21/12/12

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΕ ΕΝΑΚ...ΛΟΓΙΚΟΙ ΑΚΡΟΒΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ, ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ




Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι το ΕΝΑΚ δεν έχει τίποτε ουσιαστικό να προσάψει στη Δημοτική Αρχή και τον Δήμαρχο, γι’ αυτό και επιδίδεται σε λογικούς ακροβατισμούς και ανακρίβειες, προκειμένου να καλύψει την αντιπολιτευτική του αμηχανία, κάτι που αποδεικνύεται από την πρόσφατη ανακοίνωσή του, σχετικά με την καταβολή του 20% της αμοιβής των αιρετών για κοινωνικό έργο.
Θα περιμέναμε από μια παράταξη που θέλει πραγματικά να πείσει για την σοβαρότητά της ουσιαστικές παρεμβάσεις πάνω στα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες αυτή τη δύσκολη περίοδο και στο έργο της Δημοτικής Αρχής, που δίνει έναν τεράστιο αγώνα να ανταποκριθεί σ’ αυτά. Αντ’ αυτού διαπιστώνουμε ανούσια πυροτεχνήματα, διαδικαστικού και γραφειοκρατικού χαρακτήρα, σχετικά με μια πρωτοβουλία που δεν έχει όμοιά της σε όλη την Ελλάδα, και για την οποία είμαστε δικαιολογημένα υπερήφανοι.
Ξέρετε αγαπητοί κύριοι του ΕΝΑΚ πολλούς αιρετούς να βγάζουν από την τσέπη τους χρήματα, και μάλιστα σε μια εποχή άγριων περικοπών για όλους –και για τους αιρετούς- για να τα  προσφέρουν στους δημότες;
Ξέρετε μήπως να  υπάρχει κάποιος νόμος που να επιβάλει στους αιρετούς την καταβολή του 20% του μισθού τους για κοινωνικές ή άλλες παροχές; Εμείς όχι. Μια τέτοια πράξη αποτελεί αποκλειστικά και μόνον εθελοντική προσφορά των αιρετών και όχι υποχρέωσή τους. Επομένως οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου, σε μια διαδικασία στην οποία δεν υπάρχει ούτε υποχρέωση καταβολής ούτε κάποιο νομικό έρεισμα, δεν οφείλουν ούτε μπορούν να προβούν σε καμία παρακράτηση από τους μισθούς των αιρετών.
Βεβαίως αποτελεί προεκλογική εξαγγελία της παράταξης που στήριξε τη Δημοτική Αρχή κατά τις εκλογές, και του Δημάρχου προσωπικά, η καταβολή αυτών των χρημάτων για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, και σ’ αυτή την προεκλογική εξαγγελία εμμένουμε και την υλοποιούμε, όπως με σαφήνεια εξέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Αντιδήμαρχος κ. Ι. Νικηφόρος. Πράγματι τα ενοίκια του Κοινωνικού Παντοπωλείου καλύπτονται από την εθελοντική προσφορά του 20% των μισθών του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί. Αυτό φυσικά δεν γίνεται με παρακράτηση από τους μισθούς των αιρετών, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από καμία νομοθετική ρύθμιση, αλλά με καταβολή των σχετικών ποσών από τους ίδιους τους αιρετούς στο Ταμείο του Δήμου, ποσά τα οποία ανέρχονται συνολικά για το 2012 στα 11.900€, όπως προκύπτει από τα επίσημε στοιχεία του Δήμου, και όχι στα 5.000€, όπως ψευδώς διατείνεται το ΕΝΑΚ.
Ωστόσο αυτό που έχει σημασία δεν είναι το πώς και πότε καταβάλλονται αυτά τα ποσά, αλλά το εάν επιβαρύνεται με αυτά τα ποσά ο Δήμος, δηλαδή οι δημότες. Από το γεγονός  και μόνο ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί κανονικά, χωρίς να χρεώνονται τα ενοίκιά του σε κανέναν κωδικό  του Δήμου, αποδεικνύεται περίτρανα ότι τηρούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις μας.
Ως προς το θέμα του δεύτερου, πέραν του υπάρχοντος, Κοινωνικού Παντοπωλείου, στο οποίο αναφέρεται ο Δημοτικός Σύμβουλος του ΕΝΑΚ, κ. Γ. Μπενάς, με άλλη ανακοίνωση, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι οι παρατηρήσεις του κου Μπενά αποδεικνύουν άγνοια και σύγχυση. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα, για να γνωρίζουν οι πολίτες.
Αυτό το Κοινωνικό Παντοπωλείο συστάθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, (αρ. απ. 310/2012), βάσει του νόμου 4071/2012, αρ.2, ο οποίος προβλέπει αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας του.
Η ένταξη του Δήμου, ως συμπράττοντος φορέα, στο πρόγραμμα «Tact Hellas – Κοινωνικές δομές αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ηλιούπολης», εγκρίθηκε εκ των υστέρων, και αφορά αποκλειστικά και μόνο στη στελέχωση κοινωνικών δομών του Δήμου, μεταξύ των οποίων και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, και έχει σαν στόχο πρώτον την επαρκή κάλυψη των δομών αυτών με το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό, δεύτερον τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους ανέργους και τρίτον τη χρηματοδότηση των δομών με ευρωπαϊκά κονδύλια. Επομένως η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου δεν εξαρτάται, αλλά μόνον  υποβοηθείται, από το πρόγραμμα αυτό. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί, και θα συνεχίσει να λειτουργεί, με την εποπτεία του Δήμου και της διαπαραταξιακής επιτροπής, που συστάθηκε με την παραπάνω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία και καθορίζει τους στόχους, και τον εν γένει τρόπο λειτουργίας του, βάσει του νόμου, ανεξάρτητα από τον τρόπο στελέχωσής του, που επιλέγεται με την εκάστοτε προσφορότερη διαδικασία, για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν.
Τέλος σχετικά με το θέμα της διάθεσης προϊόντων στους πολίτες χωρίς τη διαμεσολάβηση μεσαζόντων, επιχειρείται από τον κ. Γ. Μπενά στην ίδια ανακοίνωση πλήρης διαστρέβλωση των λόγων του Δημάρχου στο Δ.Σ., ο οποίος ούτε συγγνώμη ζήτησε, ούτε σε αρνητικά μηνύματα από τα καταστήματα αναφέρθηκε, πρότεινε μόνο να υπάρξει συνεργασία για τον καλύτερο χειρισμό της όλης πρωτοβουλίας, η οποία έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση από τους δημότες, και πρέπει να συνεχιστεί.
Ως προς τον ισχυρισμό δε του κου Μπενά ότι μέσω του Δήμου θα πρέπει να διατίθενται μόνο είδη πρώτης ανάγκης, θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι παρά την κατανόησή μας στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι επιχειρηματίες μαζί με όλους τους πολίτες, ο Δήμος δεν μπορεί να μην προσφέρει, εφόσον μπορεί, προϊόντα σε χαμηλές τιμές στους δημότες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση. Αυτό άλλωστε συμβαίνει τόσο σε όμορους Δήμους –σε έναν εξ αυτών μάλιστα στήνεται σε τακτική βάση ολόκληρο «χωριό παραγωγών»-, όσο και σε όλους τους Δήμους ανά την Ελλάδα, όπου διατίθενται βότανα, ξηροί καρποί,  κάστανα, καρύδια, σταφίδα, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, απορρυπαντικά, μαλακτικά ρούχων και πολλά άλλα προϊόντα, που προφανώς δεν μπορούν να θεωρηθούν είδη πρώτης ανάγκης (βλ. καθημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων).
Κατόπιν αυτών γίνεται φανερό ότι όχι μόνο δεν ευσταθούν οι έωλοι ισχυρισμοί του κου Πανταζόπουλου και των συμβούλων του, αλλά και ότι δεν έχει τίποτα να συνεισφέρει στα κοινά της πόλης μας η παράταξη του ΕΝΑΚ, η διχαστική πρακτική της οποίας έχει τεθεί προ πολλού στο περιθώριο της πολιτικής ζωής της πόλης μας από τους ίδιους τους πολίτες.
Τέλος θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας, πως παρά το ότι κάποιοι δυσαρεστούνται, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε στο πλευρό των δημοτών μας αυτές τις δύσκολες ώρες, δίνοντας μαζί τους τη μάχη με όποιο μέσο διαθέτουμε.
19/12/12
Γραφείο Τύπου Δήμου Ηλιούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου