20/3/11

ΤΟ «ΜΝΗΜΟΝΙΟ» ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ή ΑΛΛΙΩΣ «Η ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Πηγή- Δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσώνας
Δ. Γούναρη 73 – 16561 Γλυφάδα
Τηλ. 2108980010 FAX 2108980026
www.anor.gr e-mail info@anor.gr


Η ύπαρξη κάποιας «συμφωνίας» μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων κ.κ. Κ. Κόκκορη, Σ. Λανδράκη και Ο. Παπαδόπουλου, για να υποστηρίξουν οι δύο τελευταίοι τον πρώτο στο β’ γύρο των Δημοτικών εκλογών φημολογείται από τότε. Έχουν ακουστεί διάφορα και κυκλοφορεί σε φωτοτυπίες, περίπου 2 μήνες τώρα, το λεγόμενο «μνημόνιο» ή αλλιώς «ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ», δηλαδή το συγκεκριμένο κείμενο που αναρτήθηκε στο www.vimaonline.gr αρχικά και σε άλλα ηλεκτρονικά μέσα στη συνέχεια. Δεν γνωρίζουμε για την εγκυρότητά του, στεκόμαστε όμως στο περιεχόμενο και αν αυτά που γράφονται σε αυτό επιβεβαιώνονται στο σύνολό τους ή σε κάποιο βαθμό, από πράξεις του κ. Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής.
Ως προς το περιεχόμενό του, πέραν από τις δήθεν διακηρύξεις για λύσεις προβλημάτων κλπ (το κερασάκι στην τούρτα δηλαδή), εκείνο που σοκάρει πραγματικά είναι το κεφάλαιο «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» και οι διατυπώσεις που εμπεριέχονται σ’ αυτό. Όπως π.χ. «παραχώρηση της διοίκησης του Νομικού Προσώπου …..», «Παραχώρηση της διοίκησης μιας Δημοτικής Επιχείρησης….», «Ειδικά για τον κ. Βάκκα, ο κ. Κόκκορης αναλαμβάνει προσωπικά την υποχρέωση να τον αποκαταστήσει …….» και άλλα τραγικά. Αλήθεια, ποιανού ιδιοκτησία είναι ο Δήμος και δεν το ξέραμε; Που πήγαν οι έννοιες «δημοκρατία», «διαφάνεια», το «όλα στο φως» που μας έλεγαν πριν τις εκλογές; Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης του κ. Κόκκορη, αλλά και των άλλων δύο παρατάξεων, γνωρίζουν για την ύπαρξη αυτού του «μνημονίου» και τι λένε για αυτό; Οι δημότες ψηφίζοντας φυσικά δεν γνώριζαν την «συμφωνία της ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» του Δήμου και εξαπατήθηκαν γιατί κάποιοι τους θεωρούν πρόβατα και επικυρωτές των επιλογών τους. Άλλωστε, εδώ ακυρώνεται στην πράξη και ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου που, σύμφωνα με το νόμο, είναι αρμόδιο να ορίζει τις διοικήσεις Νομικών Προσώπων, Δημοτικών Επιχειρήσεων κλπ, αλλά και ο ίδιος ο νόμος που δεν επιτρέπει αθέμιτες συναλλαγές.
Ως προς την επαλήθευση των αναφερομένων στη «συμφωνία», στην πράξη δυστυχώς έχουν υλοποιηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος όσα προβλέπονται, όπως στα Διοικητικά Συμβούλια του GOLF, του Νομικού Πρόσωπου, της ΔΕΑΠ κλπ. Σ’ αυτά έχουν ενταχθεί στελέχη των παρατάξεων Λανδράκη και Παπαδόπουλου, όπως η κ. Φ. Μαλάμη και οι κ.κ. Ν. Βάκκας και Ι. Γκέκας, αναπληρωτής Πρόεδρος στο GOLF είναι ο κ. Παπαδόπουλος, Δ/νουσα Σύμβουλος η κόρη του και ως Ειδική Συνεργάτης προσελήφθη η σύντροφος του κ. Λανδράκη κ. Π. Δάρα. Επαληθεύεται επίσης και από όλη την συμπεριφορά των τριών αυτών παρατάξεων στις ψηφοφορίες, στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου κ.α.
Ο κόσμος το ΄χει τούμπανο, επομένως και αυτοί κρυφό καμάρι!
Όλα αυτά βεβαίως δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της πόλης μας, προσβάλουν τη δημοκρατία μας και ευτελίζουν την έννοια της συνεργασίας, διότι με όσα συμβαίνουν είναι καθαρό ότι «οι σύμμαχοι» έχουν σε προτεραιότητα κυρίως το δικό τους όφελος και καθόλου δεν τους ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον και το καλό του Δήμου και του πολίτη.
Η ζωή έχει δείξει όμως ότι τέτοιες «συμμαχίες» δεν έχουν μέλλον, αντίθετα βλάπτουν  και δυστυχώς άλλη μια τετραετία θα πάει χαμένη για την πόλη μας, με επιδείνωση των προβλημάτων και της κακοδιοίκησης.
Λυπούμαστε για όσα συμβαίνουν, τα καταδικάζουμε και τα καταγγέλλουμε!
Ας τα χρεωθούν αυτοί που τα έπραξαν. Έργα τους είναι!
Εμείς συνεχίζουμε τη μάχη με αξιοπρέπεια, σεβασμό στους πολίτες και ξεκάθαρες θέσεις.


...........................................................................................................................................................

ΚΩΜΩΔΙΑ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ
ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Δυστυχώς, με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ οι 46 Σχολικές Επιτροπές που λειτουργούσαν στα σχολεία του Δήμου μας και ενεργοποιούσαν στα Διοικητικά τους Συμβούλια από 5 έως 9 μέλη η καθεμία, ήτοι σε σύνολο πάνω από 250 εθελοντές (Δημοτικοί Σύμβουλοι, γονείς, μαθητές και άλλοι πολίτες), συγχωνεύτηκαν σε δύο, μία στην Πρωτοβάθμια και μία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Προγραμματική θέση των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ είναι να ενισχυθούν τα Σχολικά Συμβούλια και όλες οι αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με την υγιεινή, την ασφάλεια, τον εξοπλισμό, τη λειτουργία, τις δράσεις και γενικότερα τις υποδομές των σχολείων, καθώς και την αποτίμηση και στήριξη του εκπαιδευτικού έργου, να περάσουν σ’ αυτά, ώστε να ενισχυθεί η οντότητα της κάθε σχολικής μονάδας, ανεξάρτητα από τον τίτλο που θα έχουν.
Η συγχώνευση, ούτε οικονομικό αντίκρισμα έχει, αφού όλοι προσέφεραν αμισθί, ούτε πρόκειται να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Αντίθετα ο υδροκεφαλισμός αυτός μειώνει σχεδόν στο 1/9 τους ανθρώπους που θα ασχολούνται και  απομακρύνει τα όργανα από τους σχολικούς χώρους και τα προβλήματα. Με δεδομένο μάλιστα ότι το Υπουργείο Παιδείας προωθεί την ίδρυση τριμελών Διαχειριστικών Επιτροπών (όπως τις ονομάζει) ανά σχολείο, ενισχύεται η δαιδαλώδης και ατελέσφορη μορφή διοίκησης των σχολικών μονάδων.
Αντί λοιπόν η Δημοτική Αρχή να σταθεί με σοβαρότητα στα ανοιχτά αυτά ζητήματα, να στηριχθεί σε όλες τις δυνάμεις της σχολικής κοινότητας και να αξιοποιήσει τη διάθεση όλων των δημοτικών παρατάξεων για κοινή πλεύση στα θέματα παιδείας (μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις για θέματα σχολείων λαμβάνονταν ομόφωνα), κατάφερε να μετατρέψει τη διαδικασία για τον ορισμό των μελών στα Διοικητικά Συμβούλια (Δ.Σ.) των δύο Σχολικών Επιτροπών, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15/3/11, σε κωμωδία, ευτελίζοντας τον θεσμό. Επιβεβαίωσε έτσι την ανεπάρκειά της και τον πρόχειρο έως επικίνδυνο τρόπο που χειρίζεται, από την ανάληψη των καθηκόντων της, τα ζητήματα. Γινόμαστε πιο σαφής:
·       Σύμφωνα με το άρθρο 240 του Κώδικα των Δήμων (Ν 3463/06) στα Δ.Σ. των Σχολικών Επιτροπών που είναι πάνω από 5 μέλη, 2 από αυτά ορίζονται από την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Δημοτική Αρχή, ενόψει του ορισμού στις 15/3/11, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις παρατάξεις της μειοψηφίας ζητώντας τους να έχουν προτάσεις για ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος ανα Σχολική Επιτροπή, αφήνοντας να εννοηθεί έτσι ότι θα ψηφίσει στα δύο 15μελή Δ.Σ. περισσότερα από 2 μέλη προερχόμενα από την αντιπολίτευση. Τελικά στη συνεδρίαση και αφού έγιναν οι προτάσεις από όλους, δέχθηκε μόνο τα 2 μέλη με τους αναπληρωματικούς τους, που έτσι κι αλλιώς δικαιούται η μειοψηφία, επιλέγοντας μάλιστα και τα άτομα, κατά παράβαση του νόμου. Μάλιστα έφτασε σε σημείο αστειότητας, ορίζοντας με το έτσι θέλω μέλος που προτάθηκε για αναπληρωματικό σε τακτικό, παρά τη διαφωνία της Προέδρου των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνάς Λυγνού που πρότεινε ως τακτικό μέλος επώνυμη καθηγήτρια και διευκρινίζοντας ότι ο προτεινόμενος ως αναπληρωματικό μέλος δεν θέλει να είναι τακτικό.
·       Στη Σχολική Επιτροπή της Πρωτ5οβάθμιας Εκπαίδευσης όρισε και σωστά ως μέλη τον πρόεδρο του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών της Γλυφάδας και των γύρω Δήμων και την Προϊσταμένη του 3ου Γραφείου που καλύπτει τα Δημοτικά Σχολεία των Δήμων της Περιοχής, δεν έκανε όμως το ίδιο στην Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ορίζοντας εκπρόσωπο του αντίστοιχου Συλλόγου Εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας) και τον Προϊστάμενο του 2ου Γραφείου που καλύπτει τα Γυμνάσια και Λύκεια επίσης των Δήμων της περιοχής. Γιατί άραγε; Ποια ήταν τα κριτήρια; Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση χρειάζονται εκπρόσωποι από τους συγκεκριμένους φορείς, αλλά στη Δευτεροβάθμια δεν ισχύει κάτι τέτοιο;
·       Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Γλυφάδας πρότεινε σε κάθε 15μελές Δ.Σ. των Σχολικών Επιτροπών το δευτεροβάθμιο όργανο των γονέων να εκπροσωπηθεί με δύο τουλάχιστον μέλη, πρόταση που έκανε δεκτή η Πρόεδρος των ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ κ. Αθηνά Λυγνού και ο κ. Σ. Δήμου εκπροσωπώντας την πλευρά του κ. Μ. Βαρβιτριώτη, απέρριψε όμως η Δημοτική Αρχή αβασάνιστα και χωρίς κανένα επιχείρημα. Ούτε το γεγονός ότι η Ένωση Γονέων εκπροσωπεί 33 Συλλόγους Γονέων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Γλυφάδας με 16.000 γονείς – μέλη, πράγμα που θύμισε ο Πρόεδρός της, συγκίνησε τον κ. Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή, δείχνοντας με τη στάση της αυτή πως εννοεί τη συμμετοχή και την αντιπροσωπευτικότητα.

Με εκτίμηση
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»
Η υπεύθυνη
                                                                         Λένα Κόκκαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου