτικών αρχών που δεν ενίσχυσαν την προσχολική αγωγή και δεν έλαβαν μέτρα για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών. Εκτός από αυτό, είναι και το θέμα της ασφάλειας των υπαρχόντων, αφού πολλοί στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν συμβεί ατυχήματα, όπως, για παράδειγμα, η πτώση σοβάδων πριν από λίγους μήνες σε δημοτικό σταθμό στα Σεπόλια.

Στα προβλήματα αυτά προστίθεται φέτος και η έλλειψη προσωπικού, καθώς οι περισσότεροι δήμαρχοι ακολουθούσαν τον εύκολο και γρήγορο δρόμο των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τώρα που λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις πολλών εργαζομένων, αντιδρούν και εκφράζουν την αγανάκτησή τους. Οι συμβάσεις έργου λήγουν μέρα με τη μέρα και αρκετοί παιδικοί σταθμοί μέχρι τέλους Ιουλίου, οπότε και κλείνουν για το καλοκαίρι, υπολειτουργούν.

Ενδεικτικό είναι ότι σε έναν από τους έξι βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αργυρούπολης, πριν από λίγες ημέρες, τα παιδιά έμειναν νηστικά γιατί ο μάγειρας απολύθηκε καθώς έληξε η σύμβασή του!

Ο δήμαρχος κ. Δημ. Ευσταθιάδης, που επιβεβαίωσε το γεγονός μιλώντας στο «Εθνος», είπε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχίζεται μέχρι να ανακοινωθούν οι οριστικές λίστες του ΑΣΕΠ και να προσληφθεί νέος εργαζόμενος.

Δήμαρχοι Αδιαφορούν για χρήματα του ΕΣΠΑ

Παρά τα μεγάλα προβλήματα, στην πλειονότητά τους οι δήμαρχοι εξακολουθούν να μη δείχνουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για τους παιδικούς σταθμούς.

Από τη μία, διαμαρτύρονται για τις ελλιπείς χρηματοδοτήσεις και, από την άλλη, δεν αξιοποιούν κοινοτικά προγράμματα τα οποία τους δίνουν τη δυνατότητα να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους δημότες. Χαρακτηριστικό είναι ότι 2.000 παιδικοί σταθμοί χωρητικότητας 28.000 συνολικά θέσεων θα μπορούσαν να επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι της Αττικής δεν έδειξαν ενδιαφέρον να εντάξουν βρεφονηπιακούς σταθμούς στο εν λόγω πρόγραμμα. Μάλιστα, στον Δήμο Αθηναίων εντάχθηκαν μόνο δύο ιδιωτικοί σταθμοί. Ο δήμαρχος Συκεών Σ. Δανιηλίδης, πρόεδρος της κοινωνικής επιτροπής της ΚΕΔΚΕ, υπογράμμισε ότι κάθε χρόνο γινόταν και δεύτερη προκήρυξη, καθώς δεν καλύπτονταν ούτε οι μισές θέσεις, αφού οι δήμαρχοι δεν έδειχναν ενδιαφέρον να εντάξουν παιδικούς σταθμούς στο πρόγραμμα. «Πέρυσι είχαν μείνει 5.000 κενές θέσεις για βρέφη και νήπια και δεν απορροφήθηκαν τα αντίστοιχα χρήματα», ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης.

Σημειώνεται ότι στις δομές αυτές οι θέσεις είναι δωρεάν για τους δικαιούχους (άνεργες και αλλοδαπές μητέρες) που λαμβάνουν κουπόνι με το οποίο πληρώνουν τα τροφεία του παιδιού.

Δανάη Βαρβέρη, εκπαιδευτικός
Δεν ξέρω ακόμα αν θα κάνουν δεκτό το παιδί μου

Η κυρία Δανάη Βαρβέρη, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, είναι μητέρα δύο ανήλικων παιδιών εκ των οποίων το ένα παλαιότερα πήγαινε σε ιδιωτικό βρεφονηπιακό σταθμό. Εξαιτίας των δύσκολων καιρών κατέθεσε αίτηση, τον περασμένο Ιούνιο, σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βριλησσίων για τη φύλαξη του 4χρονου γιου της.

«Ακόμα δεν γνωρίζω αν θα κάνουν δεκτό το παιδί μου. Στην περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, θα έρθω σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς δεν έχω την οικονομική δυνατότητα να το στείλω σε ιδιωτικό σταθμό», υπογραμμίζει και προσθέτει:

«Πληρώνουμε τέλη και φόρους και η πολιτεία θα έπρεπε να μεριμνά για τα παιδιά μας. Μέχρι τώρα αρκετές οικογένειες που απορρίπτονταν από τους δημόσιους σταθμούς έστελναν τα παιδιά τους αναγκαστικά σε ιδιωτικούς. Με οικονομίες τα κατάφερναν. Τώρα με το «πάγωμα» των μισθών, την ακρίβεια και όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, μόνο οι ...προνομιούχοι θα έχουν αυτή τη δυνατότητα. Οι υπόλοιποι τι θα κάνουμε;», διερωτάται η κυρία Βαρβέρη.

Αφροδίτη Καρίμαλη, ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου