14/7/11

ΑΔΕΙΑΣΑΤΕ ΤΟΝ κ. ΠΑΓΚΑΛΟ? ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΥΕΞΗ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΝΝΑ ΝΤΑΛΑΡΑ


Αδειάσατε τον κ. Πάγκαλο;

Τιμώ τον κ. Πάγκαλο. Έχει μια μακρά ιστορία στα δημόσια πράγματα, την οποία εγώ ως νέος πολιτικό σέβομαι απεριόριστα. Ωστόσο, θεωρώ, ότι δηλώσεις, όπως αυτές που έκανε και τις οποίες δε θέλω να αναπαράγω, δημιουργούν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν είναι ανάγκη να φέρνουμε την καταστροφή πριν δώσουμε τη μάχη. Φτάνει πια με την τρομοκράτηση του πολίτη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να αλλάξουμε τη ρότα του καραβιού, έστω και την ύστατη ώρα.

Πολλοί λένε ότι κινείστε μεταξύ ψέματος κι αποτυχίας για το μεσοπρόθεσμο… 

Τα πράγματα είναι δύσκολα. Το μεσοπρόθεσμο έχει ατέλειες, ειδικά στα φορολογικά ή στο ρυθμό με τον οποίο πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, κάποιες από τις οποίες μπορούν να μείνουν για πιο πίσω καθώς η συγκυρία είναι αρνητική. Έχει και δράσεις που πρέπει να γίνουν, όπως στο σκέλος των δαπανών. Ειδικά εκεί έπρεπε να δώσουμε έμφαση. Πάντως, θα το ψηφίσω γιατί μας δίνει, έστω και τη δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο ώστε να πείσουμε την Ευρώπη ότι με τέτοιες πολιτικές δεν βγαίνει πουθενά. Αν, ωστόσο, πάρουμε την 5η δόση, θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διαπραγμάτευση για το δεύτερο μεγάλο πακέτο δανεισμού στο πλαίσιο ενός σχεδίου διευθέτησης. Είναι μια μικρή ένεση ελπίδας το ότι, όντως, φαίνεται θα υπάρξει τέτοιο σχέδιο διευθέτησης του χρέους. Ήδη βήματα γίνονται, τα γράφει ο ξένος τύπος. Σιγά σιγά η ΕΕ αναγνωρίζει ότι πρέπει να υπάρξει τακτοποίηση του χρέους με παράλληλη αναπτυξιακή επανεκκίνηση Πρέπει ωστόσο κι εμείς να δείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε αξιόπιστοι.

Πολλοί λένε ότι δεν διαπραγματευθήκαμε…

Ίσως στην αρχή, πριν το μνημόνιο έπρεπε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα. Π.χ. Στο υπουργείο εργασίας διαπραγμάτευση κάναμε και σώσαμε τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτό δείχνει ότι κάτι μπορεί να γίνει να επιμένεις. Άλλωστε «όπλα» είχαμε. Μην ξεχνάτε μια ρήση του μεγάλου Κέινς. Η μίας λίρα που έχω χρέος είναι δικό μου πρόβλημα, το ένα εκατομμύριο είναι πρόβλημα του δανειστή μου….

Τι κάνουμε απέναντι στην Ευρώπη…

Πρέπει έστω και τώρα να καταδείξουμε στους φίλους μας στην ΕΕ, ότι το ζήτημα της χώρας δεν είναι μόνο θέμα ελλείμματος αλλά και χρέους. Κι εξηγούμαι, πώς θα μειώσεις το έλλειμμα εάν πρέπει να πληρώνεις τόκους 20 δις κατ έτος. Γι΄ αυτό πρέπει αφενός να κάνεις ότι μπορείς για να μαζέψεις τα ελλείμματα, (κι εκεί δυστυχώς δεν πετύχαμε πολλά), αλλά και να πείσεις τους ευρωπαίους ότι το χρέος πρέπει να το διαχειριστούμε μαζί, γιατί είναι κοινό πρόβλημα. Είναι κυρίως πρόβλημα των τραπεζών της Ευρώπης. Προσωπικά αυτά τα έλεγα από την πρώτη στιγμή.

Γιατί τότε δεν αποχωρήσατε και τώρα βγαίνετε στα «κάγκελα»…

Όπως είχα πει από την αρχή αυτής της πορείας επιλέγω την συμμετοχή από την αποχή. Δεν είμαι όψιμος διαμαρτυρόμενος. Πριν τα έλεγα στον Πρωθυπουργό και στα συλλογικά όργανα. Το ίδιο κάνω και τώρα. Πάλεψα και μέσα στην κυβέρνηση ειδικά για ανθρώπους που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. . Γι΄ αυτό μένω, κάνω την κριτική μου και προσπαθώ. Άλλωστε στα δύσκολα φαίνονται όλοι. Πάνε οι εποχές των μικρορουσφετιών και των πολιτικών καριέρας. Τώρα όλοι πρέπει να ανταποκριθούν στα δύσκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου