11/11/10

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΟΝΣΟΡΤΣΙΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ (IBISCOS


Ο ΣΠΑΥ στην ομάδα εργασίας της Βόννης

Τα αρχικά IBISCOS (International BIodiversity Research COnSortium ), που στα ελληνικά παραπέμπουν στην ονομασία γνωστού αγγειοσπέρμου δικότυλου καλλωπιστικού δένδρου, υιοθέτησε για την επωνυμία του, το Ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ για τη βιοποικιλότητα, Γερμανίας, Πορτογαλίας, Πολωνίας και Ελλάδος στο πλαίσιο των εργασιών του, στις 3 έως και 6 Νοεμβρίου, στη Βόννη.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο κονσόρτσιουμ, πρότεινε την επέκταση του προγράμματος LIFE 08/ΝAT/GR/539 – AMIBIO (Αυτόματη Παρακολούθηση & Καταγραφή της Βιοποικιλότητας με χρήση ακουστικών μέσων) που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία και προβλέπει την έρευνα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον Υμηττό.

Ο εκπρόσωπος της Πορτογαλίας Miguel Vieira ζήτησε από τους εταίρους να συνδιαμορφωθεί πρόταση για την προστασία της κάσιας (καλλωπιστικό δικοτυλήδονο διχλαμυδικό δένδρο) στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE PLUS, τονίζοντας ότι η σχετική τεχνογνωσία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη συνέχεια και για την προστασία της κυανόφυλλης ακακίας στον Υμηττό.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τις δυνατότητες αξιοποίησης του προγράμματος COST, στήριξης της έρευνας για τη βιοποικιλότητα, από τον Καθηγητή Karl-L. Schuchmann.

Στις εργασίες του κονσόρτσιουμ συμμετείχαν οι εταίροι του κονσόρτσιουμ και συγκεκριμένα: η ομάδα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου ZFMK της Βόννης υπό τους Καθηγητές Klaous Riede και Dr. Karl-L.. Schuchmann, ο Πρόεδρος της θυγατρικής της Πορτογαλικής ΔΕΗ (EDP) FloraSul Miguel Vieira, ο Καθηγητής Dr. Wieslaw Bogdanowicz, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας, ο Kαθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Todor Ganchev και ο εκπρόσωπος του ΣΠΑΥ, Τεχνολόγος Δασοπονίας Δημήτρης Κυργιόπουλος.

Οι εταίροι συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση εργασίας στην Πάτρα στις 10 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου