14/7/11

ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ... ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ!


Η Κυβέρνηση υιοθέτησε την πολιτική του μνημονίου στην κατεύθυνση της διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία. Την ίδια ώρα, ο ελληνικός λαός βιώνει μία πρωτοφανή σε μέγεθος λιτότητα. Παρόλα αυτά, και ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι υπαρκτός και έχουν καταγραφεί αρκετές αστοχίες ως προς την εκπλήρωση των στόχων. Τελικά, μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού πήγαν χαμένες???
Έχω τη γνώμη ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού συνέβαλαν καθοριστικά μέχρι σήμερα στην προσπάθεια αντιμετώπισης του κινδύνου χρεοκοπίας της χώρας μας, έτσι όπως είχε προκύψει για τους γνωστούς λόγους πριν από ενάμιση χρόνο. Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι θυσίες θα πιάσουν τόπο μέχρι τέλους. Από την άλλη πλευρά, φυσικά, καταγράφονται ορισμένες αστοχίες ως προς την υλοποίηση αυτής της προσπάθειας και δεν αντιλέγω ότι ως προς αυτήν την πρωτοφανή και ιδιαίτερα επίπονη προσπάθεια που καταβάλλει αυτόν τον ενάμιση χρόνο η Κυβέρνηση ότι έχουν γίνει και λάθη, όπως και αστοχίες. Άλλωστε, βρισκόμαστε σε «πόλεμο» και στον αγώνα που διεξάγεται, ασφαλώς και γίνονται λάθη από αυτούς που έχουν τη σχετική ευθύνη. Είναι, όμως, ιδιαίτερα υποκριτικό και προκλητικό, κατά τη γνώμη μου, αυτοί οι οποίοι ευθύνονται κυρίως για τη σημερινή κατάσταση της χώρας να βρίσκονται στην απέναντι  πλευρά αυτής της προσπάθειας και να αρκούνται μόνο στο να παρατηρούν τις όποιες αστοχίες και λάθη της Κυβέρνησης που, προφανώς, συμβαίνουν κάτω από την σκληρή πίεση των γεγονότων.
Ποια η θέση σας για τα κοινωνικά επιδόματα  ???????
Η  εξελισσόμενη οικονομική κρίση έπληξε πολλαπλά την ελληνική κοινωνία και οικονομία, γεγονός που επέτεινε τις ήδη υπάρχουσες δυσλειτουργίες, ιδιαίτερα εμφανείς και στην κοινωνική πολιτική.
Το κοινωνικό κράτος κεντρικά προσανατολισμένο σε «επιδοματικές» πολιτικές, λειτουργούσε αναποτελεσματικά, αδυνατώντας να μειώσει τη φτώχεια, ενώ προσέφερε  υψηλού κόστους υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας: όπως το ΕΣΥ έπασχε από έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού και σπατάλη πόρων, η δια βίου μάθηση ήταν ανεπαρκώς ανεπτυγμένη και τα μέτρα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες εμφάνιζαν σημαντικό βαθμό αστοχίας.
Μια τέτοια παθογενής κατάσταση είχε σαν αποτέλεσμα να διευρύνει  τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, υποσκάπτοντας την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.
Ένα  κοινωνικό κράτος οφείλει  να  επενδύει στο Ανθρώπινο Δυναμικό και επιδιώκει τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων με στόχο την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, ώστε να μπορούν όλοι οι άνθρωποι να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

Πως θα …λειτουργήσει   ……

 Χρειάζεται  αναδιανομή, μετάβαση ,και  ανασχεδιασμός ,  από ένα παθητικό «επιδοματοκεντρικό» προς ένα ενεργητικό κοινωνικό κράτος, επιλεκτικά γενναιόδωρο, ορθολογικό και βιώσιμα αναδιανεμητικό, με στοχευμένες πολιτικές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, το οποίο θεμελιώνεται στο Ανθρώπινο Κεφάλαιο.
Ένα κοινωνικό κράτος για να λειτουργήσει  θεμελιώνεται στην ισότητα των ευκαιριών, τη δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, με ποιοτική αναβάθμιση της σχέσης κράτους-πολίτη. Ενα κράτος: Ευέλικτο Λειτουργικό, με ορθολογική διαχείριση που βάζει τέλος στις σπατάλες του παρελθόντος, παραμένοντας ωστόσο βιώσιμα αναδιανεμητικό. Εδώ είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ουσιαστικών πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας, που όμως συνδέονται με καινοτόμες δράσεις και με το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.
                Αποτελεσματικό, με παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους τομείς της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας, ώστε να μην υποχρεώνονται οι πολίτες να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα συμπιέζοντας τα εισοδήματά τους.Δίκαιο, διευκολύνοντας όσους έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης από το κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα και αίροντας τις κοινωνικές αδικίες. Αξιόπιστο, που θα χαίρει του σεβασμού του φορολογούμενου, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της εισφοροδιαφυγής. Μια αξιοπιστία που ενισχύεται από την παροχή αποτελεσματικών, αποδοτικών και ποιοτικών υπηρεσιών, φιλικών προς τους πολίτες και υπόλογων προς αυτούς.

Τι κάνουμε με την Ανεργία ????/
Απαραίτητη και αναγκαία  η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας σε πρώτη φάση, την προστασία του πραγματικού εισοδήματος, και την αύξηση των θέσεων στο μέλλον.
Αυτό προϋποθέτει  την  στηρίξει  στις βιώσιμες επιχειρήσεις μέσω στοχευμένων δράσεων με στόχο τη διατήρηση θέσεων εργασίας. Πιστεύω ότι η επιχειρηματικότητα δεν ταυτίζεται μόνο με το άνοιγμα μιας επιχείρησης, αλλά με τη δημιουργικότητα, την ευρηματικότητα και τη συλλογικότητα του Ελληνισμού που, σε δύσκολες στιγμές, ξέρει να πλάθει, να δημιουργεί, να καινοτομεί.
                Επίσης να  μετατραπεί  το παθητικό επίδομα της  ανεργίας σε ενεργή επιταγή ένταξης και επανένταξης στην απασχόληση. Στηρίξει  στην επαγγελματική ένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, μειώση σ το υψηλό μη-μισθολογικό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών
Βοήθεια  στους νέους που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Προτεραιότητα  για το νέο άνθρωπο είναι η εξασφάλιση της δυνατότητας για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, και  η μη στέρηση πολύτιμου εργατικού δυναμικού για τη χώρα μας.
Στηρίξει  στην απασχόληση των γυναικών, αναπτύσσοντας  πολιτικές για την οικογένεια, τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, διασφαλίζοντας  την επαγγελματική ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δίνοντας  κίνητρα και δυνατότητα για εργασία, ίσες ευκαιρίες σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη,
Πρωταρχικός στόχος η   επενδύσει  στον ανθρώπινο παράγοντα, στην κατάρτιση και στην επανεκπαίδευση του  με γνώμονα τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας  τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών,  παράλληλα  τον  σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα.

                Πως  προωθούμε ένα  βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα ?
Ένα ασφαλιστικό σύστημα για να είναι βιώσιμο πρέπει να είναι δίκαιο , βασισμένο στην αλληλεγγύη και την ανάπτυξη ,για όλους, αφήνοντας για πάντα πίσω το κράτος των πελατειακών αποφάσεων, των χαριστικών προνομίων και των αδικαιολόγητων ανισοτήτων, με  ενιαίους συνταξιοδοτικούς κανόνες και όχι προνομιακές ρυθμίσεις για κάποιες συντεχνίες ή ομάδες πίεσης,  την ενίσχυση με δίκαιο τρόπο και σωστή αναδιανομή, ιδιαίτερα υπέρ εκείνων που είναι πιο αδύναμοι.
Έτσι υπάρχει  εξασφαλίσει των  συντάξεων  στους πολίτες, όχι μόνο για τώρα, αλλά για πάντα. Και αυτό σημαίνει σιγουριά ότι η χώρα διαθέτει δημόσιο σύστημα  διαχρονικής προστασίας και ασφάλειας για όλους.
 Να αξιοποιήσουμε  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Προστατεύοντας  τον πλούτο της, τον πλούτο των πολιτών, επιδιώκοντας με τις πολιτικές  ένα αναπτυξιακό μοντέλο με μισθούς που αντανακλούν την εργατικότητά , με συντάξεις που αντανακλούν το σεβασμό  προς την Τρίτη ηλικία.
Ο εργαζόμενος –και ιδιαίτερα ο νέος- που βιώνει την ασφάλεια, τη σιγουριά και το σεβασμό σε ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δίκαιο, διαφανές και αξιόπιστο, απελευθερώνεται και δημιουργεί, καινοτομεί.
Αν η αναδιανομή είναι απλουστευμένη ορθολογική και στοχευμένη, δεν είναι απλά μόνον δίκαιη, δεν έχει μόνο μείωση κόστους ,έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Είναι η αναδιανομή που αποδίδει σε κάθε πολίτη τις ευκαιρίες, την πρόσβαση και τη στήριξη που χρειάζεται, χωρίς να προσπερνά κανέναν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου