ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΨΑΝ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η Νέα Δημοκρατία, επενδύοντας στο αντιμνημονιακό "τσουνάμι" και στη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιστράτευσε εν ενεργεία βουλευτές και πρώην Υπουργούς στη μάχη των δημοτικών εκλογών. Με μία πρόχειρη αναζήτηση μπορεί ο καθείς να διαπιστώσει πως πρώην Υπουργοί της «γαλάζιας» παράταξης κατήλθαν στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Γλυφάδας. Λίγο διαφορετική περίπτωση συνιστά ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος είχε εκλεγεί το 2006 Δήμαρχος Αθηναίων και εξήλθε τότε από την κεντρική πολιτική σκηνή.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ υπέστη υπερβολική φθορά κατά τη διάρκεια της θητείας του, αλλά η ήττα από τον πάλαι ποτέ «άγνωστο» Συνήγορο του Πολίτη, Γιώργο Καμίνη, δε μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί αναμενόμενη. Το φυσάνε και δεν κρυώνει στη Ρηγίλλης, μιας και έχασαν μετά από 24 χρόνια το μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Κάτι άλλο φταίει…
Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, ο εν ενεργεία «γαλάζιος» βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών (επί Καραμανλή) Κώστας Γκιουλέκας δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες της συμπρωτεύουσας και ήρθε δεύτερος με μικρή ωστόσο διαφορά από το Γιάννη Μπουτάρη.
Στην περίπτωση της Γλυφάδας, ο επίσης βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών (και αυτός επί Καραμανλή…), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δεν κατάφερε να τεθεί επικεφαλής βλέποντας για λίγες δεκάδες ψήφους την πλάτη ενός ιδιαιτέρως έμπειρου σε διοικητικές θέσεις στελέχους, του Κώστα Κόκκορη.
Η κοινή συνισταμένη είναι μία: Οι βουλευτές και πρώην Υπουργοί της Ν.Δ. «μαυρίστηκαν» κόντρα σε υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ που αδίκως κουβαλούσαν τη «ρετσινιά» του «εκπροσώπου του μνημονίου», ενώ είχαν να επιδείξουν αρκετές αρετές... Αυτό λέει πάρα πολλά για τη στάση των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και σε επιμέρους πρόσωπα που βγήκαν με τα κουστούμια τους για χαλαρό περίπατο στις εκλογές, αλλά κάπου σκόνταψαν και έκοψαν το νήμα δεύτεροι...
Η αποστροφή του κόσμου προς τους «καραμανλικούς» Υπουργούς εκφράστηκε περισσότερο στη Θεσσαλονίκη και στη Γλυφάδα, ενώ στην Αθήνα συνοδεύτηκε και από τη λογική φθορά που υπέστη ο Νικήτας Κακλαμάνης ως Δήμαρχος.
Σημειώνεται δε, πως Γκιουλέκας και Βαρβιτσιώτης δεν παραιτήθηκαν του βουλευτικού αξιώματος και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος εν αντιθέσει, αν και βουλευτής, παραιτήθηκε και εξελέγη στο Δήμο του Πειραιά παρά το γεγονός πως ξεκίνησε την «κούρσα» του Πειραιά τρίτος!
Τροφή για σκέψη δίνει το γεγονός πως ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, μπήκε στο δεύτερο γύρο για την Περιφέρεια της Αττικής και τη διεκδίκησε με τις πιθανότητες που του αναλογούσαν. Δεν κατάφερε να εκλεγεί Περιφερειάρχης, αλλά κανείς δεν το περίμενε άλλωστε. Μήπως η επιλογή προσώπων από την κεντρική πολιτική σκηνή, που δεν παραιτήθηκαν και δεν διαχώρισαν τη θέση τους, κόστισε στη Νέα Δημοκρατία;
Προσπάθησαν να δημιουργήσουν «κύμα κατά του μνημονίου» στις περιοχές τους, αλλά δεν το κατάφεραν διότι ο κόσμος θεώρησε πως ευθύνονται και αυτοί για την κατάσταση της χώρας. Το «αντιμνημονιακό» γύρισε μπούμερανγκ μιας και οι τρεις ήρθαν αντιμέτωποι με υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ.
Κατέβηκαν με το «γαλάζιο» λάβαρο υψωμένο, ενώ οι «δήμιοί» τους προσπαθούσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την κυβερνητική πολιτική προβάλλοντας το αυτοδιοικητικό διακύβευμα των εκλογών. Αυτό είναι και το σημείο που την… «πάτησαν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου