Η ΕΛΟΝΟΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΡΕΨΙΜΗ ΚΑΙ ΙΑΣΙΜΗ
Aλλά εξακολουθεί να σκοτώνει 2.000 παιδιά την ημέρα
Η ελονοσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος δολοφόνος παιδιών παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 800.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια, με το 90% των θανάτων αυτών να σημειώνονται στην Αφρική, όπου η νόσος είναι υπεύθυνη για περίπου τον ένα στους έξι όλων των θανάτων παιδιών.
Όπως δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF Anthony Lake με ευκαιρία τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας «κάθε μέρα περίπου 2.000 παιδιά πεθαίνουν από το τσίμπημα ενός κουνουπιού, έχουμε όμως αποτελεσματικά μέσα για την καταπολέμηση αυτής της θανάσιμης ασθένειας και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για να σώσουμε ζωές.»
Η ελονοσία είναι τόσο αποτρέψιμη όσο και ιάσιμη. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα παιδιά μιας κοινότητας κοιμούνται κάθε βράδυ κάτω από την προστασία μιας ειδικά επεξεργασμένης με εντομοκτόνο κουνουπιέρας, η συνολική παιδική θνησιμότητα μπορεί να μειωθεί έως και 20%.
Ωστόσο, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, κυρίως στην Αφρική, θα χαθούν εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης σε τέτοιες κουνουπιέρες και στη σωτήρια κατάλληλη θεραπεία εντός 24 ωρών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου. Περιμένοντας ακόμα και έξι ώρες για τη έναρξη της θεραπείας μπορεί να σημαίνει ζωή ή θάνατο για ένα άρρωστο παιδί.
Μεταξύ του 2004 και του 2010, περισσότερες από 400 εκατομμύρια κουνουπιέρες παραδόθηκαν σε ενδημικές στην ελονοσία χώρες, με τα 290 εκατομμύρια να έχουν παραδοθεί από το 2008 και μόνο. Αυτά τα 290 εκατομμύρια είναι αρκετά για να καλύψουν περίπου το 80% των δηλωμένων αναγκών σε ολόκληρη την Αφρική.
Αυτές οι προσπάθειες έχουν οδηγήσει σε πραγματική πρόοδο. Οι θάνατοι από ελονοσία παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 20% μεταξύ 2000 και 2009, ένα στατιστικό στοιχείο που αντιπροσωπεύει πολλές χιλιάδες ζωές παιδιών που σώθηκαν.
Οι χώρες που έχουν συστηματικά κλιμακώσει τις προσπάθειες για την πρόληψη της ελονοσίας παρουσιάζουν σημαντική μείωση του φόρτου της ελονοσίας στις εγκαταστάσεις υγείας. Ενδημικές χώρες όπως η Ερυθραία, η Μαδαγασκάρη, το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, η Ζάμπια και η Ζανζιβάρη, έχουν δείξει μείωση πάνω από 50% τόσο στα επιβεβαιωμένα κρούσματα ελονοσίας όσο και στη νοσηλεία και τους θανάτους από ελονοσία.
Η καταπολέμηση της ελονοσίας όχι μόνο σώζει ζωές παιδιών, αλλά αποφέρει επίσης πολλά οφέλη στον τομέα της υγείας και της οικονομίας. Για παράδειγμα, η εξάλειψη της ελονοσίας ελαφρύνει την επιβάρυνση στα υπερφορτωμένα κέντρα υγείας. Η μείωση της ελονοσίας βελτιώνει αντίστοιχα την υγεία των εγκύων γυναικών και συνεπώς, την υγεία των μωρών τους. Ο έλεγχος της ελονοσίας μπορεί επίσης να μειώσει τους θανάτους που οφείλονται στον υποσιτισμό, καθώς τα παιδιά που είναι ήδη αποδυναμωμένα έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν αν προσβληθούν από την ασθένεια.
Δεν μπορούμε να αφήνουμε κάποια παιδιά να εκτίθενται στην ελονοσία και κάποια άλλα να είναι ασφαλή. Είτε χρησιμοποιώντας επεξεργασμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες, είτε με σωστή διάγνωση, είτε με την παροχή αποτελεσματικής θεραπείας, η πρόκληση είναι να παρέχουμε προστασία και φροντίδα στο κάθε ένα παιδί που διατρέχει κίνδυνο.
Όσοι επιθυμούν να συμβάλουν στα προγράμματα της UNICEF για την καταπολέμηση της ελονοσίας και τον εμβολιασμό των παιδιών κατά των κυριότερων θανατηφόρων ασθενειών μπορούν να το κάνουν μέσα από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF στο www.unicef.gr
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ UNICEF - Ανδρ. Δημητρίου 8 & Τζ. Κέννεντυ 37, 161 21 Καισαριανή
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 72 55 555, Φαξ: 210 72 52 555, 210 72 35 555
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου