12/4/13

ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ – ΠΑΝΟΠΛΟΙ, ΑΡΠΑΞΑΝ ΤΟΝ Γ. ΠΑΓΩΝΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ

Καταστροφές στο Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού.
Τρομο-επιδρομή της ΕΛ.ΑΣ. στην Ιερισσό
«Δες τώρα τον μπαμπά σου με τις χειροπέδες, γιατί θα είσαι μεγάλη όταν θα τον ξαναδείς». Τη φράση αυτή φέρεται να είπε αστυνομικός, που συμμετείχε στις χθεσινές συλλήψεις, στη μικρή κόρη ενός από τους δύο συλληφθέντες στην Ιερισσό. Είναι μια καταγγελία που από χθες το πρωί κάνει το γύρο του κόσμου μέσω Ιντερνετ
Καταστροφές στο Αστυνομικό Τμήμα Ιερισσού. Η αλήθεια είναι ότι η Αστυνομία δείχνει να κάνει ό,τι μπορεί για να πολώσει το ήδη τεταμένο κλίμα στην περιοχή. Η χθεσινή νυχτερινή επιχείρηση από οπλισμένους με αυτόματα κουκουλοφόρους της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, με σκοπό την αρπαγή δύο ανθρώπων μέσα από τα σπίτια τους με τις πιτζάμες, μπροστά στα μάτια των ανήλικων παιδιών τους, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στις επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά στις γκάφες της.
Τη δεύτερη, μετά την εισβολή ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, την Τσικνοπέμπτη στο χωριό, με τη ρίψη χημικών μέχρι και στο σχολείο, που ήταν γεμάτο παιδιά, για να μπορέσουν τότε να πάρουν μία καραμπίνα. Κι αυτά τη στιγμή που οι αντιδρώντες στην εξόρυξη χρυσού έχουν ενημερώσει και έχουν δείξει -και οι αστυνομικοί το γνωρίζουν- ότι όποτε κληθεί κάποιος από αυτούς να πάει στην Ασφάλεια Πολυγύρου για να καταθέσει, δεν υπάρχει άρνηση. Οι δύο συλληφθέντες περιλαμβάνονται στους 20 που κατηγορούνται για τον εμπρησμό στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ηταν τόσο απλό
«Θα μπορούσαν να τους καλέσουν στον Πολύγυρο και να τους συλλάβουν εκεί, αντί να σπάσουν τις πόρτες των σπιτιών τους νυχτιάτικα και να τους απαγάγουν μπροστά στα παιδιά τους. Αν τους καλούσαν, θα πήγαιναν χωρίς αντίσταση», λέει ο εκπρόσωπος των αντιδρώντων, Τόλης Παπαγεωργίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ένας εκ των συλληφθέντων, ο Βασίλης Δημητρακούλας, 44 χρόνων, υλοτόμος στο Αγιον Ορος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ψηφοφόρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι πρόσφατα, είναι ο ιδιοκτήτης της καραμπίνας που κατέσχεσε η Αστυνομία την Τσικνοπέμπτη και για την οποία έγινε η εισβολή με τη ρίψη χημικών στο χωριό.
Συνελήφθη γιατί η Αστυνομία, λέει ο Τ. Παπαγεωργίου, κατάφερε να ταυτοποιήσει μ’ αυτήν έναν κάλυκα που βρέθηκε στο χώρο της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο. «Εναν κάλυκα από τους χιλιάδες μέσα στο δάσος, όπου τόσο οι Ιερισσιώτες όσο και κυνηγοί από άλλα χωριά και από άλλους νομούς πηγαίνουν για κυνήγι». Για τον δεύτερο, Γιώργο Παγώνη, 33 χρόνων, έμπορο ζωοτροφών, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών 3, 6 και 10 χρόνων και ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα, η Αστυνομία κατάφερε να ταυτοποιήσει δείγμα DNA -από αυτά που ελήφθησαν παράνομα- με μία τρίχα από σκούφο που βρέθηκε στις Σκουριές μετά την εμπρηστική επίθεση του Φεβρουαρίου.
Μία τρίχα
«Στις Σκουριές έχουν πάει επανειλημμένα 5.000 άνθρωποι, αλλά η Αστυνομία βρήκε μία τρίχα μέσα στο δάσος και κατάφερε να την ταυτοποιήσει…», σχολιάζει ο Τ. Παπαγεωργίου. Οπως λέει, δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης ούτε εισαγγελέας. «Δεν νομίζω ότι παρουσία εισαγγελέα θα έσπαζαν με λοστούς τις πόρτες των σπιτιών». Υπογραμμίζει ότι αν η Αστυνομία είχε καλέσει τους δύο συλληφθέντες, «είναι απολύτως βέβαιο ότι θα πήγαιναν. Εχουμε εμπειρία σ’ αυτό το θέμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσαγωγές, συλλήψεις, κλήσεις για ανακρίσεις και κανείς μέχρι σήμερα δεν προέβαλε την παραμικρή αντίσταση. Εχω την αίσθηση ότι αυτό γίνεται μέσα σε ένα κλίμα εκφοβισμού, το οποίο έχει ξεκινήσει ο κ. Δένδιας εδώ και καιρό. Δεν θα βγει σε καλό σε κάθε περίπτωση», δήλωσε.
Παρά το ότι η ΕΛ.ΑΣ. επιμένει στην ανακοίνωσή της ότι οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να σπάσουν την πόρτα γιατί χτυπούσαν το κουδούνι αλλά δεν τους άνοιγε κανείς, η μαρτυρία της συζύγου του Γιώργου Παγώνη, Μαρίας, τους διαψεύδει. Η ίδια λέει ότι τους ξύπνησε ο ήχος από κάποιον που προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα. Ο σύζυγός της ρώτησε ποιος είναι και ακούστηκε μια φωνή να λέει: «Αστυνομία. Ανοίξτε». Τότε αυτός απάντησε ότι θα ανοίξει και θα τους ακολουθήσει χωρίς αντίσταση. Τους ζήτησε να μη σπάσουν την πόρτα γιατί έχει τρία ανήλικα παιδιά που ξύπνησαν τρομαγμένα. Αλλά δεν πρόλαβε. Οι αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα, μπήκαν μέσα πάνοπλοι με τα πρόσωπα καλυμμένα με κουκούλες, χωρίς να επιδείξουν κάποιο ένταλμα, και τον άρπαξαν μπροστά στα μάτια των παιδιών του, με τις παντόφλες, χωρίς να του επιτρέψουν να βάλει ούτε ένα μπουφάν.
Καταδρομική επίθεση
Διαβάζοντας κανείς την ανακοίνωση της Αστυνομίας, νομίζει ότι συνελήφθησαν μέλη επικίνδυνης τρομοκρατικής οργάνωσης. Αναφέρεται ότι οι συλλήψεις έγιναν με εντάλματα που εκδόθηκαν πρόσφατα από τον ανακριτή Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, για τον εμπρησμό στις 17 Φεβρουαρίου. «Τα εντάλματα σύλληψης αφορούν κυρίως αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, εμπρησμό και έκρηξη, από τα οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο, παραβίαση σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, ληστεία από άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους κ.λπ.», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Επισημαίνεται επίσης ότι οι συλληφθέντες «αρνήθηκαν να συμμορφωθούν στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών να επιτρέψουν την είσοδο στις οικίες τους. Κατόπιν τούτου οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εισέλθουν με βίαιο τρόπο στις οικίες».
«Καταδρομική επίθεση» χαρακτήρισε την επιχείρηση της Αστυνομίας στην Ιερισσό ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γιάννης Γιώργος. Ζήτησε οι αστυνομικές δυνάμεις να «περιοριστούν σε κινήσεις που θα γίνονται στο φως της ημέρας, για να μην προκαλούν ακόμη περισσότερο» και έκανε λόγο για ενέργειες που δεν συμβάλλουν στον κατευνασμό της έντασης. «Τέτοιου είδους ανήκουστες δράσεις και ενέργειες δεν ωφελούν την περιοχή ούτε συνεισφέρουν στην ειρήνη», τόνισε.
Μετά τα χθεσινά γεγονότα παραιτήθηκε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου Αριστοτέλη, Χρήστου Πάχτα

arxaiaithomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου