15/2/13

ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ»


 Φίλες και φίλοι,
Είναι συγκινητική η παρουσία σας απόψε. Είναι συγκινητική γιατί τόσοι πολλοί και τόσοι αποφασισμένοι πολίτες, πολύ δύσκολα μαζεύονται σε εποχές, που ο καθένας προβληματισμένος από όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον του, στην οικογένεια του, στο σπίτι του, στον οικογενειακό του προϋπολογισμό αισθάνεται αποξένωση από τα κοινά.
Η δικιά σας παρουσία σήμερα ανεβάζει τον πήχη για εμάς, ανεβάζει τον πήχη για την αντιπολίτευση στο Δήμο της Γλυφάδας, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών στο δημοτικό συμβούλιο, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για να συνεχίσουμε έναν αγώνα που έχουμε ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια, έναν αγώνα που έχει στόχο αυτή η πόλη να αποκτήσει επιτέλους και το ανθρώπινο πρόσωπο αλλά και την αναπτυξιακή πνοή.
Πριν έρθω εδώ διάβασα την ομιλία που έκανα πέρυσι. Πολύ φοβάμαι ότι δεν έχω πολλά πράγματα να προσθέσω. Δεν είχα πολλά πράγματα να προσθέσω σε ό,τι αφορά τον απολογισμό του έργου του Δήμου κατά το 2012. Με εξαίρεση τα έργα που χρηματοδοτούνται από φιλάνθρωπους ευεργέτες της πόλης, συγκεκριμένα την οικογένεια Μαρτίνου, καμία αλλαγή δεν έγινε στην πόλη.
Δυστυχώς, η Γλυφάδα αποκλείστηκε από όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Είτε προγράμματα που αφορούν την απασχόληση, είτε προγράμματα που αφορούν τη χρηματοδότηση νέων υποδομών. Οι γειτονικοί δήμοι μπήκαν σε αυτά, με αποτέλεσμα  οι βασικές τους υποδομές να μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Δυστυχώς, η Γλυφάδα δεν άλλαξε ρότα σε ότι αφορά τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες δικές μου, αλλά και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, μαθαίνουμε ότι γίνεται ένας εκτεταμένος έλεγχος του ΣΔΟΕ στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο Δήμος μας. Ήδη τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου δείχνουν, ότι υπάρχουν πολλά κενά στη διαχείριση των χρημάτων των δημοτών.
Δεν άλλαξε τίποτα, δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω Αθηνά Λυγνού που μας τιμά με την παρουσία της απόψε. Να ευχαριστήσω του συμβούλους που δεν είναι στην ίδια παράταξη με τη δική μας, αλλά μας τιμούν εδώ σήμερα, τον Φώτη Μπενέτο και τη Δάφνη Χαρίση Μπίλια γιατί έχουμε αναπτύξει ένα δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να μπορούμε να φωνάζουμε στο δημοτικό συμβούλιο, ότι χρειάζεται η άλλη άποψη να ακουστεί και συνήθως αυτή η άποψη έχει πιο πραγματική αντίληψη των προβλημάτων της πόλης.
Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Διαφημίζεται από τη Δημοτική αρχή ότι θα γίνουν υπόγεια γκαράζ. Εμείς πρώτοι λέγαμε ότι χρειάζονται υπόγεια γκαράζ, ώστε να μην πεθάνει το εμπορικό κέντρο της πόλης μας. Σήμερα, όμως, ο τρόπος με τον οποίο προκηρύσσονται είναι ατελέσφορος. Όσες θέσεις καταργούνται στην επιφάνεια, τόσες θέσεις παρκινγκ θα μπουν στα υπόγεια και, μάλιστα, με πάρα πολύ ακριβό αντίτιμο για το δημότη. Άρα δεν θα ωφελήσει ούτε στις θέσεις στάθμευσης, ούτε στο οικονομικό κόστος, που θα είναι πολύ υψηλό.  Τέτοιου είδους αποφάσεις κάθε μέρα αναγκαζόμαστε με φωνές και με διαδικασίες πρωτόγνωρες να αντιμετωπίζουμε εκφράζοντας τη φωνή της λογικής. Παρά τα 13 χρόνια ως βουλευτής και παρά τη συμμετοχή μου σε αμέτρητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με την πλέον πρόσφατη στην Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ, τα όσα έχω αντιμετωπίσει  αποτελούν «όαση» στα όσα συμβαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας ,όπου επικρατεί κλίμα φίμωσης, απαξίωσης της διαφορετικής άποψης αλλά και συστηματικής αλαζονείας της διοίκησης.
Φίλες και φίλοι,
Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια είπαμε, ότι η Παράταξη «Μαζί για τη Γλυφάδα» ήρθε για να μείνει, ήρθε εδώ για να ενώσει! Ήρθαμε εδώ για να προσφέρουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε! Και η δικιά σας παρουσία μας το επιβάλλει!
Είναι γεγονός ότι η Γλυφάδα είναι ένας πλούσιος, δεν είναι ένας φτωχός Δήμος. Ακόμη και σήμερα δεν έχει καταφύγει σε δανεισμό, ακόμη και σήμερα δεν την έχει αγγίξει η κρίση όπως άλλους χρεωκοπημένους δήμους. Γι αυτό έχει μία ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να βρεθεί δίπλα στους πολίτες που έχουν ανάγκη, να τους στηρίξει με κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες και βέβαια να δώσει και στους Γλυφαδιώτες τη δυνατότητα να στηριχθούν από το δήμο.


Φίλες και φίλοι,
Κλείνοντας, αφού σας ευχαριστήσω ξανά, θέλω να πω ότι οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τη Γλυφάδα σαν ένα κόσμημα, σαν ένα πρότυπο Δήμου . Σαν ένα Δήμο δηλαδή, που μπορεί να μας δείξει πρώτος, το πώς πρέπει να είναι η εικόνα της Ελλάδας μετά την κρίση. Όποιος δεν δει έγκαιρα ότι αυτή η πόλη έχει και τις δυνατότητες και τους ανθρώπους για να αναπτυχθεί και δεν αξιοποιήσει αυτή την πρόκληση των καιρών, δυστυχώς θα οδηγήσει την πόλη στο τέλμα και τους κατοίκους της στην ανεργία και τα λουκέτα.
Θέλω, όμως, να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μας  ότι με την δική μας παρουσία μέσα στα δημοτικά συμβούλια της πόλης, εμείς θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε πάντα για ένα σκοπό. Το κάθε ευρώ από τους φόρους να πηγαίνει εκεί που πρέπει, και το κάθε ευρώ που περισσεύει, να πηγαίνει στη στήριξη σας.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου