26/4/12

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΑΤΑΦΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ



Στις 29/3/12 η Πρόεδρος και οι Δημοτικές Σύμβουλοι των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ.κ. Α. Λυγνού, Δ. Χαρίση Μπίλια και Ε. Καραμηνά, κατέθεσαν έγγραφη πρόταση στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον κ. Δήμαρχο, να την εντάξουν στην αμέσως επόμενη συνεδρίασή του το θέμα «Ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τροπολογία που υποβλήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων στις 22/3/12 και δεν έγινε δεκτή, σχετικά με την χωροθέτηση κοιμητηρίου στο χώρο που αυθαίρετα κατέλαβε ο Δήμος. Συζήτηση για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων ώστε να δοθεί λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα της πόλης και κατάργηση της με αριθμό 289/2011 πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία παραμένει κλειστό το υπάρχον κοιμητήριο».

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, αγνοήθηκαν οι προτάσεις μας και το παραπάνω θέμα δεν εντάχθηκε στο ήδη προγραμματισμένο για τις 25/4/12 Δημοτικό Συμβούλιο. Η στάση αυτή, σε συνδυασμό με όλες τις μέχρι τώρα δηλώσεις του κ. Δημάρχου, δείχνει ότι υπάρχει μια απαράδεκτη εμμονή της Δημοτικής Αρχής στην αδιέξοδη πολιτική για το θέμα του νεκροταφείου, που αντικειμενικά ευνοεί την καταπάτηση και την οικοδόμηση του βουνού, τη στιγμή που ήδη έχουν δρομολογηθεί λύσεις:

Με το Νόμο 4062/30-3-12 δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας διαδημοτικού νεκροταφείου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, ικανού εμβαδού, που θα οριστεί επακριβώς με το σχέδιο που θα ακολουθήσει.
Με τους Νόμους 4030/12 και 4042/12 επιτρέπεται η επέκταση του νεκροταφείου Αργυρούπολης και σε αυτή παραχωρούνται τουλάχιστον 2 στρεμ. στη Γλυφάδα ως ενδιάμεση λύση.

Αντί λοιπόν η Δημοτική Αρχή να εκμεταλλευτεί αυτές τις δυνατότητες και να εργαστεί μεθοδικά ώστε να τις αξιοποιήσει, με τη σιωπή της ή την επιμονή της στο βουνό, δείχνει πως στις προθέσεις της δεν ήταν τελικά η λύση του προβλήματος. Αν μάλιστα υποθέσουμε ότι το επιχείρημα σε αυτή την επιμονή είναι ότι η πόλη χρειάζεται κατεπειγόντως δυνατότητα ταφής των νεκρών της, εύλογα κάθε λογικός άνθρωπος απαντάει:

Αν για τις δρομολογημένες νομοθετικά προαναφερόμενες λύσεις χρειάζεται χρόνος ώστε να αποδώσουν πρακτικά, στην περίπτωση του βουνού, που το υπάρχον νομικό πλαίσιο απαγορεύει αυστηρά το νεκροταφείο και δεν είναι δυνατόν αυτό να τροποποιηθεί με τα υπάρχοντα δεδομένα, ο χρόνος που απαιτείται είναι απείρως περισσότερος και το πιθανότερο χωρίς αποτέλεσμα.

Για μας, τους ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, οι ενδεδειγμένες ενέργειες για τη λύση του προβλήματος είναι οι παρακάτω:

Παρέμβαση στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να εκδοθεί άμεσα η σχετική Υπουργική Απόφαση που να ορίζει επακριβώς το χώρο που παραχωρείται στη Γλυφάδα, σύμφωνα με το Ν. 4042/12, καθώς και το ακριβές εμβαδόν του.

Συνεργασία με το Δήμο Αργυρούπολης – Ελληνικού για την από κοινού δράση, τόσο προς το Δασαρχείο Πεντέλης για τις σχετικές εγκρίσεις, όσο και για τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία μελέτες για την επέκταση του κοιμητηρίου.

Μεθοδευμένες ενέργειες, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους, προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς για την επακριβή χωροθέτηση του νεκροταφείου στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και τη δρομολόγηση της κατασκευής του.

Κατάργηση της με αριθ 289/11 πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου, που κρατά κλειστό το κοιμητήριο Γλυφάδας, ώστε να καλύπτεται ένα μέρος των αναγκών.
Διαδημοτική συμφωνία με Δήμους που το νεκροταφείου τους έχει τη δυνατότητα κάλυψης μέρους των αναγκών, με λογικό για τους πολίτες τίμημα.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 25/4/12 θα ζητήσουμε το θέμα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης και καλούμε όλους τους Δημοτικού Συμβούλους να τοποθετηθούν θετικά. Αν αυτό δεν γίνει, θα απαιτήσουμε δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όπως μέχρι τώρα με σύνεση πολιτευθήκαμε και είχαμε τα αποτελέσματα που μας δικαιώνουν, έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, σε συνεργασία με τους πολίτες και όλες τις δημοτικές δυνάμεις που συμφωνούν και κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ «ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου