Επειδή συνήθως οι όποιες πρωτοβουλίες για έναν κοινό σκοπό συνοδεύονται από εκτεταμένα κείμενα τεκμηρίωσης με αποτέλεσμα να πλατειάζουν, προσπαθούμε με λίγα και τεκμηριωμένα λόγια να γίνουμε σαφείς.
Είναι γεγονός ότι οι νέοι σήμερα αντιμετωπίζουμε αρκετά προβλήματα αναφορικά με τα θέματα της ανεργίας και της έλλειψης επαρκών εσόδων που επηρεάζουν αρνητικά την όλη δραστηριότητά μας καθημερινά. Βασικός πυλώνας στην σύγχρονη ζωή στα αστικά κέντρα και δη σε μητροπόλεις όπως η Αθήνα είναι οι μετακινήσεις, ιδίως η δυνατότητα χρήσης των ΜΜΜ. Αυτή η δυνατότητα όμως δεν είναι για όλους αυτονόητη και δεν μπορούν όλοι να την έχουν. Με τα δεδομένα της μεγάλης ανεργίας στους νέους έως 24 ετών καθώς και έως 29 ετών με την παράλληλη μείωση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ και στα 511 για τους νέους κάτω των 24, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία το κόστος των μετακινήσεων καθίσταται δυσβάσταχτο για πληθώρα νέων ανθρώπων.
Έτσι η πραγμάτωση των συνταγματικών επιταγών για προστασία της αξίας του ανθρώπου (αρ. 2 Σ) και η δυνατότητα ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου (αρ.5 Σ) καθώς και η προστασία της οικογένειας ως θεσμό (αρ.21) δεν επιτελείται επαρκώς αναφορικά με το θέμα των μετακινήσεων μέσω των ΜΜΜ μιας και η χρήση τους αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για την τέλεση των ανωτέρω στο πλαίσιο του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Έτσι λοιπόν όταν τα εισοδήματα των νέων είτε ατομικά είτε της οικογένειάς τους βρίσκονται κάτω από το όριο τη φτώχειας, τότε αυτοί εντάσσονται στον φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας.
Πώς δύναται ένας νέος να δοκιμάσει να αναπτύξει την προσωπικότητά του εργασιακά, κοινωνικά, οικονομικά, όταν για μια απλή μετακίνηση χρειάζεται 2,80 ευρώ. Ακόμα και οι φοιτητές με την έκπτωση 50% αντιμετωπίζουν πρόβλημα όταν τα εισοδήματα της οικογένειας βρίσκονται κάτω του ορίου της φτώχειας.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω το θέμα έγκειται στο κατά πόσον θέλουμε μέτρα στήριξης της νέας γενιάς και αν θέλουμε σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ακόμα και στην περίοδο των Μνημονίων που διανύουμε. Για αυτό λοιπόν ζητούμε νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση δωρεάν πρόσβασης στα ΜΜΜ για τους νέους έως 29 ετών με ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας σύμφωνα με τις μετρήσεις της Ε.Ε.
Αν και η Ελλάδα ποτέ δεν έφτασε στο μέσο επίπεδο της Ε.Ε. για την λειτουργία ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους ποτέ δεν είναι αργά ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση σχετική με το άρθρο 24 του Συντάγματος που μιλάει για την πραγμάτωση του κοινωνικού κράτους δικαίου.
Το θέμα μπορεί να διευθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή και το ενδεχόμενο κόστος δύναται να καλυφθεί με συνδυασμό αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και πάταξης της εισιτηριοδιαφυγής, και θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη μιας και μπορούν έτσι να απελευθερωθούν δημιουργικές δυνατότητες των νέων ανθρώπων. Ζητούμε την στήριξη όλων των νέων για την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας.
*Η πρωτοβουλία
είναι ανεξάρτητη από κομματικούς φορείς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου