13/5/13

ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ


«Τοξικομανείς» νέων τεχνολογιών
Βλέπετε τηλεόραση και την ίδια στιγμή ελέγχεται το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο κινητό σας τηλέφωνο ή παίζετε κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι;
Τότε είστε θύματα του λεγόμενου multitasking της σημερινής ψηφιακής εποχής, με τους φρενήρης ρυθμούς της, από το οποίο πάσχουν πολλοί «τοξικομανείς» των νέων τεχνολογιών.
Μελέτη του κρατικού Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν στις ΗΠΑ, προειδοποιεί πως το ψηφιακό multitasking (που μεταφράζεται κάπως σαν πολυφασική δραστηριότητα) μπορεί να σχετίζεται με την ανησυχία αλλά και την κατάθλιψη: Δεν είναι ξεκάθαρο αν είναι η ψυχολογική στέρηση που φέρνει την τάση να αναζητάμε την αφηρημάδα στο ψηφιακό «παραφόρτωμα» ή είναι τα κινητά και τα ανάλογα παιχνίδια τους που προκαλούν αυτήν την ψυχική κατάσταση. Πάντως και τα δύο συνδέονται άμεσα μεταξύ τους.

Αιτία - αποτέλεσμα

Το συγκεκριμένο συμπέρασμα που δημοσιοποιήθηκε στο Cyberpsychology, Behavior and Sosial Networking, προέκυψε από την ανάλυση πάνω από 300 εθελοντών υπό την καθοδήγηση του Μαρκ Μπέκερ.
Ο ερευνητής ζήτησε από τους συμμετέχοντες να του πουν πόσες ώρες την εβδομάδα θέλουν να περνούν κοιτώντας τηλεόραση, να χρησιμοποιούν το κινητό, να στέλνουν μηνύματα, να ακούν μουσική με το MP3 player, να σερφάρουν στο διαδίκτυο, να παίζουν ηλεκτρονικά κ.λπ.
Στη συνέχεια, τους έδωσε ένα ερωτηματολόγιο για να διερευνήσει την ψυχολογική τους ευεξία και την παρουσία συμπτωμάτων ψυχικών διαταραχών (άγχος, κατάθλιψη).
Η σύνδεση που αποδείχτηκε ήταν ξεκάθαρη: όποιος συμμετέχει πιο εύκολα σε πολυμέσα multitasking, παρουσίαζε πιο συχνά ψυχικά προβλήματα. «Δεν είμαστε πάντως έτοιμοι σε βαθμό να σταθεροποιήσουμε τη στάση μας απέναντι στη σχέση ανάμεσα στην αιτία και το αποτέλεσμα, αν η ψηφιακή υπερφόρτωση διευκολύνει το άγχος και την κατάθλιψη ή συμβαίνει το αντίθετο. Δηλαδή αν η άσχημη ψυχική κατάσταση οδηγεί σε μία «αφηρημάδα» που οδηγεί στο χάσιμο ανάμεσα στο τηλέφωνα και το κομπιούτερ», εξηγεί ο κ. Μπέκερ.
Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με τον ερευνητή, πρέπει να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όποιον το «παρακάνει» με τα ηλεκτρονικά ψηφιακά μέσα, ώστε να χαμηλώσει τις ώρες που περνάει, αλληλεπιδρώντας με τα τεχνολογικά εργαλεία για να ξορκίσει τα προβλήματά του, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, όπου το multitasking είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία, λειτουργεί μάλλον θετικά και αποκαλυπτικά, σαν να μας χτυπάει συναγερμός για να αναγνωρίσουμε μια άσχημη ψυχική κατάσταση.
www.medisense.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου