17/6/11

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΕΣΩ... FACEBOOK

Constitution

Written by: Dimitris Kalogeropoulos

Πριν μερικούς μήνες, η οικονομία της Ισλανδίας κατέρρευσε. Η χώρα δοκιμάστηκε πολύ καθώς σχεδόν δύο χρόνια αργότερα εξερράγη το ηφαίστειο Eyjafjallajokull προκαλώντας ένα τεράστιο χάος στις αεροπορικές μεταφορές της Ευρώπης. Οι Ισλανδοί όμως φαίνεται ότι έχουν πατήσει το reset και κάνουν μία νέα αρχή. Μέχρι στιγμής, τα δείγματα γραφής είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Ακόμα και σε απλά πράγματα, όπως η δημιουργία ενός video για την προώθηση του Τουρισμού της χώρας τους, ασχολούνται αρκετά και το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό.

Όμως, δεν μένουν μόνο στο φαίνεσθαι αλλά προχωρούν και στην ουσία. Τελευταία, και σημαντικότερη κατ’ εμέ, απόδειξη αυτού, είναι ο τρόπος που προσπαθούν να δημιουργήσουν το νέο Σύνταγμα της χώρας. Η 25μελής επιτροπή που έχει σχηματιστεί για να δημιουργήσει το Σύνταγμα της Ισλανδίας έχει το δικό της Facebook Fanpage μέσω του οποίου κάνει προτάσεις για νέα άρθρα και οι χρήστες, Ισλανδοί και μη, προτείνουν αλλαγές και βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν. Ακόμα, μπορεί όποιος θέλει να προτείνει το δικό του άρθρο ή να κάνει κάποιο γενικότερο σχόλιο πάνω στην κατάρτιση του Συντάγματος.
Επιπλέον, η επιτροπή έχει παρουσία στο Twitter, στο YouTube και στο Flickr ενώ όλες οι συναντήσεις της έχουν live streaming για να μπορεί να τις παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται. Στα μάτια μου, αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι οι Ισλανδοί έχουν καταλάβει την δύναμη των νέων μέσων και προσπαθούν να τα εκμεταλλευτούν στο έπακρο. Μακάρι να υπήρχε και στην Ελλάδα παρόμοια θέληση, τόσο από τους υπεύθυνους όσο και από τον απλό λαό για να καταφέρουμε, ως χώρα, να ορθοποδήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου