6/2/14

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ: «ΕΚΦΡΑΣΟΥ ΜΕ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ»

                           
ΠΕΝΤΕ ΔΙΩΡΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΝΙΜΑΤΙΟΝ

ΤΕΤΑΡΤΕΣ 19/02/2014 - 26/02/2014 - 05/03/2014 - 12/03/2014 - 19/03/2014
4:00-6:00 μ.μ. (1η ομάδα), 6:00-8:00 μ.μ. (2η ομάδα),
στο MEDIA LAB της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
(Κτίριο του ΟΤΕ), Νικομάχου 18, Κ. Ηλιούπολη.


Η Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη-εκπαιδευτικό  Σπύρο Σιάκα και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνη Παπαδόπουλο  και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας οργανώνει πέντε δίωρα εργαστήρια εισαγωγής στις βασικές αρχές της δημιουργίας κινούμενης εικόνας. Τα εργαστήρια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο μιας σειράς πολιτιστικών δράσεων της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.) με θέμα τη γνωριμία των σινεφίλ με την τέχνη του animation και τη βιωματική προσέγγιση των εκφραστικών μέσων της.
Η έναρξη των δράσεων έγινε με την έκδοση  από την Ο.Κ.Λ.Ε. του εκπαιδευτικού εγχειριδίου Εκφράσου με Animation και συνεχίζεται με την διοργάνωση διημέρων πολιτιστικών δράσεων στις Κινηματογραφικές Λέσχες σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Πρώτη συνάντηση

Αρχικά θα τεθούν οι βασικές αρχές δημιουργίας σεναρίου. Στη συνέχεια  οι συμμετέχοντες με βάση ένα συγκεκριμένο θέμα  θα δημιουργήσουν το σενάριο παρουσίασης αυτού του θέματος. Το θέμα του κάθε σεναρίου θα επιλεγεί με βάση το κομβικό ερώτημα: «Κινηματογραφική Λέσχη; Γιατί; Τι προσφέρει;» Με βάση αυτό το ερώτημα οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν μια από τις πολλές διαστάσεις (εκπαιδευτική, πολιτιστική, ψυχαγωγική)  προσφοράς της Κινηματογραφικής Λέσχης στην τοπική κοινωνία  (για  παράδειγμα: ανάπτυξη κινηματογραφικής παιδείας, αντίβαρο στην καταιγίδα ταινιών «σκουπιδιών» και σίριαλ «από το πανέρι» , διοργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκπαιδευτικές δράσεις κτλ.). Τελικά θα παρουσιάσουν αυτό που θα επιλέξουν μέσα από την εμψύχωση ενός άψυχου αντικειμένου που σχετίζεται με αυτό. Για παράδειγμα, ένα απόκομμα εισιτηρίου, μια μπομπίνα, μια κλακέτα, ένας φακός, μια κιθάρα  μπορεί να είναι υποψήφιοι χαρακτήρες που θα αποκτήσουν ζωή με την τεχνική του animation και θα παρουσιάσουν τον συγκεκριμένο ρόλο της Κινηματογραφικής Λέσχης στην τοπική κοινωνία.
Αναλυτικότερα, οι συμμετέχοντες σε αυτή τη συνάντηση:

1.   Θα δημιουργήσουν τα κείμενα  (αφήγηση μονόλογοι - διάλογοι).
2.    Θα αποφασίσουν τον χρόνο, τον τόπο και τους κεντρικούς ήρωες της   ταινίας τους.
3. Θα αποτυπώσουν το σενάριό τους σε φύλλα εργασίας «Σύνοψης» και «Εικονογράφησης Σεναρίου», τα οποία αντιστοιχούν στα αντίστοιχα κομβικά στάδια δημιουργίας μιας ταινίας animation. Τα έργα που θα προκύψουν από αυτό το στάδιο αποτελούν έργα τέχνης τα οποία μπορεί να εκτεθούν είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με τις ταινίες που θα προκύψουν από αυτά.

Δεύτερη συνάντηση
1.            Θα δημιουργήσουν τα σκηνικά (μακέτες) και τους ήρωες της ταινίας τους.
2.            Θα δραματοποιήσουν τα κείμενα.
3.            Θα πραγματοποιήσουν τη λήψη των πλάνων κινούμενης εικόνας με βάση το κάθε     εικονογραφημένο σενάριο. Θα δοθεί έμφαση σε συγκεκριμένες αρχές που μεταμορφώνουν μια απλή κίνηση σε «εμψύχωση».

Τρίτη συνάντηση
Θα συνεχιστεί η λήψη των πλάνων συνεχόμενης κίνησης με έμφαση στις  αρχές που μεταμορφώνουν μια απλή κίνηση σε «εμψύχωση».
Τέταρτη συνάντηση
Θα συνεχιστεί η λήψη των πλάνων συνεχόμενης κίνησης με έμφαση στις  αρχές που μεταμορφώνουν μια απλή κίνηση σε «εμψύχωση».
Πέμπτη συνάντηση
Βασικές αρχές μοντάζ. Επίδειξη των δυνατοτήτων των προγραμμάτων ψηφιακού  μοντάζ και γνωριμία με βασικές λειτουργίες επάνω στο animation.
Οι συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση των πέντε συναντήσεων θα προσπαθήσουν να ασχοληθούν οι ίδιοι με το τελικό μοντάζ των εργασιών τους. Βέβαια, μια συνάντηση δεν είναι αρκετή για μια πλήρη επιμόρφωση επάνω στο μοντάζ. Ωστόσο, ανάλογα με το ενδιαφέρον στο μέλλον, θα  προγραμματιστεί και εργαστήριο Β΄ επιπέδου με θέμα το μοντάζ. Η διαδικασία αυτού του εργαστηρίου θα αποτυπωθεί στη μορφή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, με τη σκηνοθετική επιμέλεια των Σπύρου Σιάκα και Αντώνη Παπαδόπουλου,  το οποίο θα προβληθεί από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας σε ειδική εκδήλωση μαζί με την παρουσίαση του εκπαιδευτικού εγχειριδίου Εκφράσου με Animation . Επίσης, οι ταινίες animation που θα προκύψουν μαζί με τις αντίστοιχες ταινίες από τα εργαστήρια σε άλλες Κινηματογραφικές  Λέσχες  θα συγκεντρωθούν σε ένα συλλεκτικό DVD το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί από την κάθε Λέσχη σε ποικίλες δραστηριότητες.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Καλαντίδης (2109941199, 6945405825, jim_kalant@hotmail.com), Θοδωρής Μουμουλίδης (6948595004, tmoumoulidis@hotmail.com).


Ο Σπύρος Σιάκας είναι καθηγητής εφαρμογών στο Τμήμα Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας όπου διδάσκει animation (από το 2002 ως  επιστημονικός συνεργάτης και από τον Ιούνιο του 2013 ως καθηγητής εφαρμογών). Είναι διδάκτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Arts/M.A.) στο Animation στο Surrey Institute of Arts and Design, University College, με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.,. Έχει συμμετάσχει ως σκηνοθέτης και animator στη δημιουργία εκπαιδευτικών ταινιών και πολυμεσικού υλικού για παιδιά και ενήλικες. Οι ταινίες που έχει σκηνοθετήσει έχουν  συμμετάσχει και έχουν αποσπάσει βραβεία, μεταξύ των οποίων και η διάκριση της παγκόσμιας ένωσης animation για την ταινία του The Mirror Stage, σε φεστιβάλ ταινιών  στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Από το 1989 διετέλεσε υπεύθυνος προγράμματος στο Διεθνές και Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και από το 1999 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ίδιου Φεστιβάλ. Σπούδασε σκηνοθεσία στην Κρατική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου του Κιέβου. Σκηνοθέτησε ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ , πολλές από τις οποίες έχουν διακριθεί σε Διεθνή Φεστιβάλ, ενώ βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας. Δίδαξε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο ΑΠΘ, στη Σχολή Κινηματογράφου «Λ. Σταυράκος» και στο ΙΕΚ «Ακμή». Διετέλεσε Σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι επίσης μέλος της επιτροπής των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου